Sjokoladekake à la Farmen

Noen følger mer med på TV-serien Farmen enn andre. I denne suksess-serien, som har rullet over skjermen nesten årlig siden 2001, lever deltakerne på en gård som for 100 år siden, med alt drama som det fører med seg, til de taper en tvekamp og må forlate gården, en etter en. 

Jeg ser generelt lite på TV (selv om også jeg har tittet litt på denne serien, særlig når det har vært Farmen kjendis 😉 ), men jeg har en god venninne som er godt plassert i den motsatte enden av skalaen. 😊 Hun spurte en gang om jeg hadde "Farmen-kaka" på bloggen, "for den ser jo så ekstremt god ut"! 

Farmen-kaka hadde jeg ikke hørt om, men etter litt research fant jeg denne oppskriften i et matforum på facebook med angitt avsender Rita Haugen fra Rena. Den originale kaken ble laget av tradisjonsrike Evensens Bakeri & Conditori på Kirkenær den gangen Farmen-innspillingen ble lagt til en gård i Grue kommune i Hedmark i 2018. Kaken ble servert på markedet der storbonden med sine to medhjelpere kunne handle etterlengtede matvarer på søndagene. Siden har denne sjokoladekaken vært en "snakkis", og det er jo utrolig godt gjort etter bare noen minutter på TV! 

Hvis du vil smake originalen, må du ta turen til Evensens Bakeri & Conditori, men uansett er dette en kjempegod og klassisk sjokoladekake, som jeg tenker veldig mange vil like. Kaken består av en saftig sjokoladekakebunn og masse, deilig sjokoladekrem. Sjokoladekaken pyntes med friske bær og melisdryss.  

 

 

Ingredienser:

Sjokoladekake: 
♥ 225 g smør
♥ 3 ss kakao
♥ 4 egg
♥ 3,5 dl sukker
♥ 1,5 dl helmelk
♥ 1,5 dl kefir (se tips)
♥ 6,5 dl hvetemel
♥ 3 ts bakepulver
♥ 3 ts vaniljesukker

Sjokoladekrem:
♥ 300 g smør
♥ 4 ss kakao
♥ 4 ts vaniljesukker
♥ 900 g melis
♥ 8 ss kald, sterk kaffe

Pynt:
♥ 100 g blåbær
♥ 100 g bringebær
♥ melisdryss


Fremgangsmåte:

Sjokoladekake: 

Smelt smøret. Ta kjelen av platen og tilsett kakaopulveret. Rør så kakaopulveret løser seg opp i det varme smøret. 

Pisk egg og sukker til tykke eggedosis. 

Bland inn sjokoladesmøret.

Sikt hvetemel sammen med bakepulver og vaniljesukker.  

Vend det tørre inn i eggedosisen vekselsvis med melk og kefir. Bland forsiktig til deigen er jevn og klumpfri (se tips).

Ha deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken nederst i ovnen ved 170°C i 50 - 55 minutter (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt før du tar den ut av ovnen). 

La kaken avkjøles i formen til den er helt kald. Del kaken i 3 bunner (se tips).


Sjokoladekrem: 

Pisk romtemperert smør sammen med de øvrige ingrediensene til du får en tykk, luftig sjokoladekrem. Tilsett kaffen litt og litt, og tilpass konsistensen på kremen (se tips).


Montering:

Legg kakebunnene sammen med sjokoladekrem mellom lagene.

Fordel resten av sjokoladekremen rundt hele kaken. Sprøyt gjerne litt av sjokoladekremen i mønster oppå kaken.

Pynt med friske blåbær og bringebær og sikt over melis til slutt.

 

 

 

Klassisk sjokoladekake, som friskes opp av blåbær og bringebær! 

 

 

Se også oppskrift på Sjokoladekake med lys sjokoladekrem og bær

 


 

Tips:

♥ Det er det samme om du bruker kefir eller kulturmelk i kakerøren. 

♥ Ikke rør mer enn nødvendig i kakedeigen etter at du har tilsatt hvetemelet. Dette for å bevare luften i deigen så du unngår kompakt kakebunn. Dersom du bruker elektrisk mikser, bør det bare gå et par sekunder etter at du har tilsatt melet, til du ser at deigen er blandet. Jeg bruker helst ballongvisp og rører for hånd.

♥ Kaken er lettere å dele i 3 kakebunner dersom den er helt kald. La kaken gjerne stå innpakket i plast i kjøleskapet i noen timer eller over natten. 

♥ Kaken blir nokså høy i 24 cm form. Du kan alternativt steke kaken i rund form som er 26 cm og dele kaken i 2 kakebunner. Reduser da steketiden til 40 - 45 minutter (sjekk som alltid med kakenål og tilpass steketiden til ovnen din). 

♥ Når du lager sjokoladekremen, er det lurt å tilsette kaffe litt og litt, og sjekk konsistensen på kremen underveis. Dersom du synes den er litt for bløt, kan det hjelpe å la kremen stå i kjøleskapet en stund før du fyller kaken. 

♥ Bruk friske bær som pynt på kaken. Bær som har vært frosne avgir saft når de tiner og blir ikke like fine på kaken. 

♥ Sjokoladekaken kan fryses med og uten sjokoladekrem. Den bør pyntes med bær samme dag som den skal serveres.

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Sjokoladekake à la Farmen
Ingredienser

Sjokoladekake: 
♥ 225 g smør
♥ 3 ss kakao
♥ 4 egg
♥ 3,5 dl sukker
♥ 1,5 dl helmelk
♥ 1,5 dl kefir (se tips)
♥ 6,5 dl hvetemel
♥ 3 ts bakepulver
♥ 3 ts vaniljesukker

Sjokoladekrem:
♥ 300 g smør
♥ 4 ss kakao
♥ 4 ts vaniljesukker
♥ 900 g melis
♥ 8 ss kald, sterk kaffe

Pynt:
♥ 100 g blåbær
♥ 100 g bringebær
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Sjokoladekake: 
Smelt smøret. Ta kjelen av platen og tilsett kakaopulveret. Rør så kakaopulveret løser seg opp i det varme smøret. 

Pisk egg og sukker til tykke eggedosis. Bland inn sjokoladesmøret.

Sikt hvetemel sammen med bakepulver og vaniljesukker.  Vend det tørre inn i eggedosisen vekselsvis med melk og kefir. Bland forsiktig til deigen er jevn og klumpfri (se tips).

Ha deigen i en rund kakeform (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen (se tips). Stek kaken nederst i ovnen ved 170°C i 50 - 55 minutter (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt før du tar den ut av ovnen). 

La kaken avkjøles i formen til den er helt kald. Del kaken i 3 bunner (se tips).

Sjokoladekrem: 
Pisk romtemperert smør sammen med de øvrige ingrediensene til du får en tykk, luftig sjokoladekrem. Tilsett kaffen litt og litt, og tilpass konsistensen på kremen (se tips).

Montering:
Legg kakebunnene sammen med sjokoladekrem mellom lagene.

Fordel resten av sjokoladekremen rundt hele kaken. Sprøyt gjerne litt av sjokoladekremen i mønster oppå kaken.

Pynt med friske blåbær og bringebær og sikt over melis til slutt.

Tips

♥ Det er det samme om du bruker kefir eller kulturmelk i kakerøren. 

♥ Ikke rør mer enn nødvendig i kakedeigen etter at du har tilsatt hvetemelet. Dette for å bevare luften i deigen så du unngår kompakt kakebunn. Dersom du bruker elektrisk mikser, bør det bare gå et par sekunder etter at du har tilsatt melet, til du ser at deigen er blandet. Jeg bruker helst ballongvisp og rører for hånd.

♥ Kaken er lettere å dele i 3 kakebunner dersom den er helt kald. La kaken gjerne stå innpakket i plast i kjøleskapet i noen timer eller over natten. 

♥ Kaken blir nokså høy i 24 cm form. Du kan alternativt steke kaken i rund form som er 26 cm og dele kaken i 2 kakebunner. Reduser da steketiden til 40 - 45 minutter (sjekk som alltid med kakenål og tilpass steketiden til ovnen din). 

♥ Når du lager sjokoladekremen, er det lurt å tilsette kaffe litt og litt, og sjekk konsistensen på kremen underveis. Dersom du synes den er litt for bløt, kan det hjelpe å la kremen stå i kjøleskapet en stund før du fyller kaken. 

♥ Bruk friske bær som pynt på kaken. Bær som har vært frosne avgir saft når de tiner og blir ikke like fine på kaken. 

♥ Sjokoladekaken kan fryses med og uten sjokoladekrem. Den bør pyntes med bær samme dag som den skal serveres.

Kakekategori
Allergier og preferanser

7 kommentarer

Hei! Vil bare si at denne oppskriften ikke kommer fra et bakeri i Kirkenær. Dette er mamma sin personlige oppskrift (Rita Haugen). Hadde vært fint om dette ble rettet på i innledningen slik at det blir korrekt. Mvh Michelle Ariana Haugen Sogn:)

Hei, jeg har bakt denne. Bunnen kjennes ganske kompakt ut. Går det an å dynke den for å få kaken litt saftigere? Hva anbefaler du å dynke den med i så fall?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift