Brukere online: 1508
Brukere i dag: 13601
Brukere siste 7 dager: 194772
"Store hveteboller" - for dem som er glade i deilige, myke boller uten rosiner. Populære blant barn!
Oppskriften gir 12 stk.
Se også oppskrift på "Store rosinboller".
50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts hornsalt
15 dl hvetemel
Pensling:
1 egg
litt melk
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, sukker, hornsalt og kardemomme. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 1 time.
Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Del deigen i 12 emner. Trill jevne boller. Sett dem på stekeplate med god avstand (6 på hver plate). La bollene etterheve godt (ca 40 min) - de skal bli store og luftige.
Pisk sammen egget og litt melk med en gaffel og pensle jevnt over bollene. Stek bollene midt i ovnen ved 180 - 200°C i ca 20-25 min (se tips).
Du bør bruke alt hvetemelet i denne deigen. Siden bollene er såpass store, er det viktig at de beholder fasongen under etterhevingen og stekingen, og at de ikke flyter ut for mye.
Du må ta hensyn til at bollene er ekstra store når du beregner steketid. Bollene vil trenge lenger steketid enn boller vanligvis gjør for å bli helt gjennomstekte i midten. Da må også steketemperaturen være litt lavere, ellers blir bollene brent på utsiden. Jeg starter med å varme opp ovnen til 180°C og øker til 200°C etter hvert hvis jeg ser at bollene trenger litt mer farge. Jeg pleier da å steke bollene i 25 min.
"Store hveteboller" er fine å fryse. Se også oppskrift på "Hveteboller", som har vanlig størrelse.
Du kan sløyfe egg til penslingen og bare pensle med melk, hvis du vil ha helt eggfrie boller.
Skriv ny kommentar