Brukere online: 1217
Brukere i dag: 47393
Brukere siste 7 dager: 198653
"Sommerboller" fikk jeg en gang servert hos Baker Hansen i Oslo, og jeg ble straks totalt begeistret! Bollene er som Kanelboller, men har i tillegg et stort øye i midten som er fylt med bringebærsyltetøy. Bollene glaseres med melisglasur og strøs med mandelflak. Mmmmm - litt klissete, men KJEMPEDEILIG!
Oppskriften gir ca 20 stk.
Gjærdeig:
50 g gjær
125 g smør
5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
ca 1,5 liter hvetemel
Fyll 1:
100 g smør
4 ss sukker
1 ss kanel
Fyll 2:
3 dl tykt bringebærsyltetøy (se tips)
Pynt:
3 dl melis
1-2 ss vann
mandelflak
Smelt smør og bland med melken. Varm smørblandingen til den er lunken (i underkant av 37°C). Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg. Bland så i sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse (ca. 60 minutter).
Del deigen i 2 emner. Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver på ca 25 x 40 cm. Smør over mykt smør og strø jevnt over med sukker og kanel. Rull leivene sammen fra langsiden. Skjær hver rull i ca. 2 cm tykke skiver (ca 10 stk fra hver rull). Sett skivene på stekeplater dekket med bakepapir. Trykk dem litt større og flatere med hendene. Etterhev bollene i 20 minutter.
Lag en nokså stor og dyp fordypning med fingrene i midten av hver bolle og fyll opp med en klatt (ca 1 ss) bringebærsyltetøy (se tips).
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-15 minutter.
Avkjøl bollene helt før du pynter dem med litt tykk melisglasur og drysser over lett knuste mandelflak.
Ikke bruk for tyntflytende bringebærsyltetøy - da renner syltetøyet bare ut av bollene. Hvis du synes at for mye av syltetøyet har "forsvunnet" under stekingen, kan dette repareres: Legg på litt ekstra rett etter at bollene er tatt ut av ovnen og stek i et par minutter til.
Bringebærsyltetøy kan byttes ut med annen type syltetøy du liker, se for eksempel Kanelboller med blåbær.
Sommerboller med bringebær er kjempefine å fryse.
Skriv ny kommentar