Brukere online: 484
Brukere i dag: 2390
Brukere siste 7 dager: 183189
Fransk lammegryte ("Navarin d'agneau") er en klassiker, som kan varieres med ulike type grønnsaker. Dette er en tomatisert variant, som i tillegg til tomater inneholder gulrøtter, småløk, hvite bønner og poteter. Som kjøtt bruker jeg her lammekoteletter med ben, som gir herlig kraft til gryten. Noen desiliter rødvin og krydderurter gir deilig smak. Gryten skal småkoke til lammekjøttet blir supermørt og nærmest faller av benet. 😍
Nydelig, fransk bondekost som passer å servere på den kjølige tiden på året!
Oppskriften gir 4 porsjoner.
Ingredienser:
♥ 1 kg lammekoteletter (med ben)
♥ 0,5 dl hvetemel
♥ 4 ss smør
♥ 3 fedd hvitløk
♥ 400 g småløk
♥ 3 gulrøtter
♥ 4 tomater
♥ 2 ss tomatpuré
♥ 3 laurbærblad
♥ 2 ts tørket timian
♥ 3 dl rødvin
♥ 2,5 dl lammekraft
♥ 2,5 dl vann
♥ 400 g hermetiske cherrytomater (1 boks)
♥ 400 g små poteter
♥ 250 g store, hvite bønner (avrent vekt)
♥ 1 bunt frisk persille
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ godt brød og smør
Fremgangsmåte:
Finn frem ingrediensene.
Ha hvetemel på en tallerken. Kvern over salt og pepper og bland dette med melet. Vend deretter lammekotelettene i hvetemelet slik at de blir godt dekket på begge sider.
Smelt 2 ss smør i en stekepanne. Stek lammekotelettene så de får god farge på begge sider.
Legg de stekte lammekotelettene over i en stor gryte.
Vask ut pannen med litt vann slik at du får med den gode stekesjyen i gryten (sil den eventuelt dersom den er grumsete).
Smelt nye 2 ss smør i den samme stekepannen og tilsett småløk (del dem på midten hvis de er store) og hakkede hvitløksfedd.
Stek løken på middels varme i et par minutter til løken er gyllen. Ha løken over i gryten og få også denne gangen med deg stekesjyen.
Skrell gulrøttene, skjær dem i tykke skiver og ha i gryten. Skjær tomatene i båter og ha i gryten. Tilsett også tomatpuré, laurbærblad og tørket timian.
Hell så i rødvin, lammekraft, vann og hermetiske cherrytomater (jeg bruker vannet til å steke ut stekepannen og skylle tomatboksen).
Bland alt godt sammen.
Sett på lokk og gi gryten et oppkok. Senk så varmen på platen og la gryten småkoke (putre) under lokk i ca. 1,5 time.
Tilsett småpoteter.
La gryten småkoke i ca. 30 minutter til (om du beholder lokket på nå, avhenger av hvor tykk du ønsker at lammegryten skal være).
Skyll de hvite bønnene under kaldt vann og ha i gryten helt på slutten av koketiden.
Bønnene bør ikke småkoke i mer enn ca. 5 minutter.
Vend inn fint hakket persille.
Server lammegryten rykende varm.
Godt brød og smør er supert tilbehør!
Klassisk fransk lammegryte!
Tips:
♥ Du bør bruke en nokså stor gryte til denne oppskriften (den jeg brukte her rommer 6,7 liter).
♥ Jeg brukte her ferske lammekoteletter, men det går fint å lage denne lammegryten med for eksempel lammebog i skiver.
♥ Pass på at gryten ikke koker for kraftig, for det vil gjøre at lammekjøttet avgir for mye væske og blir tørt. Gryten skal bare så vidt småkoke / syde slik at lammekjøttet trekker i den varme væsken over lang tid og blir veldig mørt.
♥ Jeg brukte her ferdigkokte, hvite bønner, som er lettvint fordi de bare trenger å skylles og has i gryten helt på slutten av koketiden (koker de for lenge, kan de gå i stykker). Det er selvsagt ikke noe i veien for å bløtlegge og koke tørkede, hvite bønner hvis du foretrekker det.
♥ Du trenger ikke å være bekymret for alkoholen fra rødvinen i gryten, for den forsvinner gjennom den lange kokingen, så det er ikke problem å servere maten til barn.
♥ Som nevnt finnes Fransk lammegryte ("Navarin d'agneau") i litt ulike varianter. Du kan eksempelvis variere gryten ved å tilsette ulike type rotgrønnsaker og beter eller grønne aspargesbønner eller grønne erter. Ønsker du mindre tomatsmak, kan du droppe friske tomater og hermetiske cherrytomater og holde deg til 2 ss tomatpuré og litt ekstra vann.
♥ Se også oppskrift på Tomatisert kjøttgryte som lages med oksekjøtt. For andre berømte franske gryter, se for eksempel Boeuf bourguignon, Coq au vin og Lammefrikassé.
♥
Bon appétit!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 kg lammekoteletter (med ben)
♥ 0,5 dl hvetemel
♥ 4 ss smør
♥ 3 fedd hvitløk
♥ 400 g småløk
♥ 3 gulrøtter
♥ 4 tomater
♥ 2 ss tomatpuré
♥ 3 laurbærblad
♥ 2 ts tørket timian
♥ 3 dl rødvin
♥ 2,5 dl lammekraft
♥ 2,5 dl vann
♥ 400 g hermetiske cherrytomater (1 boks)
♥ 400 g små poteter
♥ 250 g store, hvite bønner (avrent vekt)
♥ 1 bunt frisk persille
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ godt brød og smør
Ha hvetemel på en tallerken. Kvern over salt og pepper og bland dette med melet. Vend deretter lammekotelettene i hvetemelet slik at de blir godt dekket på begge sider.
Smelt 2 ss smør i en stekepanne. Stek lammekotelettene så de får god farge på begge sider. Legg de stekte lammekotelettene over i en stor gryte. Vask ut pannen med litt vann slik at du får med den gode stekesjyen i gryten (sil den eventuelt dersom den er grumsete).
Smelt nye 2 ss smør i den samme stekepannen og tilsett småløk (del dem på midten hvis de er store) og hakkede hvitløksfedd. Stek løken på middels varme i et par minutter til løken er gyllen. Ha løken over i gryten og få også denne gangen med deg stekesjyen.
Skrell gulrøttene, skjær dem i tykke skiver og ha i gryten. Skjær tomatene i båter og ha i gryten. Tilsett også tomatpuré, laurbærblad og tørket timian. Hell så i rødvin, lammekraft, vann og hermetiske cherrytomater (jeg bruker vannet til å steke ut stekepannen og skylle tomatboksen). Bland alt godt sammen.
Sett på lokk og gi gryten et oppkok. Senk så varmen på platen og la gryten småkoke (putre) under lokk i ca. 1,5 time.
Tilsett småpoteter og la gryten småkoke i ca. 30 minutter til (om du beholder lokket på nå, avhenger av hvor tykk du ønsker at lammegryten skal være).
Skyll de hvite bønnene under kaldt vann og ha i gryten helt på slutten av koketiden. Bønnene bør ikke småkoke i mer enn ca. 5 minutter.
Vend inn fint hakket persille.
Server lammegryten rykende varm. Godt brød og smør er supert tilbehør!
♥ Du bør bruke en nokså stor gryte til denne oppskriften (den jeg brukte her rommer 6,7 liter).
♥ Jeg brukte her ferske lammekoteletter, men det går fint å lage denne lammegryten med for eksempel lammebog i skiver.
♥ Pass på at gryten ikke koker for kraftig, for det vil gjøre at lammekjøttet avgir for mye væske og blir tørt. Gryten skal bare så vidt småkoke / syde slik at lammekjøttet trekker i den varme væsken over lang tid og blir veldig mørt.
♥ Jeg brukte her ferdigkokte, hvite bønner, som er lettvint fordi de bare trenger å skylles og has i gryten helt på slutten av koketiden (koker de for lenge, kan de gå i stykker). Det er selvsagt ikke noe i veien for å bløtlegge og koke tørkede, hvite bønner hvis du foretrekker det.
♥ Du trenger ikke å være bekymret for alkoholen fra rødvinen i gryten, for den forsvinner gjennom den lange kokingen, så det er ikke problem å servere maten til barn.
♥ Som nevnt finnes Fransk lammegryte ("Navarin d'agneau") i litt ulike varianter. Du kan eksempelvis variere gryten ved å tilsette ulike type rotgrønnsaker og beter eller grønne aspargesbønner eller grønne erter. Ønsker du mindre tomatsmak, kan du droppe friske tomater og hermetiske cherrytomater og holde deg til 2 ss tomatpuré og litt ekstra vann.
♥ Se også oppskrift på Tomatisert kjøttgryte som lages med oksekjøtt. For andre berømte franske gryter, se for eksempel Boeuf bourguignon, Coq au vin og Lammefrikassé.
Skriv ny kommentar