Vaniljekjeks med julemønster (Stempelkjeks)

Dette er enkle, men utrolig gode vaniljekjeks!

Bruk kakestempel før steking for å lage fint og stemningsskapende julemønster på kakene.


 

 

Oppskriften gir ca. 50 kaker, men antallet avhenger så klart av hvor store kjeks du lager.

 

Ingredienser: 

400 g hvetemel
200 g melis
200 g smør
1 ss vaniljepasta
1 egg
ev. 1 eggeplomme

 

Fremgangsmåte: 

Ha mel, melis og smør i en food processor. Kjør til smøret smuldrer seg fint i det tørre. Hvis du ikke har en food processor, går det fint å smuldre smøret i det tørre med fingrene i stedet. Tilsett vanilje og egget og kjør videre til deigen samler seg. Kna den godt sammen. Dersom deigen virker tørr, kan du tilsette en eggeplomme ekstra. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

Kjevle ut deigen, ikke for mye av gangen, og ikke for tynt.

 

 

Stikk ut kjeks i ønsket fasong og press på kakestempelet for å få mønster.

 

 

Jeg stakk ut runde kaker med et glass. Deretter presset jeg på stempelet i midten av sirkelen.

 

 

Stemplene bør ha dype mønster, ellers vil de forsvinne under stekingen. 

 

 

Finn frem et stort brett som passer i kjøleskapet og dekk det med bakepapir.

Legg kakene på bakepapiret og sett brettet i kjøleskapet i 30 minutter (denne avkjølingen gjør at kakene beholder fasongen og mønsteret bedre under stekingen).

 

 

 

Flytt bakepapiret med kakene over på stekeplate og stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt helt lyse i fargen. Steketiden avhengig av hvor store og tykke kakene er.

 

 

 

Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.

 

 

Så dekorative og fine vaniljekjeks! 

 

 


Tips:

Kakestempler fås kjøpt i butikker som selger bakeutstyr. 

 Ikke kjevle ut deigen alt for tynt ellers blir de vanskelige å flytte over på stekeplaten. Husk også på at kakene blir litt tynnere når du trykker stempelet på dem. Jeg foretrekker å bruke melis til utkjevlingen i stedet for hvetemel, men det er en smakssak.

Det er et veldig lurt triks å la kakene avkjøles en stund i kjøleskapet for stekingen. Det gjør kakene fastere slik at mønsteret bevares bedre under stekingen. 

 Kjeksene oppbevares i tett kakeboks. Vent til de er helt kalde før du har dem i boksen. 
 

Se også Vaniljekjeks med mønster (Stempelkjeks), som er basert på samme oppskrift. 

 

Koselige vaniljekjeks til jul! 

 



     

 

Vaniljekjeks med julemønster (Stempelkjeks)
Ingredienser

400 g hvetemel
200 g melis
200 g smør
1 ss vaniljepasta
1 egg
ev. 1 eggeplomme

Fremgangsmåte

Ha mel, melis og smør i en food processor. Kjør til smøret smuldrer seg fint i det tørre. Hvis du ikke har en food processor, går det fint å smuldre smøret i det tørre med fingrene i stedet. Tilsett vanilje og egget og kjør videre til deigen samler seg. Kna den godt sammen. Dersom deigen virker tørr, kan du tilsette en eggeplomme ekstra. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

Kjevle ut deigen, ikke for mye av gangen, og ikke for tynt. Stikk ut kjeks i ønsket fasong og press på kakestempelet for å få mønster. Finn frem et stort brett som passer i kjøleskapet og dekk det med bakepapir. Legg kakene på bakepapiret og sett brettet i kjøleskapet i 30 minutter (denne avkjølingen gjør at kakene beholder fasongen og mønsteret bedre under stekingen).

Flytt bakepapiret med kakene over på stekeplate og stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt helt lyse i fargen. Steketiden avhengig av hvor store og tykke kakene er.

Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.

Tips

Kakestempler fås kjøpt i butikker som selger bakeutstyr. 

 Ikke kjevle ut deigen alt for tynt ellers blir de vanskelige å flytte over på stekeplaten. Husk også på at kakene blir litt tynnere når du trykker stempelet på dem. Jeg foretrekker å bruke melis til utkjevlingen i stedet for hvetemel, men det er en smakssak.

Det er et veldig lurt triks å la kakene avkjøles en stund i kjøleskapet for stekingen. Det gjør kakene fastere slik at mønsteret bevares bedre under stekingen. 

 Kjeksene oppbevares i tett kakeboks. Vent til de er helt kalde før du har dem i boksen. 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift