Brukere online: 1676
Brukere i dag: 6736
Brukere siste 7 dager: 198151
Jeg sitter her og tenker på moren min, som hadde bursdag 21. juni. Årets lengste og lyseste og fineste dag!
Dette er hennes (og mine) yndlingskaker! De er basert på oppskriften på Lemon Squares, som jeg har laget sikkert hundre ganger før. Dagens lille vri er at jeg har laget en litt tykkere mørdeigsbunn, og dekket kakene med tynn sitronglasur i stedet for melisdryss. I tillegg har jeg delt kakene i avlange barer og kalt oppskriften for Lemon Bars.
Kjært barn, mange navn.
Oppskriften er til liten langpanne.
Ingredienser:
Mørdeigsbunn:
♥ 250 g hvetemel
♥ 100 g melis
♥ 250 g smør
♥ 1 ts revet sitronskall
Sitronfyll:
♥ 6 egg
♥ 450 g sukker
♥ 2,5 dl presset sitronsaft
♥ 2 ts revet sitronskall
♥ 60 g hvetemel
Sitronglasur:
♥ 300 g melis
♥ 3 ss sitronsaft
♥ 1-2 ss vann
Fremgangsmåte:
Mørdeigsbunn:
Bland sammen ingrediensene til mørdeigen. Har du food processor, kan du ha alle ingrediensene i på en gang, og la maskinen gå til deigen samler seg. Det går da fint å bruke kjøleskapskaldt smør som deles opp i mindre biter. Har du ikke food processor, blander du først mel og melis sammen og deretter smuldre i romtemperert smør.
Press mørdeigen ut i bunnen på en bakepapirkledd, liten langpanne (ca 20x30 cm).
Stek mørdeigsbunnen midt i ovnen ved 160°C i 30 minutter, eller til den er gyllen.
Sitronfyll:
Til sitronkremen piskes egg og sukker sammen til luftig eggedosis.
Pisk inn sitronsaft og fint revet sitronskall (se tips) og til slutt hvetemelet, til alt er godt blandet.
Hell blandingen over mørdeigsbunnen i formen. Stek videre midt i ovnen ved 160°C i ca. 45 minutter til. Sitronkremen skal da være stivnet, men fortsatt litt bløt (se tips). Slå av ovnen og la kaken stå i ettervarmen til ovnen er helt kald.
Avkjøl kaken helt i formen, og sett kaken helst i kjøleskapet over natten (se tips).
Glasering og servering:
Løft kaken forsiktig ut av formen ved å ta tak i bakepapiret.
Rør sammen melis og sitronsaft, og tilpass konsistensen med en liten skvett vann hvis behov for det.
Smør glasuren over den kalde kaken ved bruk av en smørekniv.
PS: Det kan være lurt å dyppe smørekniven i varmt vann for at det skal bli lettere å smøre melisglasuren jevnt utover kaken.
La kaken stå i kjøleskapet i en halvtime så melisglasuren stivner litt.
Bruk en stor, skarp kniv og skjær kaken opp i passe store barer.
Jeg starter med å renskjære kantene på kaken.
Deretter deler jeg kaken i avlange biter, noen store og noen små.
Fantastisk deilig sitronkake!
Tips:
♥ 2,5 dl presset sitronsaft tilsvarer ca 4 sitroner, men antallet avhenger av hvor store og saftige sitronene er.
♥ Kaken skal forbli noenlunde lys på toppen. Dekk over kaken med et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie de siste 15 minuttene av steketiden, dersom du synes den begynner å bli mørk på toppen.
♥ Det gir best resultat dersom du lar kaken stå i langpannen i kjøleskapet over natten. Da er du garantert at sitronfyllet har satt seg skikkelig og at kaken blir lett å dele. Kaken blir dessuten mye lettere å få ut av formen.
♥ "Lemon Bars (Sitronbarer)" er fine å fryse.
Hvis du er glad i sitronkaker, bør du ikke gå glipp av denne oppskriften.
Disse kakene er himmelsk gode!
Mørdeigsbunn:
♥ 250 g hvetemel
♥ 100 g melis
♥ 250 g smør
♥ 1 ts revet sitronskall
Sitronfyll:
♥ 6 egg
♥ 450 g sukker
♥ 2,5 dl presset sitronsaft
♥ 2 ts revet sitronskall
♥ 60 g hvetemel
Sitronglasur:
♥ 300 g melis
♥ 3 ss sitronsaft
♥ 1-2 ss vann
Mørdeigsbunn:
Bland sammen ingrediensene til mørdeigen. Har du food processor, kan du ha alle ingrediensene i på en gang, og la maskinen gå til deigen samler seg. Det går da fint å bruke kjøleskapskaldt smør som deles opp i mindre biter. Har du ikke food processor, blander du først mel og melis sammen og deretter smuldre i romtemperert smør.
Press mørdeigen ut i bunnen på en bakepapirkledd, liten langpanne (ca 20x30 cm). Stek mørdeigsbunnen midt i ovnen ved 160°C i 30 minutter, eller til den er gyllen.
Sitronfyll:
Til sitronkremen piskes egg og sukker sammen til luftig eggedosis. Pisk inn sitronsaft og fint revet sitronskall (se tips) og til slutt hvetemelet, til alt er godt blandet.
Hell blandingen over mørdeigsbunnen i formen. Stek videre midt i ovnen ved 160°C i ca. 45 minutter til. Sitronkremen skal da være stivnet, men fortsatt litt bløt (se tips). Slå av ovnen og la kaken stå i ettervarmen til ovnen er helt kald. Avkjøl kaken helt i formen, og sett kaken helst i kjøleskapet over natten (se tips).
Glasering og servering:
Løft kaken forsiktig ut av formen ved å ta tak i bakepapiret.
Rør sammen melis og sitronsaft, og tilpass konsistensen med en liten skvett vann hvis behov for det.
Smør glasuren over den kalde kaken ved bruk av en smørekniv. La kaken stå i kjøleskapet i en halvtime så melisglasuren stivner litt.
Bruk en stor, skarp kniv og skjær kaken opp i passe store barer.
♥ 2,5 dl presset sitronsaft tilsvarer ca 4 sitroner, men antallet avhenger av hvor store og saftige sitronene er.
♥ Kaken skal forbli noenlunde lys på toppen. Dekk over kaken med et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie de siste 15 minuttene av steketiden, dersom du synes den begynner å bli mørk på toppen.
♥ Det gir best resultat dersom du lar kaken stå i langpannen i kjøleskapet over natten. Da er du garantert at sitronfyllet har satt seg skikkelig og at kaken blir lett å dele. Kaken blir dessuten mye lettere å få ut av formen.
♥ "Lemon Bars (Sitronbarer)" er fine å fryse.
2 kommentarer
De ser lækre ud! De vil passe
De ser lækre ud! De vil passe perfekt til mit kagebord til bryllup, og så er den endda også laktosefri. Kan de fryses?
Mvh Kathrine
Skal det ikke være egg i…
Skal det ikke være egg i mørdeigsbunnen?
Skriv ny kommentar