Fingerkremkjeks

"Fingerkremkjeks" er enda en av svigermors spesialiteter og er vel også en av de kakene hun selv liker aller best. Kakene består av deilige småkaker som legges sammen to og to med litt stiv melis- og sitronkrem. "Fingerkremkjeks" bakes typisk til jul og blir lette og litt sprø. Jeg har også sett at kakene kalles for "Saudakjeks" - og det overrasker meg ikke, for svigermor kommer jo fra Sauda. Oppskriften gir 35 stk. PS: Kakene på bildet er laget av svigermor selv, som alltid bruker rutete kjevle. "Fingerkremkjeks" som kjevles med vanlig kjevle får glatt overflate. Begge deler blir fint!

Fingerkremkjeks
Ingredienser

2 egg
125 g sukker
150 g smør
300 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll:
100 g delfiafett
175 g melis
noen dråper sitronessens

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland sammen mel og bakepulver i en bakebolle. Smuldre smøret i melblandingen. Ha så i eggedosisen og arbeid deigen sammen. Sett deigen kjølig i et par timer.

Kjevle ut deigen nokså tynt og stikke ut runde, små kaker (2-3 cm i diameter). Legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. Stekes midt i ovnen ved 175°C i 8-10 min til de er lyse og sprø. Avkjøles på rist.

Til fyllet smeltes delfiafettet i en liten kjele. Ta kjelen av platen og rør inn melis. Smak til med noen sitrondråper. Avkjøl til fyllet blir tykt.

Legg sammen to og to kjeks med fyll i mellom. Avkjøl til fyllet har stivnet helt.

Tips

"Fingerkremkjeks" oppbevares i tettsluttet kakeboks.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

6 kommentarer

Fingerkremkjeks

Jeg prøver meg på disse, men de var jo skrekkelig vanskelig å kjevle ut. Deigen henger fast i kjevle hele tiden.
Jeg er ikke sikker på om dette er samme kjeksene som moren min brukte å lage(jeg holder på, er ikke ferdig enda)

Mvh
Kirsten H. Helland
Sandefjord

Som svar på av Kirsten Helen … (ikke bekreftet)

Hei Kristen.
Denne oppskriften har jeg brukt i mange år.
Her må det brukes rikelig med mel under deigen, ved ut-kjevling.
Ellers blir jobben umulig.

Fantastisk lett og go oppskrift lett å kjevle lett å stikke ut.Denne kan varmt anbefale denne.

Veldig god deig å jobbe med etter en overnatting i kjøleskapet og en liten halvtime på kjøkkenbenkenGode kjeks

Hei

Går det greit å sette deigen kjølig over natten?

Dei har ikkje sitronessens på butikken. Er det andre smakstilsetninger som kan brukes i kremen?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift