Kjøleskapsgrøt med eple (Apple Overnight Oats)


"Overnight Oats" er blitt en ny frokosthit i mange hjem. Konseptet går ut på å bløtlegge havregryn og sette i kjøleskapet over natten. Dagen etter har man en sunn og god havregrøt som kan smaksettes med det man liker.

Konseptet stammer egentlig fra den berømte "Bircher Müsli", som ble utviklet av den sveitsiske legen Maximilian Bircher-Benner allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Havregrøten ble servert til pasientene som hadde opphold på helseklinikken han hadde opprettet i Zürich, hvor mye av behandlingen bestod av å sette pasientene på en "raw food"-diett med hovedvekt på frukt, rå grønnsaker og nøtter. Havregryn som verken var varmebehandlet eller tilberedt på annen måte, var også tillatt.  

I vår tid har "raw food"-dietten fått en ny renessanse, og mange erkjenner helseverdien av å spise mest mulig ubehandlet mat. Smaksalternativene på "Overnight Oats" er uendelige, og jeg skal vise dere noen forskjellige alternativer i ukene fremover. Her er en av mine favoritter der havregrynene bløtlegges sammen med eplejuice, rosiner og brunt sukker. Dagen etter lager jeg den litt luksus ved å legge på vaniljeyoghurt, revet eple, valnøtter og eple- eller pæresyltetøy. Kanskje ikke helt slik Maximilian Bircher-Benner ville ha gjort det - men her på Det søte liv skal det jo helst være litt ekstra kos. Wink

 

Luksusfrokost! 

 

Til 1 porsjon:

Ingredienser:

♥ 1,5 dl store havregryn (se tips)
♥ 1,5 dl eplejuice
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 1 ss lyse rosiner (se tips)

Servering:
♥ 3 ss vaniljeyoghurt (enten vanlig eller gresk type, se tips)
♥ 1/2 eple
♥ 1 ss grovt hakkede valnøtter
♥ 1 ss mørke rosiner
♥ 1-2 ss eple- eller pæresyltetøy (se tips)

 

Fremgangsmåte:

Finn frem en serveringsskål og ha i havregryn. Bland med brunt sukker og lyse rosiner.

 

 

Hell over eplejuicen og rør godt.
 

Den supersøte skålen er sponset av Greengate.
 

Sett skålen i kjøleskapet og la havregrynene stå og svelle i eplejuicen til dagen etter.

 

 

Dagen etter serveres havregrøten med rosiner, valnøtter, revet eple og vaniljeyoghurt. Jeg har her brukt gresk yoghurt med vaniljesmak som er ekstra tykk i konsistensen og har nydelig smak.

 

 

Det blir ekstra godt om du serverer eplesyltetøy ved siden av, gjerne med biter. Pæresyltetøy er også nydelig til hvis du får tak i (se tips).

 

Nydelige smaker!

 

Tips:

♥ Jeg bruker store havregryn fordi jeg liker det best. Du må gjerne bruke små, lettkokte havregryn hvis du foretrekker det. Da vil du få mer grøtkonsistens enn om du bruker bare store havregryn som jeg har gjort.

♥ Jeg har brukt både lyse og mørke rosiner. De lyse heter sultanarosiner. Det går like bra å bruke kun vanlige, mørke rosiner.

♥ Eplesyltetøy gir nydelig smak. Pæresyltetøy smaker også fantastisk til (se etter pæresyltetøyet fra St. Dalfour som blant annet selges hos COOP Mega, Kiwi, Ultra og Meny). Det går også an å søte med brunt sukker.

♥ Jeg elsker gresk yoghurt! Det er yoghurt med ekstra tykk konsistens, som er nydelig alene med honning og nøtter, se oppskriften her. Gresk yoghurt med vaniljesmak går det også an å få kjøpt nå. Som variasjon kan du bruke vanlig vaniljeyoghurt eller vaniljekesam.

 

Ta det sunne med det gode!  Smile  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥

Kjøleskapsgrøt med eple (Apple Overnight Oats)
Ingredienser

Til 1 porsjon:
♥ 1,5 dl store havregryn (se tips)
♥ 1,5 dl eplejuice
♥ 1 ss brunt sukker
♥ 1 ss lyse rosiner (se tips)

Servering:
♥ 3 ss vaniljeyoghurt (enten vanlig eller gresk type, se tips)
♥ 1/2 eple
♥ 1 ss grovt hakkede valnøtter
♥ 1 ss mørke rosiner
♥ 1-2 ss eple- eller pæresyltetøy (se tips)

Fremgangsmåte

Finn frem en serveringsskål og ha i havregryn. Bland med brunt sukker og lyse rosiner.  Hell over eplejuicen og rør godt. Sett skålen i kjøleskapet og la havregrynene stå og svelle i eplejuicen til dagen etter.

Dagen etter serveres havregrøten med rosiner, valnøtter, revet eple og vaniljeyoghurt. Jeg har her brukt gresk yoghurt med vaniljesmak som er ekstra tykk i konsistensen og har nydelig smak. Det blir ekstra godt om du serverer eplesyltetøy ved siden av, gjerne med biter. Pæresyltetøy er også nydelig til hvis du får tak i (se tips).

Tips

♥ Jeg bruker store havregryn fordi jeg liker det best. Du må gjerne bruke små, lettkokte havregryn hvis du foretrekker det. Da vil du få mer grøtkonsistens enn om du bruker bare store havregryn som jeg har gjort.

♥ Jeg har brukt både lyse og mørke rosiner. De lyse heter sultanarosiner. Det går like bra å bruke kun vanlige, mørke rosiner.

♥ Eplesyltetøy gir nydelig smak. Pæresyltetøy smaker også fantastisk til (se etter pæresyltetøyet fra St. Dalfour som blant annet selges hos COOP Mega, Kiwi, Ultra og Meny). Det går også an å søte med brunt sukker.

♥ Jeg elsker gresk yoghurt! Det er yoghurt med ekstra tykk konsistens, som er nydelig alene med honning og nøtter. Gresk yoghurt med vaniljesmak går det også an å få kjøpt nå. Som variasjon kan du bruke vanlig vaniljeyoghurt eller vaniljekesam.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift