Sjokoladekake med salt karamell

Hei dere!

Snart er det helg igjen! Smile  Fikk dere med dere den superpopulære sjokoladekaken med salt karamell som jeg postet i min kakespalte på godt.no og i VG søndagsavis forrige helg?

Her kommer den nå også på bloggen. 

 

 

Sjokoladekake og hjemmelaget karamell – kan det bli bedre?!

 

 

Denne sjokoladekaken består av myke, fantastisk gode sjokoladekakebunner som fylles med herlig, mørk sjokoladekrem og flytende karamell. En liten klype havsalt i karamellen smaker nydelig, og gjør at karamellen balanserer ekstra godt med den søte sjokoladekaken.

 

 

Kaken blir høy, flott og fristende!

 

 

Ja, dette er virkelig en kake for livsnytere!

 

Ingredienser:

Sjokoladekakebunner:
♥ 200 g smør
♥ 100 g brunt sukker
♥ 200 g hvitt sukker
♥ 3 egg
♥ 1,5 dl kakaopulver
♥ 1,5 dl melk
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 1 dl rømme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 ts natron
♥ 150 g hvetemel

Sjokoladekrem:
♥ 300 g smør
♥ 400 g kokesjokolade
♥ 100 g melis

Salt karamell:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 3 dl kremfløte
♥ 125 g smør
♥ 0,5 ts maldonsalt

 

Fremgangsmåte:

Det kan lønne seg å forberede både sjokoladekremen og karamellen dagen i forveien:

Sjokoladekrem:

Til sjokoladekremen smeltes først smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett opphakket kokesjokolade og melis. La sjokoladen smelte helt i det varme smøret og rør blandingen jevn.

La sjokoladekremen stå i romtemperatur over natten, slik at den blir tykkere og får bra smørekonsistens.
 

Salt karamell:

Til karamellen has først sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter).

Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.

Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5 minutter under stadig omrøring.

Bland i en liten klype havsalt. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles til dagen etter.

 

 

Sjokoladekakebunner:

Til sjokoladekakebunnene piskes først mykt smør sammen med brunt og hvitt sukker. Tilsett eggene og pisk videre til du får en luftig smørkrem. Sikt kakaopulveret og vend dette inn i smørkremen sammen med melk, vanilje og rømme. Sikt hvetemel, bakepulver og natron, og bland dette inn i deigen til slutt.

Fordel deigen i 3 små, runde former (20 cm i diameter). Hvis du ikke har 3 like store former, går det fint å steke en kakebunn av gangen.

Stek kakene på rist midt i ovnen ved 180°C i 25-30 minutter. Avkjøl kakebunnene.


Montering:

Legg den nederste kakebunnen på et fat og fordel over ca. en fjerdedel av sjokoladekremen.

 

 

Ringle over noen skjeer flytende karamell.

 



Legg på den andre kakebunnen og dekke også den først med samme mengde sjokoladekrem og deretter ringle over karamell.

 

 

Legg på den tredje kakebunnen.

 

 

Dekk hele kaken med resten av sjokoladekremen.

 

 

Ringe over karamell til pynt.

 

 

Hohoj! Dette er litt av en DIGG kake!! 

 

 

Server resten av karamellen som tilbehør ved servering av kaken.

 

 

Karamellen i mellom kakebunnene gjør kaken utrolig bløt og deilig!

 

 

 

 

Tips:

♥ Som nevnt ovenfor, er det en fordel å starte både med sjokoladekremen og karamellen dagen før, og det er ikke noe i veien for å lage dette to dager før servering heller. Sjokoladekremen og karamellen blir for hard til å smøres utover hvis de står i kjøleskapet, så dette bør oppbevares i romtemperatur.

♥ Også den ferdigfylte kaken kan fint lages dagen før servering. Oppbevar kaken i så fall i kjøleskapet over natten og godt innpakket i plast så den ikke blir tørr.

 

 

Chocolate me
Caramel you
My lucky charm
Is what you are

(The Isley Brothers, Luckycharm)

 

 

 Yum!  Heart 

 


♥ ♥ ♥ ♥

Sjokoladekake med salt karamell
Ingredienser

Sjokoladekakebunner:
♥ 200 g smør
♥ 100 g brunt sukker
♥ 200 g hvitt sukker
♥ 3 egg
♥ 1,5 dl kakaopulver
♥ 1,5 dl melk
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 1 dl rømme
♥ 1 ts bakepulver
♥ 1 ts natron
♥ 150 g hvetemel

Sjokoladekrem:
♥ 300 g smør
♥ 400 g kokesjokolade
♥ 100 g melis

Salt karamell:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 3 dl kremfløte
♥ 125 g smør
♥ 0,5 ts maldonsalt

Fremgangsmåte

Det kan lønne seg å forberede både sjokoladekremen og karamellen dagen i forveien:

Sjokoladekrem:
Til sjokoladekremen smeltes først smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett opphakket kokesjokolade og melis. La sjokoladen smelte helt i det varme smøret og rør blandingen jevn. La sjokoladekremen stå i romtemperatur over natten, slik at den blir tykkere og får bra smørekonsistens.

Salt karamell:
Til karamellen has først sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter). Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen. Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5 minutter under stadig omrøring. Bland i en liten klype havsalt. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles til dagen etter.

Sjokoladekakebunner:
Til sjokoladekakebunnene piskes først mykt smør sammen med brunt og hvitt sukker. Tilsett eggene og pisk videre til du får en luftig smørkrem. Sikt kakaopulveret og vend dette inn i smørkremen sammen med melk, vanilje og rømme. Sikt hvetemel, bakepulver og natron, og bland dette inn i deigen til slutt.

Fordel deigen i 3 små, runde former (20 cm i diameter). Hvis du ikke har 3 like store former, går det fint å steke en kakebunn av gangen.
Stek kakene på rist midt i ovnen ved 180°C i 25-30 minutter. Avkjøl kakebunnene.

Montering:
Legg den nederste kakebunnen på et fat og fordel over ca. en fjerdedel av sjokoladekremen. Ringle over noen skjeer flytende karamell. Legg på den andre kakebunnen og dekke også den først med samme mengde sjokoladekrem og deretter ringle over karamell. Legg på den tredje kakebunnen. Dekk hele kaken med resten av sjokoladekremen. Ringe over karamell til pynt. Server resten av karamellen som tilbehør ved servering av kaken.

Tips

♥ Som nevnt ovenfor, er det en fordel å starte både med sjokoladekremen og karamellen dagen før, og det er ikke noe i veien for å lage dette to dager før servering heller. Sjokoladekremen og karamellen blir for hard til å smøres utover hvis de står i kjøleskapet, så dette bør oppbevares i romtemperatur.

♥ Også den ferdigfylte kaken kan fint lages dagen før servering. Oppbevar kaken i så fall i kjøleskapet over natten og godt innpakket i plast så den ikke blir tørr.

Kakekategori
Allergier og preferanser

38 kommentarer

Jeg har bare testet denne kaken i runde former som er 20 cm i diameter. Hvis du vil steke kaken i rund form som er 26 cm i diameter, får du 2 kakebunner som blir nokså tykke i stedet for 3 kakebunner. Tilpass steketiden, sannsynligvis må den økes for at kakene skal bli gjennomstekte (sjekk med kakenål). Den ferdige kaken blir noe lavere og du får bare ett lag med fyll, men for øvrig burde kaken bli like god :-)

Jeg skal servere denne på torsdag. Er det mulig å steke kakebunnene i dag, samt lage fyllet, og så fylle den i morgen, så servere dagen etter, eller blir den tørr hvis bunnene må stå i to dager (den ene dagen uten fyll)?

Beklager at jeg ikke fikk svart deg i tide.
Men ja, det går fint å gjøre det slik du beskriver. Bare husk på å pakke kakebunnene godt inn i plast (jeg bruker doble plastposer for hver kakebunn) slik at de ikke blir tørre den første dagen.

Sjokoladekremen ble veldig stiv, lot den stå i romtemperatur over natten, har det vært for kaldt i rommet da?

Ja, kan hende at det var kjøligere i rommet hos deg enn det jeg hadde det. Uansett, hvis sjokoladekremen har blitt for tykk/stiv til å kunne smøres utover kaken, er det bare å varme den noen sekunder i mikroen, så blir den myk igjen. Men ikke varm for mye da, for ellers må kremen igjen stå noen timer for å bli tykkere :-)

Jeg laget denne i dag og hadde store mengder med karamell igjen etter at kaken var fylt og pyntet.

Ja, det er riktig at det blir en del karamell til overs (men ikke store mengder hvis du bruker nok inni og oppå kaken). Karamellen som blir til overs kan serveres sammen med kaken, slik at man kan helle litt ekstra karamell over kakestykket på tallerkenen. Ekstra karamell smaker også nydelig på iskrem. :)

Beklager at jeg svarer så sent. Det kommer inn så mange kommentarer her på bloggen at jeg ikke har noen sjanse til å svare på alle fortløpende...
Jeg anbefaler å steke hver kakebunn for seg. Delvis fordi deigen blir for stor til å få plass i en rund form på 20 cm, så da vil deigen renne over under stekingen, og delvis fordi kaken er såpass myk at den lett kan gå i stykker om man deler den.

Hei. Står at den ferdigpynta kaka må pakkes inn i plast om man pynter den dagen før. Holder det da å sette den i en kaketine, eller må man ha plast rundt den (ser for meg et griseri uten like med all den deilige karamellen)

Forsøkte og lage karamellen i kjele slik som det sto,
Fulgte oppskriften til punkt og prikke,men sukkeret ble bare brent og bittert. Etter 2 misslykkede forsøk,tok jeg fram jernpanna og rørte under oppkok (på samme måte som når jeg lager karamellpudding) og dette funka perfekt:D Og blandet deretter i smør og fløte. Så om de som skal lage dette har jernpanne,vil jeg anbefale det med omrøring framfor kjele. Karamrllrn ble perfekt! Gleder meg til og smake kaken ferdig.

Nå har jeg stått over kjelen med sukker i over en halvtime, og fortsatt er ikke alt smeltet. Det som er smeltet ser mer mørkebrunt enn lysebrunt ut. Vet ikke hva jeg gjør feil. Spent på om karamellen blir god likevel!

Du må bare vri litt på kjelen sånn at det som er smeltet legger seg over det sukkeret som ikke smeltet. Litt klønete forklart, men håper det er forståelig. Jeg hadde på middels varme hele tiden og da tar det 10-15 min føre alt er smeltet..

Denne kaken ble kjempegod og veldig mektig.. Jeg hadde på mye karamell på alle 3 lagene, men det ble veldig mye karamell til overs.. Da lagde jeg snickersboller og brukte resten av karamellen..

Som Carina over her lurer jeg også på om det er nok med et kakelokk over når man lager kaka ferdig dagen før dagen? Å pakke ei ferdig pynta kake inn i plast forekommer meg å være en umulighet. Noen andre her som har bakt kaka og kan gi råd?
I så fall - tusen takk!

Hei! Super oppskrift. Dersom man har rester av karamellen, kan man lage karameller eller vil den ikke stivne?

Hei! Går er det an å bruke glutenfritt mel i denne kaken? Er det i så fall noe man må ta hensyn til når det gjelder mengden av de ulike ingrediensene?

Hei.
Kan man bruke vaniljestang i stede for vaniljeekstrakt? :)

Fantastisk god kake!! Laget den 2 ganger nå, men i oppskriften på karamellsaus tror jeg man må ha i fløten før smøret? Tok i smøret først i går som det står man skal i oppskriften - karamellen stivna helt med en gang. Tok oppi oppvarma fløte og sto leeeenge og gnidde og rørte rundt med sterk varme så det til slutt ble saus..

Hei. Er det mulig å lage denne med sukrin og sukrin gold istedenfor sukker og brunt sukker?

Denne har jeg laget flere ganger - er mannens absolutt favoritt kake. Men, kakebunnene blir ikke like høye som avbildet her. Har følgt oppskriften slavisk, samt prøvd meg litt frem men uten bedre resultat. Både å piske lenge, røre inn tørrvarene for hånd, steke i tre like store former og steke i en større også dele. Noen forslag til hva jeg bør gjøre for og få høyere kakebunner?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift