Brukere online: 2821
Brukere i dag: 14453
Brukere siste 7 dager: 198695
Annonse: Bakeren og kokken
Hei,
Håper du har hatt en fin jul! ♥
Jeg tok meg en ukes rolig juleferie og har virkelig fått slappet av og summet meg etter det hektiske året som har vært, men nå er jeg igang igjen med stor entusiasme!
Nyttårsaften står for tur, og jeg har vel alltid vært litt barnslig begeistret for nyttårsaften... Ikke nødvendigvis fordi jeg har så store forventninger til festen, men jeg elsker å se på fyrverkeri og så liker jeg veldig godt å "gjøre opp status" for året som har vært og å lage noen mål for det kommende året. Nyttårsaften får meg til å løfte blikket og se livet i perspektiv, gjerne for en større periode enn ett år også; hva har gått bra, hva har jeg lært, hva er jeg stolt over, har jeg prioritert riktig, hva burde jeg endre...?
I et slikt perspektiv henter jeg også frem denne marsipankaken, som jeg lagde for første gang til min mors begravelse for 10 (snart 11) år siden (jeg publiserte oppskriften noen måneder senere, se HER). For en fantastisk fin mamma jeg hadde! Sorgen er borte, men man slutter ikke å være glad i de man er glad i - det er en sikker lærdom jeg har fått.
Nå har jeg pyntet denne deilige kaken til nyttårsfest med hvitt marsipanlokk, hjemmelaget kaffekonfekt og glitter i sølv og gull!
Utstyret jeg har brukt til både kake, marsipanen og konfekten, finner du i nettbutikken til Bakeren og kokken, hvor det for tiden pågår et GIGANTISK ROMJULSSALG! Få det med deg, det er utrolig praktisk å handle kjøkkenting på nett, og hos Bakeren og kokken kan du være sikker på at både utvalget og kvaliteten er på topp!
Dette er en "voksen" marsipankake, med nokså kraftig kaffesmak. Kaken er veldig enkel siden den bare består av sukkerbrød, kaffekrem og marsipanlokk, men kombinasjonen er så god at dette fortsatt er en av mine favorittkaker!
Ingredienser:
Sukkerbrød:
♥ 5 egg
♥ 150 g sukker
♥ 150 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
Dynking:
♥ 0,5 dl kaffe
♥ 0,5 dl melk
Kaffekrem:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 2 ts espressopulver (se tips)
Marsipanlokk:
♥ 600 g hvit marsipan (se tips)
♥ kakestøv i sølv og gull (se tips)
Kaffekonfekt:
♥ 0,5 dl kremfløte
♥ 1,5 ts espressopulver (se tips)
♥ 30 g smør
♥ 100 g kokesjokolade
Fremgangsmåte:
Kaffekonfekt:
Start dagen i forveien med å lage konfekten. Det er fort gjort, men sjokoladen kan gjerne stå i kjøleskapet over natten.
Ha kremfløte, espressopulver og smør i en liten kjele. Gi blandingen et oppkok og ta kjelen av platen. Del sjokoladen i biter og tilsett. La sjokoladen smelte og rør blandingen jevn.
Fyll sjokoladebladingen i en silikonform.
Jeg bruker denne stilige fra SilikoMart, som har festlig kjeglefasong!
Skrap vekk overflødig sjokolade på toppen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.
Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen.
Ha deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen.
Jeg har forelsket meg i de flotte produktene til den danske konditoren Mette Blomsterberg. Denne springformen er helt super!
Stek kaken på rist midt i ovnen ved 175°C i ca 30-35 minutter (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten). Avkjøl kaken helt i formen.
Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret.
Del kaken i tre bunner.
Dynk bunnene med en blanding av melk og kaffe.
Kaffekrem:
Pisk kremfløten sammen med melis og espressopulver til en tykk og luftig kaffekrem.
Montering:
Fyll kaken med kaffekrem.
Dynking av kakebunnen gjør kaken saftig og gir ekstra god kaffesmak på kaken.
Luftig fløtekrem med kaffesmak er det eneste fyllet i denne marsipankaken.
Det går fint å lage en marsipankake uten bær og frukt for en gangs skyld...
Kjevle ut marsipanen og dekk kaken med marsipanlokk.
Kjevlen fra Eva Solo er utrolig fin! Den har non stick-belegg og i tillegg veldig praktiske håndtak som gir godt grep.
Ingen sak å kjevle marsipan med en så god kjevle!
Kjevle ut marsipanen til en stor leiv, så er det lettere å dekke kaken uten å få folder i marsipanlokket.
Skjær bort overflødig marsipan.
Vil du pynte kaken som jeg har gjort her, kan du skjære ut bokstaver og trille kuler av marsipan og pynte dette med glitrende kakestøv i sølv og gull (se tips).
Jeg bare skriver og klipper ut tall og bokstaver på et ark og skjærer rundt med en liten kniv.
Ikke kjevle ut marsipanen for tynt, så får du litt hold over figurene.
Du får sikkert dette til mye finere enn meg, men dette er greit nok for meg...
Så gnir jeg marsipanfigurene lett i glitteret. Det fester seg med en gang til marsipanen og er veldig drøyt i bruk.
Ferdig! Lett som en plett!
Legg dette på kaken som pynt.
Kaken blir så lekker med litt glitter og glam!
Men jeg vil også ha kaffekonfekten som pynt på kaken!
Ta silikonformen med kaffekonfekten ut av kjøleskapet og dytt kaffekonfekten ut av silikonformene.
Dryss gjerne glitrende kakestøv på konfekten også.
Legg også kaffekonfekten som pynt på kaken.
KLAR FOR NYTTÅRSFEIRING!
Tips:
♥ Espressopulver er fint å bruke i mokkakremen, fordi dette løser seg fint opp i kremen. Jeg bruker espressopulver fra Nescafe. Mengden kaffe avhenger av hvor sterk kaffesmak du liker på kremen, så du må smake deg frem.
♥ Hvit marsipan fra Odense gjør kaken ekstra fin og fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. Jeg bruker to pakker for å være sikker på at det blir nok, men får da en god del marsipan til overs.
♥ Kakestøv i gull og sølv fra Mill & Mortar fås blant annet kjøpt hos mange av butikkene til Meny og Bunnpris.
Bakeutstyret jeg har vist frem her får du som sagt kjøpt hos Bakeren og kokken.
Blomsterberg springform (24 cm) - se HER.
Formen har en kant nederst som kan være praktisk hvis man steker f eks ostekaker der litt smeltet smør kan sive ut av formen.
Eva Solo kjevle - se HER.
Unikt håndtak og praktisk non stick-belegg.
Silikomart konfektformer - se HER.
Null problem å få konfekten ut av formen når formen er laget av silikon siden du da bare kan dytte ut konfekten.
♥ Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering. Den kan lages klar dagen før servering. Jeg foretrekker å ikke fryse marsipankaker fordi jeg synes at kremen kan bli litt kornete, men jeg vet at mange likevel gjør det og synes det går fint.
NYDELIG MARSIPANKAKE TIL NYTTÅR!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Sukkerbrød:
♥ 5 egg
♥ 150 g sukker
♥ 150 g hvetemel
♥ 1 ts bakepulver
Dynking:
♥ 0,5 dl kaffe
♥ 0,5 dl melk
Kaffekrem:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 2 ts espressopulver (se tips)
Marsipanlokk:
♥ 600 g hvit marsipan (se tips)
♥ kakestøv i sølv og gull (se tips)
Kaffekonfekt:
♥ 0,5 dl kremfløte
♥ 1,5 ts espressopulver (se tips)
♥ 30 g smør
♥ 100 g kokesjokolade
Kaffekonfekt:
Start dagen i forveien med å lage konfekten. Det er fort gjort, men sjokoladen kan gjerne stå i kjøleskapet over natten.
Ha kremfløte, espressopulver og smør i en liten kjele. Gi blandingen et oppkok og ta kjelen av platen. Del sjokoladen i biter og tilsett. La sjokoladen smelte og rør blandingen jevn.
Fyll sjokoladebladingen i silikonformen. Skrap vekk overflødig sjokolade på toppen og sett formen i kjøleskapet til dagen etter.
Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen.
Ha deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 175°C i ca 30-35 minutter (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten). Avkjøl kaken helt i formen. Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Del kaken i tre bunner.
Dynk bunnene med en blanding av melk og kaffe.
Kaffekrem:
Pisk kremfløten sammen med melis og espressopulver til en tykk og luftig kaffekrem.
Montering:
Fyll kaken med kaffekrem og smør resten over hele kaken.
Kjevle ut marsipanen og dekk kaken med marsipanlokk.
Vil du pynte kaken som jeg har gjort her, kan du skjære ut bokstaver og trille kuler av marsipan og pynte dette med glitrende kakestøv i sølv og gull (se tips).
Dytt kaffekonfekten ut av silikonformene. Dryss gjerne glitrende kakestøv på konfekten også og legg på som pynt på kaken.
Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.
♥ Espressopulver er fint å bruke i mokkakremen, fordi dette løser seg fint opp i kremen. Jeg bruker espressopulver fra Nescafe. Mengden kaffe avhenger av hvor sterk kaffesmak du liker på kremen, så du må smake deg frem.
♥ Hvit marsipan fra Odense gjør kaken ekstra fin og fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. Jeg bruker to pakker for å være sikker på at det blir nok, men får da en god del marsipan til overs.
♥ Kakestøv i gull og sølv fra Mill & Mortar fås blant annet kjøpt hos mange av butikkene til Meny og Bunnpris.
♥ Bakeutstyret jeg har vist frem her får du som sagt kjøpt hos Bakeren og kokken.
♥ Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering. Den kan lages klar dagen før servering. Jeg foretrekker å ikke fryse marsipankaker fordi jeg synes at kremen kan bli litt kornete, men jeg vet at mange likevel gjør det og synes det går fint.
Skriv ny kommentar