Kålmaja (Svensk husmannskost med kål og kjøttdeig)

Kålmaja er tradisjonell, svensk husmannskost, som er veldig populær og enkel å lage. Retten består hovedsakelig av kål og kjøttdeig, som først stekes i smør og deretter kokes sammen i en deilig, kremete saus av kjøttbuljong, fløte, sirup og soyasaus. Dette gir en herlig smak på fløtesausen, som blir både salt og litt søt. 

Serveres sammen med kokte poteter (potatis), tyttebærsyltetøy (lingonsylt) og agurksalat (pressgurka). 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner.

 

Ingredienser:

1 liter hodekål, hakket (ca. 500 g kål)
0,5 dl lys sirup
2 ss smør
400 g kjøttdeig
2 dl vann
2 terninger kjøttbuljong
3 dl kremfløte
1 ss soyasaus
kvernet salt og pepper

Agurksalat:
1 agurk
 1 dl vann
2 ss eddik
2 ss sukker

Servering:
kokte poteter
tyttebærsyltetøy
frisk kruspersille

 

Fremgangsmåte: 

Agurksalat: 

Start gjerne med å gjøre klar agurksalaten: 

Høvle opp agurken i skiver med en ostehøvel. Legg agurkskivene i en skål med vann, eddik og sukker.

 

 

Bland godt og sett i kjøleskapet frem til servering.


Kålmaja: 

Finn frem ingrediensene. 

 

 

Skjær opp kålen i biter og mål opp 1 liter. 

 

 

Ha kålen i en gryte sammen med smør og sirup. 

 

 

Stek kålen i noen minutter på middels varme, så den begynner å bli blank og myk. Tilsett kjøttdeig. 

 

 

Hakk opp kjøttdeigen og stek videre til kjøttdeigen er gjennomstekt. 

 

 

Tilsett vann og kjøttbuljongterninger, som knuses lett med fingrene. Sett på lokk og la gryten småkoke på middels varme i 30 minutter. Rør av og til.

 

 

Etter cirka en halvtime tilsettes kremfløte.

 

 

Gi gryten et nytt oppkok. Smak til med soyasaus og kvernet salt og pepper. 

 

 

Servering: 

Server gryten rykende varm sammen med kokte poteter, tyttebærsyltetøy (gjerne hjemmelaget, se HER) og agurksalaten.

Dryss over persille som pynt. 

 

 

Litt overraskende at noe så enkelt blir så godt! 😊

 

 

Deilig, kremete kjøttdeiggryte med veldig god smak! 

 

 

Tips: 

I denne oppskriften skal det være vanlig kjøttdeig og ikke karbonadedeig.

Ikke sløyf lys sirup, selv om det høres litt rart ut å ha sirup i en gryte med kål og kjøttdeig. Det er sirupen som gir Kålmaja sin karakteristiske smak. 

Se også Kalops, som er en annen tradisjonsrik, svensk kjøttgryte. 

 

 

 

Kjempegod middag!  😍

 

 

      

Kålmaja (Svensk husmannskost med kål og kjøttdeig)
Ingredienser

1 liter hodekål, hakket (ca. 500 g kål)
0,5 dl lys sirup
2 ss smør
400 g kjøttdeig
2 dl vann
2 terninger kjøttbuljong
3 dl kremfløte
1 ss soyasaus
kvernet salt og pepper

Agurksalat:
1 agurk
 1 dl vann
2 ss eddik
2 ss sukker

Servering:
kokte poteter
tyttebærsyltetøy
frisk kruspersille

Fremgangsmåte

Agurksalat: 
Start gjerne med å gjøre klar agurksalaten: Høvle opp agurken i skiver med en ostehøvel. Legg agurkskivene i en skål med vann, eddik og sukker. Bland godt og sett i kjøleskapet frem til servering.

Kålmaja: 
Skjær opp kålen i biter og mål opp 1 liter. Ha kålen i en gryte sammen med smør og sirup. Stek kålen i noen minutter på middels varme, så den begynner å bli blank og myk.

Tilsett kjøttdeig. Hakk opp kjøttdeigen og stek videre til kjøttdeigen er gjennomstekt. 

Tilsett vann og kjøttbuljongterninger, som knuses lett med fingrene. Sett på lokk og la gryten småkoke på middels varme i 30 minutter. Rør av og til.

Etter cirka en halvtime tilsettes kremfløte. Gi gryten et nytt oppkok. Smak til med soyasaus og kvernet salt og pepper. 

Servering: 
Server gryten rykende varm sammen med kokte poteter, tyttebærsyltetøy (gjerne hjemmelaget, se HER) og agurksalaten. Dryss over persille som pynt. 

Tips

I denne oppskriften skal det være vanlig kjøttdeig og ikke karbonadedeig.

Ikke sløyf lys sirup, selv om det høres litt rart ut å ha sirup i en gryte med kål og kjøttdeig. Det er sirupen som gir Kålmaja sin karakteristiske smak. 

Se også Kalops, som er en annen tradisjonsrik, svensk kjøttgryte. 

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift