Tiramisù rullekake


Forandring er min lyst!

(Henrik Ibsen)

Her har du Italias verdensberømte dessert formet som original og spennende rullekake! Enormt god på smak!

Tiramisù rullekake
Ingredienser

3 store egg
1,5 dl sukker
2 ts bakepulver
1 dl hvetemel
0,5 dl kald espresso eller sterk kaffe

Fyll:
200 g mascarpone
1,5 dl kremfløte
2 ss Amaretto mandellikør
2 ss vaniljesukker
2 ss melis

Pynt:
sukker
kakao

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver. Vend dette i eggedosisen vekselsvis med avkjølt kaffe.

Stryk deigen jevnt utover i en bakepapirkledd, stor langpanne (ca 30x40 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 250°C i 5-7 min.

Legg imens et kjøkkenhåndkle på bordet. Strø over sukker.

Ta kaken ut av ovnen og hvelv den straks over på kjøkkenhåndklet. Fjern forsiktig bakepapiret. Avkjøl kaken med den varme langpannen over til den er helt kald (det å ha langpannen over kaken mens den avkjøles gjør at kaken holder seg myk).

Pisk sammen mascarponeost, likør, vaniljesukker og melis til fyllet. Pisk kremfløten til krem og bland fløtekremen inn i ostekremen.

Smør ostekremen over den kalde kaken. Sikt over kakao. Rull sammen kaken fra langsiden. Renskjær kantene og sikt over ekstra kakao som pynt før kaken flyttes over på et kakefat.

Tips

Hvis det er vanskelig å dra bakepapiret av den stekte kaken, lønner det seg å fukte det med kaldt vann.

Det er viktig at kaken avkjøles under den varme langpannen. Dette gjør at kaken forblir myk, slik at den kan rulles uten å sprekke.

Kaken må være helt kald før du smører på ostekremen, ellers smelter kremen.

Rullekaken holder seg et par dager i kjøleskapet. Den kan også fryses.

Kakekategori
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Selvfølgelig kan du velge den likøren eller annen sprit som du selv ønsker å ha som smaksetter. Selv bruker jeg Marsalavin, det er en sterkvin som kan lignes ved en likør, og den er veldig god på smak synes jeg. Jeg vet at andre har brukt bl.a kaffelikør, cognac, Baileys og curacao. Mengden smaksetter må selvfølgelig tilpasses da alle valgene har ulik sterk smak, slik at det ikke blir verken for sterkt eller svakt. Dog vil jeg si at det er bedre med litt for svak smak enn for sterk, for ellers kan det bli helt overveldende da smaksetteren kun skal gi en liten hint uten å dominere smakene. Lykke til!

ehm… lagde denne oppskriften. ble ikke fornøyd. sorry men kaken brant seg, selv om det var under ett minutt igjen. krever erstatning for tapte ingredienser, tid og for min munn som smakte på dette. kremen hjalp ikke. smakte som egg med dårlig konsistens, med litt for mye sukker på toppen. hjelp. også, hvor ble det av kaffesmaken? håper på svar 👍

Så kjedelig at du fikk et resultat du ikke ble fornøyd med! Alle ovner er forskjellige, noen steker varmere enn innstilt temperatur og andre kaldere, det gir ulikt resultat på baksten til tross for at de er innstilt på akkurat samme gradtall. Det er derfor det er viktig å lære å kjenne sin egen ovn. Kanskje ovnen steker ujevnt, og da må man snu bakeplaten halvveis i stekingen. Er overvarmen sterkere enn undervarmen, eller vice versa, da må bakeplaten justeres inne i ovnen i forhold til det. Kaffesmaken på selve kaken kan økes gjennom å bruke sterkere konsentrering av kaffen, dog ikke økt volum. Vedrørende Mascarponekremen du ikke likte, der må du eventuelt gjøre smaksforandringer til annen likør, konjakk, sterkvin eller annet akkurat du liker. Muligens skulle du like Mascarponekremen med økt forhold av pisket kremfløte i forhold til mengden kremost eller kanskje til og med nest inntil sløyfe kremosten, eventuelt ville du like mindre sukker i den og derfor bruke vaniljepulver eller vaniljeekstrakt istedenfor vaniljesukker. Fjernes kremosten helt vil man trenge gelatin eller agar-agar for å stabilisere den piskede kremfløten pga likøren. Kanskje du liker smaken bedre ved å bytte Mascarpone mot Philadelphia. Det er lurt å smake seg frem når man blander sammen alt for å få det slik som man selv synes er godt, øke på noe og minke på annet. Alle oppskrifter er laget av en person som liker det best på akkurat den måten, det er derfor det finnes så mange variasjoner på oppskrifter for samme bakverk og matrett. Og da har vi ikke engang kommet inn på endringer som gjøres pga ulike kostbegrensninger som f.eks gluten, laktose, melkeprotein, egg, soya, sukker, etc, etc, etc. Jeg håper mitt innspill kan være til noen hjelp. Lykke til med å lage kaken slik som du liker den best!!!

Skriv ny kommentar