Trofie al pesto

Trofie al pesto er en kjent rett som stammer fra regionen Liguria nordvest i Italia. 

Trofie er korte pasta med en karakteristisk, tvistet fasong. Pastaen blandes her sammen med basilikumpesto (Pesto alla genovese), kokte poteter og aspargesbønner. Retten toppes med ferskrevet parmesan. 

 

 

En klassisk og smakfull pastarett! 

 

 

Ingredienser: 

 500 g trofie (eller annen pasta, tips)
 450 g poteter, skrelt 
200 g aspargesbønner
kvernet salt

Pesto alla genovese:
 125 g parmesan (se tips)
 2 basilikumplanter (se tips)
 70 g pinjekjerner
 2 fedd hvitløk
 1,5 dl god olivenolje (se tips)
 2 ss sitronsaft
 1 ts maldonsalt

Servering:
revet parmesan

 

Fremgangsmåte:

Pesto alla genovese: 

Start gjerne med å lage klar pestoen (det går fint å gjøre dette flere dager før servering). 

 

 

Start med å rive parmesanosten (eller kjør den til smuler i en food processor).

Tilsett pinjekjerner.

 

 

Ha den revne parmesanosten og basilikumblader (og -stilker) i en food processor. Press hvitløken med hvitløkspresse og ha i.

 

 

 

Kjør blandingen sammen til en kornete masse.

 

 

Tilsett olivenolje og kjør blandingen videre til alt blir most fint sammen.

 

 

Smak til med presset sitronsaft og maldonsalt.

 

 

Trofie al pesto: 

Finn frem trofie.

 

 

Skrell potetene og skjær dem opp i terninger.

Kutt av endene på aspargesbønnene og skjær hver av aspargesbønnene i tre mindre biter. 

Ha først trofie og potetene i en kjele med kokende, saltet vann. La dette småkoke i ca. 5 minutter. 

Tilsett aspargesbønnene og kok videre i ca. 5 minutter til. Sjekk at pasta, poteter og aspargesbønner nå er passe kokt. 

 

 

Ta kjelen av platen. Spar på ca. 1 dl av pastavannet og hell av resten. 

Vend inn basilikumpesto.

 

 

Bland godt. Juster eventuelt på tykkelsen på sausen ved å tilsette litt av pastavannet som du har satt til side. Smak eventuelt til med litt ekstra kvernet salt. 

Ha det hele over i en serveringsskål.

Riv over parmesan før servering. 

 

 

Trofie al pesto er en skikkelig klassiker fra Liguria! 

 

 

Enkelt, men veldig godt! 

 

 

Tips:

Trofie er korte pasta med tvistet fasong som er typisk for Liguria-området. Fås kjøpt i delikatessebutikker, matmarkeder og lignende matbutikker med ekstra godt utvalg.

 

 

Det går helt greit å bruke pastaskruer i stedet, selv om retten da vil få et litt annet uttrykk. Du kan alternativt bruke linguine (tynne båndspagetti), som denne retten også ofte serveres med. 

Smaken blir best om du bruker hjemmelaget pesto, men det går også greit å bruke ferdigkjøpt basilikumpesto (pesto alla genovese). Unngå å koke pestoen, bare bland den rett inn i pasta-, potet- og aspargesbønneblandingen mens den er varm. 

I tillegg til revet parmesan, kan du servere Trofie al pesto med burrata (mozzarella med bløt kjerne). 

Se også Spaghetti al pesto som lages med vanlig spagetti og pesto alla genovese. 

 

 

Buon appetito! 

 

 

      

Trofie al pesto
Ingredienser

 500 g trofie (eller annen pasta, tips)
 450 g poteter, skrelt 
200 g aspargesbønner
kvernet salt

Pesto alla genovese:
 125 g parmesan (se tips)
 2 basilikumplanter (se tips)
 70 g pinjekjerner
 2 fedd hvitløk
 1,5 dl god olivenolje (se tips)
 2 ss sitronsaft
 1 ts maldonsalt

Servering:
revet parmesan

Fremgangsmåte

Pesto alla genovese: 
Start gjerne med å lage klar pestoen (det går fint å gjøre dette flere dager før servering). 

Start med å rive parmesanosten (eller kjør den til smuler i en food processor). Ha den revne parmesanosten, basilikumblader (og -stilker) og pinjekjerner i en food processor. Press hvitløken med hvitløkspresse og ha i. Kjør blandingen sammen til en kornete masse. Tilsett olivenolje og kjør blandingen videre til alt blir most fint sammen. Smak til med presset sitronsaft og maldonsalt.

Trofie al pesto: 
Finn frem trofie. Skrell potetene og skjær dem opp i terninger. Kutt av endene på aspargesbønnene og skjær hver av aspargesbønnene i tre mindre biter. 

Ha først trofie og potetene i en kjele med kokende, saltet vann. La dette småkoke i ca. 5 minutter. 

Tilsett aspargesbønnene og kok videre i ca. 5 minutter til. Sjekk at pasta, poteter og aspargesbønner nå er passe kokt. 

Ta kjelen av platen. Spar på ca. 1 dl av pastavannet og hell av resten. Vend inn basilikumpesto og bland godt. Juster eventuelt på tykkelsen på sausen ved å tilsette litt av pastavannet som du har satt til side. Smak eventuelt til med litt ekstra kvernet salt. 

Ha det hele over i en serveringsskål. Riv over parmesan før servering. 

Tips

Trofie er korte pasta med tvistet fasong som er typisk for Liguria-området. Fås kjøpt i delikatessebutikker, matmarkeder og lignende matbutikker med ekstra godt utvalg. Det går helt greit å bruke pastaskruer i stedet, selv om retten da vil få et litt annet uttrykk. Du kan alternativt bruke linguine (tynne båndspagetti), som denne retten også ofte serveres med. 

Smaken blir best om du bruker hjemmelaget pesto, men det går også greit å bruke ferdigkjøpt basilikumpesto (pesto alla genovese). Unngå å koke pestoen, bare bland den rett inn i pasta-, potet- og aspargesbønneblandingen mens den er varm. 

I tillegg til revet parmesan, kan du servere Trofie al pesto med burrata (mozzarella med bløt kjerne). 

Se også Spaghetti al pesto som lages med vanlig spagetti og pesto alla genovese. 

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift