Kakemenn

"Kakemenn" er elskede julekaker hos mange, og kanskje særlig hos barna. Dette er en kjempegod oppskrift som gir tykke og myke "Kakemenn". På bildet ser du tradisjonelle kakemenn og kakekoner, men deigen kan stikkes ut i alle slags fasonger. "Kakemenn" pyntes oftest med konditorfarge, men melisglasur kan også benyttes.

Kakemenn
Ingredienser

100 g smør
2,5 dl melk
3,5 dl sukker
1 ts hornsalt
12 dl hvetemel

Pynt:
rød konditorfarge

Fremgangsmåte

Smelt smøret og bland med melken. Bland inn sukker og hornsalt. Tilsett halvparten av hvetemelet og rør dette godt sammen. Tilsett resten av melet og elt deigen raskt med hendene. Dekk deigen med plast og sett den i kjøleskapet i 2 timer.

Kjevle ut deigen ca. 0,5 cm tykk. Stikk ut ønskede former. Legg figurene på bakepapirdekkede stekeplater. Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i 8-10 minutter. Kakene skal være hvite og porøse når de er ferdige. Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.

Pynt kakene med melisglasur eller med konditorfarge direkte på kakene.

Tips

Det er viktig å kna inn alt hvetemelet, ellers vil kakene kunne flyte ut for mye under stekingen og miste fasongen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin eller håndmikser med eltekrok for å få deigen smidig.

Bruk eventuelt littegrann ekstra mel til utbakingen, eller bruk en kjevlematte av plast (f.eks. fra Tupperware).

"Kakemenn" oppbevares innpakket i plast, slik at de holder seg myke. Kakene kan også fryses.

- -

HEI HÅ, NÅ ER DET JUL IGJEN
(Per Asplin)

Julen, julen, julen den er her
med julenek og grønne juletrær
Sneen faller hvit og lett og blinker lunt og lett, kokkett
Bjeller klinger over bygd og by
nå er julefesten her på ny
Sang og spill i moroland, der hører vi vel hjemme

Hei hå, nå er det jul igjen
vi lager julegøy og går på ball igjen
Hei hå, bli med å syng min venn
for her er Per og Pål og julemenn
og nisser, troll og spillemenn
Hei tomtegubber, ta i ring
vi koker julegrøt og danser rundt omkring
Hei hå, det er vel ingenting
som kan la vær' å være glad når det er jul!

Jeg gikk meg over sjø og land, der møtte jeg en gammel mann
Han sa, han så, han spurte så: Hvor hører du vel hjemme?
Jo, jeg hører hjemme i klappeland, i klappeland, i klappeland
Og alle de som klappe kan, de hører hjemme i klappeland

Hei hå, vi er i klappeland
og de som klappe kan, er hjemme i klappeland
Kom så går vi rundt om en enebær busk tidlig en lørdags morgen

Hei hå, nå er det jul igjen, nå kommer nissen frem i fra sitt skjul igjen
Hei hå, bli med å syng min venn, for her er Per og Pål og julemenn
og nisser, troll og spillemenn
Og HEI! nå er det jul igjen! - nå er det jul, igjen!

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

54 kommentarer

Akkurat ferdig med å bake disse til min sønn. Hans kommentar: "Disse varer ikke til jul mamma."

Veldig god oppskrift! Kakemennene ble så gode at det allerede minker i kakeboksen!

Da er det igang med kakemann, runde 2. Kommentarer
fra kaffegjestene bar enstemmig. De beste kakemenn de noen gang hadde smakt

Har laget kakemenn etter din oppskrift noen ganger. Prøvde men en teskje vaniljesukker og det falt i smak. Har du prøvd det?

Hei! :-) Nå har jeg laget denne kakemann deigen, men lurer på om det gjør noe at deigen står i kjøleskapet over natta? Eller må den tas ut om 2 timer? Lurer også på ca hvor mange kakemenn du får ut av denne oppskriften? Synes deigen så litt liten ut :-) Men håper på det holder til en stor kakeboks :) Ps: DIGGER bloggen din og har funnet såå mange gode oppskrifter her :-) Klem!

Eg tenkte å lage kakemenn i morgen. Kan eg sette deiga i kveld? Lurer også på kor mange kakemenn det blir ca :-)

Jeg fikk ca 50 stk av denne :-) Brukte middels store former, figurene er ca 8 cm lange. Og jeg satte deigen kvelden før, null problem.

Hei,
Jeg og min storesøster skal bake kakemenn i morgen etter jobb, hun bor i Moss og jeg i Oslo, så vi har ikke så god tid på oss.
Kan jeg lage deigen i dag / kveld og rulle den ut og steke de i morgen?
(Da ligger den i kjøleskapet ca. et døgn)
Med vennlig hilsen Janniken :) *JUUUUL*

Hei har du mulighet til å lage din egen liste over de 7 sorter som du liker best til jul ? Hadde vært kjekt å få med seg :)

Hva tror du om å ha vaniljefrø som smakstilsetning på denne oppskriften?. Veldig gla i kakemenn, men savner en litn "umpf"... ;-)

Hei,
Jeg baker disse etter en oppskrift fra min mormor. Der er det i tillegg bittelitt kanel og sitron i oppskriften. Det gjør en forskjell, men uten at du kjenner hva det er som setter smaken

Hilde

Som svar på av Hilde Einvik (ikke bekreftet)

Kunne du delt den oppskriften med oss? 🥰

Heisann
Lyst å lage disse i kveld, men butikker stengt og tomt for hornsalt.
Er d mulig å lage uten det?

Her jeg kommer fra (Sarpsborg) hadde vi et konditori med verdens beste kakemenn med smak av sitron. Jeg har eksperimentert litt og nå erstatter jeg 0,5 dl av melken med ferskpresset sitron, samt tilsetter skallet fra 2 sitroner (økologiske). Jeg tilsetter også en anelse kanel for å gi det lille ekstra. Ungene mine elsker de. Ser i kommentar feltet at det er andre som gjør det samme

Det hørtes godt ut!!
Bare for å ikke misforstå deg, vil det si at du bruker følgende ingrediensliste?
100 g smør
2,0 dl melk
0,5 dl presset sitronsaft
Skallet fra 2 sitroner
3,5 dl sukker
1 ts hornsalt
12 dl hvetemel

Hvor mye kanel har du i?

Åh,er det dét som var med de magiske kakemennene fra kondotoriet i Sarpsborg?
Jeg husker også disse veldig godt fra jeg var liten,å har prøvd å kjøpe kakemenn på juristen,for jeg husker jo at jeg syntes de var så himmelsk gode.. Men de jeg har kjøpt har jeg bare kastet. Vært steinharde å tamme på smak.
Da skal jeg prøve denne oppskriften med litt sitron i, kanskje julen blir reddet ☺

Det var nok i overkant mye mel. Kakene blei gode, men deigen var meget tørr og ble dermed vanskelig å kjevle ut. Småen gav opp :)

Hei,
Kan deigen ligge i kjøleskapet over natten eller bør den lages 2 timer før?

Mine ble skrukkete (på en måte masse hull i de) og ikke så fine. Men, kjempegodt var de! Hva har jeg gjort galt? Melet var knadd godt i deigen, så tror ikke det var det som gjorde utslaget

Jeg har fulgt oppskriften veldig nøye. Men deigen ble så fast t den ikke kan rulles ut. Skikkelig skuffet.
Anbefaler andre å bruke en annen oppskrift.

Kjempegode kaker!
Brukte kjøkkenmaskin og eltekrok, så fikk melet jobba seg godt inn i deigen. Ble knallgode kakemenn :)

Hei, finnes det en oppskrift her på myke, tykke kakemenn med pepperkakesmak? Eller om det finnes en annen plass? Ønsker så gjerne å bake det men finner det ikke noe sted.

Yuli!
Du må bruke kjøkkenmaskin - ikke blande for hånd. Å ikke en teskje med topp med hornsalt;)
Hilsen bekjent;) Så se bort fra Yuli’s kommentar- hun tar feil

Jeg laget denne mange ganger i fjor med suksess Men i år har jeg laget 3 runder som alle gikk i søpla. Bare smuldret fra hverandre, virker som for mye mel i forhold til veske.. Skjønner ikke hvorfor jeg skulle klare det hver gang i fjor, men ikke i år

Uff da, denne deigen vart berre ein seig tørr klump. Kan umulig bli bra. Det må være feil mengde væske i oppskrifta...

Jeg tilsatte litt ekstra melk mens jeg knadde deigen. Da ble den veldig bra, med god smak. Før ekstra tilsatt melk var den smuldret og hard.

Fulgte oppskriften til punkt og prikke, har bakt kakemenn i over 30 år, men fant ikke den vanlige oppskriften, sp prøvde denne. Skikkelig skuffet, deigen ble alt for hard, nesten ikke mulig å kjevle ut. Styr unna!

Veldig god deig å kjevle. Hevet seg fint og smakte nydelig. Brukte ca 11 dl mel, og eltet deigen med kjøkkenmaskin.

Bakt kakemenn i dag. Litt lite sukker. Kommer nok til å ha 5 dl sukker neste gang

Hei! Hvor lenge holder deigen seg i kjøleskapet? Kan den fryses? 😊 Lagde i går, men ser det ikke blir tid til å bake ut med ungene idag som planlagt. Mulig ikke i morgen heller 😬 Kan deigen stå 3 døgn i kjøleskapet?

Hei. Smakte dem hos veninnen min i dag. Knallgode var dem. . Hun laget deigen med havremelk. Knall. Men deigen klagde hun på at var seig å kjevle. Men kjempe på smak er dem i allefall.

Dere som har fått for tørre kaker. Kan det være noe med at kvaliteten på mel varierer fra år til år? Jeg jobber på en fabrikk der det er store variasjoner i det kornet som kommer inn fra år til år.

Bakte sammen med en klasse med unge, voksne flyktninger før jul. Vi femdoblet oppskrifta. Det ble en stor suksess, så det spørs om vi må gjøre dette til en tradisjon. Tusen takk for flott oppskrift!

Disse var min absolutte favoritt da jeg var lita!

Hvordan er blir disse om man benytter varmluft? Stekovnen min har gått til streik, og det er kun varmluft som funker...

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift