Ripspai med kremet rømmefyll

Nydelig, sommerlig ripspai med kremet rømme- og kesamfyll! Kaken er basert på en tysk oppskrift.

Det går utmerket å kombinere bakingen med den velkjente tungegymnastikkøvelsen "Ibsens ripsbusker og andre buskvekster". Skulle du gå lei, kan du velge deg internasjonale varianter som engelske "Sally sells sea shells by the sea shore", ungarske "elkáposztásítottalanítottátok" (...! som betyr "du lager bare kål av alt" - hehe nettopp), nederlandske "achtentachtig achterdochtige doktersdochters" (åttiåtte mistenksomme doktordøtre) eller finske "minun mummuni muni minun mammani; minun mammani muni mut" (bestemoren min lagde moren min; moren min lagde meg).

Bare husk å tøye ut tungen etterpå, så du klarer å smake denne deilige kaken!

Ripspai med kremet rømmefyll
Ingredienser

Paibunn:
450 g hvetemel
250 g smør
125 g sukker
1-2 ss kaldt vann

Rømmefyll:
1 egg
125 g sukker
600 g seterrømme

Ripsfyll:
500 g rips
2 ss sukker
1 ss maisenna eller potetmel

Fremgangsmåte

Ha mel, smør og sukker i en food processor med hakkekniv. Kjør på full hastighet til smøret har fordelt seg jevn i det tørre og du får en smulete deig. Tilsett litt vann så deigen samler seg.

Klem drøyt halvparten av deigen godt utover i en smurt paiform (28 - 30 cm i diameter, se tips).

Pisk sammen egg og sukker. Visp inn rømmen slik at du får en jevn og klumpfri masse. Ha dette i paien.

Kok opp rips, sukker og maisenna (eller potetmel) til blandingen blir tykk. Avkjøl. Fordel ripsmosen i klatter over rømmefyllet.

Trill ut resten av deigen til gittermønster oppå kaken. Pensle over deigen med litt melk.

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 35-45 min, eller til den er gylden.

Tips

Det er nokså mye fyll i denne paien, så du må ha en paiform som er såpass stor som 28 cm i diameter. Det lønner seg dessuten at paiformen har litt høye kanter.

Paien smaker nydelig nystekt med pisket krem, vaniljeis og/eller vaniljesaus.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift