Brukere online: 1434
Brukere i dag: 39971
Brukere siste 7 dager: 195935
Hei dere!
Som jeg skrev i gårsdagens innlegg, hadde jeg egentlig tenkt å poste oppskrift på en en kjempegod rabarbraterte i kveld - men etter den enorme responsen jeg fikk tidligere i dag da jeg postet bilde av disse browniesene med masse sjokolade og deilig, bløt karamell på instagram og facebook, må jeg gjøre en aldri så liten omprioritering.
Her er bildet jeg postet på instagram/facebook:
Instagram: @kristine_lifeissweet
Så "by popular demand" kommer her oppskriften på fantastisk gode Brownies med salt karamell!
Og ja, de er akkurat så fantastisk gode som de ser ut som!!
Oppskriften er til liten langpanne.
Merk at både brownies og karamellen bør lages klart dagen før servering.
Ingredienser:
Sjokoladebrownies:
♥ 275 g smør
♥ 125 g mørk sjokolade (70% kakaoinnhold)
♥ 4 egg
♥ 500 g sukker
♥ 40 g kakao
♥ 250 g hvetemel
♥ 125 g lys kokesjokolade
Salt karamell:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 3 dl kremfløte
♥ 125 g smør
♥ 0,5 ts maldonsalt
Fremgangsmåte:
Sjokoladebrownies:
Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt mørk sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn.
Visp eggene lett sammen med sukkeret (du skal ikke piske eggedosis). Bland i sjokoladesmøret. Sikt sammen kakaopulver og hvetemel og rør dette også inn i så du får en tykk, glatt sjokoladedeig. Hakk lys kokesjokolade i grove biter og bland inn i deigen til slutt.
Ha deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca. 20 x 30 cm) og smør den jevnt utover. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 30-35 minutter. Kaken skal fortsatt være litt bløt i konsistensen.
La kaken avkjøles i langpannen og sett langpannen i kjøleskapet til dagen etter.
Karamell:
Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter).
Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.
Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5-7 minutter under stadig omrøring.
Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles. Sett kjelen i kjøleskapet til dagen etter.
Dagen etter:
Ta både kake og karamell ut av kjøleskapet et par timer før servering.
Løft kaken ut av langpannen og dra av bakepapiret fra undersiden. Legg kaken på en fjøl eller lignende.
Smør karamellen utover kaken når den har passe smørekonsistens (se tips).
Dryss på litt maldonsalt (se tips).
Maldonsalt er flaksalt som fås kjøpt i de fleste matbutikker.
Del kaken i firkanter.
Denne oppskriften gir utrolig saftige og gode brownies. Tror nesten at dette er min nye favorittoppskrift på sjokoladebrownies som jeg skal bruke flere ganger for å lage andre type kaker også...
Tips:
♥ For å få riktig konsistens på browniesene, er det viktig at du ikke steker kaken lenger enn angitt. Kaken virker bløt når den tas ut av ovnen, men blir fast etter en natt i kjøleskapet slik at den lett kan løftes ut av langpannen uten at den går i stykker.
♥ For å få riktig konsistens på karamellen, er det viktig at du koker den passe lenge. Siden karamellen må bli fast nok til at den ikke renner for mye utover kaken, må den koke i 5-7 minutter. Koker du for lenge, vil karamellen derimot bli for hard. Merk at karamellen fortsatt vil være rennende i konsistensen når den er ferdigkokt, men etter en natt i kjøleskapet blir den tykkere.
♥ Hvis du (som meg) opplever at karamellen blir veldig fast etter en natt i kjøleskapet, hjelper det å la kjelen stå i romtemperatur en stund til karamellen blir smøremyk. Jeg lot karamellen stå i romtemperatur i ca. 1 time før den var myk nok til at jeg kunne smøre den utover kaken. Bruk gjerne en smørekniv som du jevnlig holder under varmt vann for å få smurt karamellen jevnt over.
♥ Hvis du opplever at karamellen blir for bløt og renner for mye etter at du har smurt den på kaken, bør du sette kaken en stund i kjøleskapet slik at karamellen blir fastere igjen, før du deler kaken i firkanter.
♥ Ikke strø for mye maldonsalt på toppen av kaken. Et lite dryss er tilstrekkelig!
♥ Browniesene kan fryses både med og uten karamell.
Håper du fikk lyst til å prøve ut denne oppskriften på utrolig gode karamellbrownies!
Kan jeg friste med en DEILIG bit Brownies med salt karamell ?
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 275 g smør
♥ 125 g mørk sjokolade (70% kakaoinnhold)
♥ 4 egg
♥ 500 g sukker
♥ 40 g kakao
♥ 250 g hvetemel
♥ 125 g lys kokesjokolade
Salt karamell:
♥ 300 g sukker
♥ 3 ss vann
♥ 3 dl kremfløte
♥ 125 g smør
♥ 0,5 ts maldonsalt
Sjokoladebrownies:
Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt mørk sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn.
Visp eggene lett sammen med sukkeret (du skal ikke piske eggedosis). Bland i sjokoladesmøret. Sikt sammen kakaopulver og hvetemel og rør dette også inn i så du får en tykk, glatt sjokoladedeig. Hakk lys kokesjokolade i grove biter og bland inn i deigen til slutt.
Ha deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca. 20 x 30 cm) og smør den jevnt utover. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 30-35 minutter. Kaken skal fortsatt være litt bløt i konsistensen.
La kaken avkjøles i langpannen og sett langpannen i kjøleskapet til dagen etter.
Karamell:
Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt (prosessen tar ca. 10-15 minutter). Først da tilsettes smøret, som er oppdelt i terninger, og du kan rører rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen.
Kok opp kremfløten i en annen kjele og hell den varme fløten litt og litt i kjelen med karamellen. Karamellen vil da bruse opp, så ikke hell i for mye fløte av gangen. Rør godt og la karamellen småkoke i ca 5-7 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles. Sett kjelen i kjøleskapet til dagen etter.
Dagen etter:
Ta både kake og karamell ut av kjøleskapet et par timer før servering. Løft kaken ut av langpannen og dra av bakepapiret fra undersiden. Legg kaken på en fjøl eller lignende. Smør karamellen utover kaken (se tips). Dryss på litt maldonsalt og del kaken i firkanter.
♥ For å få riktig konsistens på browniesene, er det viktig at du ikke steker kaken lenger enn angitt. Kaken virker bløt når den tas ut av ovnen, men blir fast etter en natt i kjøleskapet slik at den lett kan løftes ut av langpannen uten at den går i stykker.
♥ For å få riktig konsistens på karamellen, er det viktig at du koker den passe lenge. Siden karamellen må bli fast nok til at den ikke renner for mye utover kaken, må den koke i 5-7 minutter. Koker du for lenge, vil karamellen derimot bli for hard. Merk at karamellen fortsatt vil være rennende i konsistensen når den er ferdigkokt, men etter en natt i kjøleskapet blir den tykkere.
♥ Hvis du (som meg) opplever at karamellen blir veldig fast etter en natt i kjøleskapet, hjelper det å la kjelen stå i romtemperatur en stund til karamellen blir smøremyk. Jeg lot karamellen stå i romtemperatur i ca. 1 time før den var myk nok til at jeg kunne smøre den utover kaken. Bruk gjerne en smørekniv som du jevnlig holder under varmt vann for å få smurt karamellen jevnt over.
♥ Hvis du opplever at karamellen blir for bløt og renner for mye etter at du har smurt den på kaken, bør du sette kaken en stund i kjøleskapet slik at karamellen blir fastere igjen, før du deler kaken i firkanter.
♥ Ikke strø for mye maldonsalt på toppen av kaken. Et lite dryss er tilstrekkelig!
♥ Browniesene kan fryses både med og uten karamell.
24 kommentarer
Om kaken skal lages i rund
Om kaken skal lages i rund form, hvilken størrelse og steketid vil du anbefale? :)
Har ikke testet dette enda,
Har ikke testet dette enda, men skal gjøre det snart. Tipper du bør bruke stor rund form (26-28 cm) og holde deg til sammen steketid og temperatur.
Ble det vellykket med samme
Ble det vellykket med samme steketid og steketemperatur med rund form (26-28 cm)?
Stemmer det virkelig at det
Stemmer det virkelig at det skal være 500 g sukker i denne deigen til en liten form ?!
Ja, det stemmer. Sukkeret er
Ja, det stemmer. Sukkeret er med på å gi den spesielle konsistensen til denne kaken og siden det er mørk sjokolade i deigen, tåler kaken dette uten å smake altfor søtt.
Skal denne stekes på varmluft
Skal denne stekes på varmluft? :)
Nei, jeg bruker alltid vanlig
Nei, jeg bruker alltid vanlig over- og undervarme i mine oppskrifter, med mindre jeg eksplisitt skriver at jeg bruker varmluft.
Smelter du sukkeret til
Smelter du sukkeret til karamellen på lav, middels eller høy varme?
Hvordan er det å la den stå i
Hvordan er det å la den stå i kjøleskapet med karamell på i et døgn og hvis man skal lage den i stor langpanne dobles oppskriften?
Hva er det som gjør at
Hva er det som gjør at sukkeret brenner seg? Rørte ikke, og brukte lav temperatur..
Saltet skal bare strøes på
Saltet skal bare strøes på toppen og ikke inni karamelsausen?
Kan denne lages uten gluten,
Kan denne lages uten gluten, med glutenfritt mel?
Jeg laget denne i dag, og
Jeg laget denne i dag, og lurer på hvorfor egg og sukker ikke skal piskes til eggedosis? Det knaset i sukkerkorn... Ellers en mektig og god kake. :-)
Du har ikke salt i selve
Du har ikke salt i selve karamellen, bare på toppen?
Ser herlig ut:)
Fasteste røren noen sinne?
Fasteste røren noen sinne?
Kaken smaker nydelig. Hadde
Kaken smaker nydelig. Hadde litt problemer med karamellkremen, første forsøk ble brent, men andre forsøk gikk veldig bra.
Kanskje kunne kremen vært litt tykkere, men ingen store problemer. Kaken er mektig, men den er vel verd å lage
Takker for oppskriften.
Kan den oppbevares i frys
Kan den oppbevares i frys/kjøleskap ?
Hei! Bakte denne i går. Det
Hei! Bakte denne i går. Det måtte to forsøk til med karamellen, da den første ble helt mørkebrun og fikk en brent smak. Kanskje det burde opplyses i oppskriften at det er best å smelte sukkeret på lav varme og bruke god tid. Andre forsøk ble perfekt, og karamellen er ikke for hard i dag heller. NAM
Dette er den BESTE browniesen
Dette er den BESTE browniesen jeg noen gang har bakt (og det er mange!). Nå trenger jeg ikke andre brownies oppskrifter, denne er uslåelig. Tusen takk for super oppskrift
Er det vanlig kakao eller
Er det vanlig kakao eller bake kakao?
Prøvde å lage karamellen, men
Prøvde å lage karamellen, men ut i fra oppskriften her var det håpløst. Sukkeret krystalliserte seg hver gang.. prøvde fire forsøk på denne, måtte til slutt bruke Ida Gran Jansen sin som funka på første forsøk.
Kan du legge ut en litt mer detaljert beskrivelse på hvordan lage denne karamellen?
Etter to runder med brent
Etter to runder med brent karamell fant jeg løsningen til slutt: IKKE bruk teflon-kjele/panne!! Det tar kjempelang tid og svir seg.
Byttet til stålkjele og det ble perfekt på null komma svisj!
Dette er desidert den beste
Dette er desidert den beste browniesen i hele verden! Fantastisk kake. Helt nydelig oppskrift! Og DEN nydelige karamellkremen Ikke vits å prøve en annen oppskrift etter denne Tusen takk! Klart den skal være med på kakebordet i dåpen på søndag
Karamellsausen ble det ikke…
Karamellsausen ble det ikke noe av, bare brant seg eller krystalliserte seg (rørte ikke). Kunne virkelig trengt mer detaljert beskrivelse. Kaken ble bra da :)
Skriv ny kommentar