Spiralloff

Annonse: Slikkepott.no

Spiralloff er en norsk klassiker, som fremdeles er svært populær å sette frem på bordet når det skal være litt ekstra fint! 

Med sin runde, dekorative form, gjør brødet seg veldig godt på et koldtbord, eller til å lage lekre smørbrød av. Også perfekt å servere sammen med sommerens reker, grillmat eller salater.

Jeg er veldig glad i å servere luftig, pisket smør som tilbehør til spiralloffen. 

 

 

Denne oppskriften gir en veldig god og myk spiralloff!

 

 

Du trenger en brødform som er spesielt beregnet på å lage spiralloff. Jeg har brukt denne formen, som du får du kjøpt i den supre nettbutikken til Slikkepott.no

 

 

Oppskriften gir 1 spiralloff. Du kan gjerne doble oppskriften hvis du har to spiralloff-former. 

 

Ingredienser: 

♥ 25 g smør
♥ 1 dl vann
♥ 1 dl melk
♥ 1 ts sukker
♥ 25 g gjær (eller 7 g tørrgjær)
♥ 1 egg
♥ 0,5 ts salt
♥ 400 g hvetemel

Til formen: 
♥ 25 g smør

 

Fremgangsmåte: 

Smelt smøret i en liten kjele sammen med melken. Ta kjelen av platen og tilsett vann og sukker. La blandingen avkjøles til den er lunken. 

Løs gjæren opp i væsken. La den stå og gjære i 15 minutter. 

Bland så inn lett sammenpisket egg. 

Bland saltet i hvetemelet og tilsett. Elt deigen jevn og smidig (jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok). 

La deigen heve lunt i 1 time.

 

 

 

Finn frem spiralloff-formen.

Pensle innsiden av begge halvdelene på formen med smeltet smør.

Kna den hevede deigen lett på bakebordet og form til en pølse som passer til formen.

Legg deigen i den ene halvdelen av formen.

 

 

Dekk med den andre halvdelen av formen og skyv de to klypene på plass. Klypene sørger for å holde formen sammen og at den står støtt. 

 

 

La spiralloffen etterheve lunt i ca. 1 time. Unngå å åpne opp formen underveis. 

Stek spiralloffen på nederste rille i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (eventuelt litt lenger, se tips). 

 

 

La den ferdigstekte spiralloffen avkjøles på rist før du skjærer i den. 

 

 

Jeg lagde oppskriften i to runder slik at jeg fikk to spiralloff. 

 

 

 

 

Det er superpopulært å servere spiralloff med pisket smør! 

 

 

Tips:

♥ Oppskriften gir 1 spiralloff. Du kan gjerne doble oppskriften hvis du har to spiralloff-former. 

♥ Spiralloff-formen som du får kjøpt hos Slikkepott.no måler 30 cm i lengden. Den har et bra slipp-belegg på innsiden av formen, men jeg foretrekker likevel å pensle formen med smeltet smør for å være helt sikker på at brødet slipper formen når det er ferdigstekt. 

 

 

♥ Du finner bakebollen med lokk HER i nettbutikken til Slikkepott.no.

 

 

♥ Risten jeg har brukt finner du HER i nettbutikken til Slikkepott.no. 

 

 

♥ Merk at spiralloffen skal stekes på nederste rille i ovnen. Steketiden kan variere noe fordi stekeovner er forskjellige. Det er meningen at spiralloffen skal være nokså lys i fargen, men dersom du synes at brødet er for lyst når steketiden er over, er det bare å sette på lokket igjen og steke brødet i noen minutter ekstra. 

♥ Som all gjærbakst smaker spiralloff aller best samme dag den er laget. Det går fint å fryse brødet. 

 

God fornøyelse!  😊

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Spiralloff
Ingredienser

​​​​​​​♥ 25 g smør
♥ 1 dl vann
♥ 1 dl melk
​​​​​​​​​​​​​​♥ 1 ts sukker
♥ 25 g gjær (eller 7 g tørrgjær)
♥ 1 egg
♥ 0,5 ts salt
♥ 400 g hvetemel

Til formen: 
♥ 25 g smør

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en liten kjele sammen med melken. Ta kjelen av platen og tilsett vann og sukker. La blandingen avkjøles til den er lunken. 

Løs gjæren opp i væsken. La den stå og gjære i 15 minutter. 

Bland så inn lett sammenpisket egg. Bland saltet i hvetemelet og tilsett. Elt deigen jevn og smidig (jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok). 

La deigen heve lunt i 1 time.

Finn frem spiralloff-formen. Pensle innsiden av begge halvdelene på formen med smeltet smør.

Kna den hevede deigen lett på bakebordet og form til en pølse som passer til formen. Legg deigen i den ene halvdelen av formen. Dekk med den andre halvdelen av formen og skyv de to klypene på plass. Klypene sørger for å holde formen sammen og at den står støtt. 

La spiralloffen etterheve lunt i ca. 1 time. Unngå å åpne opp formen underveis. 

Stek spiralloffen på nederste rille i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (eventuelt litt lenger, se tips). 

La den ferdigstekte spiralloffen avkjøles på rist før du skjærer i den. 

Tips

♥ Oppskriften gir 1 spiralloff. Du kan gjerne doble oppskriften hvis du har to spiralloff-former. 

♥ Spiralloff-formen som du får kjøpt hos Slikkepott.no måler 30 cm i lengden. Den har et bra slipp-belegg på innsiden av formen, men jeg foretrekker likevel å pensle formen med smeltet smør for å være helt sikker på at brødet slipper formen når det er ferdigstekt. 

♥ Merk at spiralloffen skal stekes på nederste rille i ovnen. Steketiden kan variere noe fordi stekeovner er forskjellige. Det er meningen at spiralloffen skal være nokså lys i fargen, men dersom du synes at brødet er for lyst når steketiden er over, er det bare å sette på lokket igjen og steke brødet i noen minutter ekstra. 

♥ Som all gjærbakst smaker spiralloff aller best samme dag den er laget. Det går fint å fryse brødet. 

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift