Gule bomber (Suksesskaker)


Hei,

Takk for alle tilbakemeldinger på gårsdagens innlegg og håper dere fortsetter å sende meg innspill. Jeg leser alle med stor interesse og fredag kveld velger jeg ut 10 av dere som får et signert eksemplar av min nyeste bok Det søte liv - Kaker for enhver smak

Så - har du begynt å tenke på julebaksten?

Det er faktisk mindre enn 3 uker til 1. advent! Sprøtt at julen alltid skal komme så overraskende raskt på meg... Grin  

Gule bomber er populære til jul, men kan like godt lages hele året.

 

 

Dette er myke mandelkaker som legges sammen med gul krem og pyntes med mørk sjokolade.

 

 

Enda en avart av den populære suksesskaken, med andre ord, og derfor kalles disse kakene også av og til for Suksesskjeks, Suksesskaker eller Suksessbomber.

Oppskriften gir 30 stk.

 

 

 

Ingredienser:

Mandelkaker:
♥ 6 eggehviter
♥ 300 g sukker
♥ 450 g mandler

Gul krem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 150 g sukker
♥ 3 ts maisenna
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 200 g smør

Pynt:
♥ 400 g kokesjokolade


Fremgangsmåte:

Mandelkaker:

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs. Mal mandlene fint i mandelkvern og vend i.

Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til små topper.

Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 12-15 minutter.

Avkjøl kakene på platen før de etter hvert flyttes over på rist og avkjøles helt.

 


Gul krem:

Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløte, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Det er viktig at du rører hele tiden slik at kremen ikke svir seg.

Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør. Rør kremen glatt og avkjøl til kremen får en tykk smørekonsistens. Jo lengre den står kaldt, jo fastere blir den (se tips).


Montering:

Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom.

 

 

Hvis den gule kremen har stått i kjøleskapet over natten, blir den fast nok til at den kan sprøytes. Men det går også greit å smøre på kremen med en kniv.

 

 

Legg kakene på et brett dekket med bakepapir og sett brettet i fryseren i minst 1 time.

Smelt sjokoladen. Dypp en og en kake halvveis i sjokoladen og legg den tilbake på brettet. Gjenta med alle kakene og sett brettet tilbake i fryseren til sjokoladen har stivnet.

 

 

Superlekre kaker - nærmest som konfektkaker å regne!

 



Tips:

♥ Gule bomber har blitt en av de mest populære julekakene i Norge. Den opprinnelige ideen kommer fra blogginnlegget HER hos Sweets 2 Share - check it out! 

♥ Jeg synes kakene blir best om man maler mandler på den gammeldagse måten med mandelkvern. Mandelkvern fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker og koster ikke mye. Hvis jeg maler mandlene i food processor, synes jeg mandlene blir for grovkornet. Og bruker jeg ferdigkjøpt mandelmel (som er vanlig å bruke når man lager franske makroner), synes jeg på den annen side at det blir for finmalt. Av disse to alternativene, ville jeg nok gått for mandelmel og så heller tilsatt litt mindre eggehvite. Det er viktig at deigen ikke blir så løs at kakene ikke holder fasongen, så prøv deg frem og stek en prøvekake hvis du er usikker.

♥ Tåler du ikke mandler, kan du forsøke med f eks malte hasselnøtter, kokos eller knuste Ritz-kjeks.

♥ Du kan gjerne lage klar den gule kremen dagen i forveien. Dekk den til med plast og oppbevar i kjøleskapet. Kremen tykner når den blir kald og blir da lettere å sprøyte. Jeg har her brukt sprøytetipp 1M fra Wilton.  

♥ Sjokoladen smeltes best i en skål over vannbad (kjele med kokende vann), synes jeg. Pass bare på at det ikke kommer noe vann eller for mye damp i sjokoladen for da kan den lett korne seg og bli ubrukelig. Jeg liker også godt å smelte sjokolade i mikro. Det tar bare noen minutter. Rør rundt av og til helt til du ser at sjokoladen blir bløt og smelter. 

♥ Se også innlegget Gule bomber, som er samme oppskrift som denne, bortsett fra at jeg har ringlet over smeltet sjokolade i stedet for å dyppe halve kakene i smeltet sjokolade. 

♥ Gule bomber er ypperlige å fryse og de tiner raskt. Lag en porsjon nå og legg kakene i fryseren til jul, så har du ett slag i boks. Og ikke se bort ifra at dette blir julens mest populære kaker!  Smile chrome

 

 

As long as you know how to bake, life is sure to be sweet.


 

 

Gule bomber (Suksesskaker)
Ingredienser

Mandelkaker:
♥ 6 eggehviter
♥ 300 g sukker
♥ 450 g mandler

Gul krem:
♥ 6 eggeplommer
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 150 g sukker
♥ 3 ts maisenna
♥ 3 ts vaniljesukker
♥ 200 g smør

Pynt:
♥ 400 g kokesjokolade

Fremgangsmåte

Mandelkaker:
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs. Mal mandlene fint i mandelkvern og vend i. Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til små topper. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 12-15 minutter. Avkjøl kakene på platen før de etter hvert flyttes over på rist og avkjøles helt.

Gul krem:
Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløte, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Det er viktig at du rører hele tiden slik at kremen ikke svir seg. Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør. Rør kremen glatt og avkjøl til kremen får en tykk smørekonsistens. Jo lengre den står kaldt, jo fastere blir den (se tips).

Montering:
Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom. Legg kakene på et brett dekket med bakepapir og sett brettet i fryseren i minst 1 time.

Smelt sjokoladen. Dypp en og en kake halvveis i sjokoladen og legg den tilbake på brettet. Gjenta med alle kakene og sett brettet tilbake i fryseren til sjokoladen har stivnet.

Tips

♥ Gule bomber har blitt en av de mest populære julekakene i Norge. Den opprinnelige ideen kommer fra blogginnlegget HER hos Sweets 2 Share - check it out! 

♥ Jeg synes kakene blir best om man maler mandler på den gammeldagse måten med mandelkvern. Mandelkvern fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker og koster ikke mye. Hvis jeg maler mandlene i food processor, synes jeg mandlene blir for grovkornet. Og bruker jeg ferdigkjøpt mandelmel (som er vanlig å bruke når man lager franske makroner), synes jeg på den annen side at det blir for finmalt. Av disse to alternativene, ville jeg nok gått for mandelmel og så heller tilsatt litt mindre eggehvite. Det er viktig at deigen ikke blir så løs at kakene ikke holder fasongen, så prøv deg frem og stek en prøvekake hvis du er usikker.

♥ Tåler du ikke mandler, kan du forsøke med f eks malte hasselnøtter, kokos eller knuste Ritz-kjeks.

♥ Du kan gjerne lage klar den gule kremen dagen i forveien. Dekk den til med plast og oppbevar i kjøleskapet. Kremen tykner når den blir kald og blir da lettere å sprøyte. Jeg har her brukt sprøytetipp 1M fra Wilton.  

♥ Sjokoladen smeltes best i en skål over vannbad (kjele med kokende vann), synes jeg. Pass bare på at det ikke kommer noe vann eller for mye damp i sjokoladen for da kan den lett korne seg og bli ubrukelig. Jeg liker også godt å smelte sjokolade i mikro. Det tar bare noen minutter. Rør rundt av og til helt til du ser at sjokoladen blir bløt og smelter. 

♥ Se også innlegget Gule bomber, som er samme oppskrift som denne, bortsett fra at jeg har ringlet over smeltet sjokolade i stedet for å dyppe halve kakene i smeltet sjokolade. 

♥ Gule bomber er ypperlige å fryse og de tiner raskt. Lag en porsjon nå og legg kakene i fryseren til jul, så har du ett slag i boks. Og ikke se bort ifra at dette blir julens mest populære kaker! 

80 kommentarer

Disse kakene må bare prøves ut. Så knall gode ut.
Har begynt såvidt på julekakene her i hus men med dine gode kaker blir der prøvd ut masse nytt i år.
Alltid spennende med noe nytt.
Takk for at du deler

Hei, bakte disse nydelige kakene.. men når jeg smakte på kremen hadde jeg glemt sukkeret!!! Varmet opp sukker m liten skvett fløte og rørte det inn i kremen. Pluss litt ekstra smør, men virker som den ikke blir tykk igjen. Må jeg lage ny krem??

Hvis man ikke har mandelkvern, man man bruke mandelmel? Eller er det noen andre smarte tips:) disse skal hvertfall testes ut:D

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Bruker du food processor, bør du i hvert fall kjøre lenge så mandlene blir så finmalte som mulig. Blir likevel ikke helt det samme som med gammel og god mandelkvern, synes jeg. Mandelkvern er ikke dyrt og fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker.

Foretrekker å bruke mandelkvern og synes det gir best konsistens på kakene. Du kan bruke mandelmel, men det trekker til seg væske på en annen måte så da tror jeg du bør redusere mengden eggehvite. Prøv deg frem ved å tilsette litt og litt eggehvite, og stek eventuelt en prøvekake.

Da må du evt. erstatte sukker og melis med f.eks sukrin (kanskje Fibersirup) eller Tagatesse. Sistnevnte har jeg hørt blir best ved baking av kaker som skal bli litt seige i konsistens (kransekake, mandelkake osv) - Sukrin har lett for å gi et tørt resultat.

Å gjett om disse skal bakes, og de skal bakes både med nøtter og ritskjeks, siden jeg har en som har nøtteallregi i familien. Supert at du også skriver hva man kan erstatte med hvis man f.eks ikke tåler nøtter.

Takk for spennende oppskrift!

Jeg tenkte lage disse idag, men har ikke maisenna...kan jeg bruke potetmel som stivelse istedefor maisenna (i kremen)?? Eller blir dette bare rør?

Takk:)

Hei, har laget en stor porsjon med krem (12 timer siden) men den blir bare tykk flytende, må jeg bare vente til i kveld? Eller har jeg gjort noe feil? tatt feil av maizena og potetmel, eller kokt for lite? Takk for svar

Elsker bloggen din og har forsøkt mye derfra. Trodde ikke jeg var så god på baking inntil jeg fant den. Den inspirerer meg stort :) Får prøve disse etter operasjonen min i nakken som desverre kommer nå før jul så da blir det ikke mange julekaker her i huset i år. Får ta igjen neste år :)
Disse skal absolutt prøves :)

Har tenkt å lage gule bomber i morgen. Har laget den gule kremen i kveld, og fikk den tykk, glatt ig en fin konsistens.. Etter at den nå har stårt til avkjøling, så har fettet/smøret skilt seg ig ligger som et lag oppå kremen.. Hva gjør jeg i morgen når jeg skal bruke den? Piske den opp på nytt eller renne av smøret?

Hm, har ikke opplevd akkurat dette før. Med mindre kremen skilte seg mens du kokte den, antar jeg at du bare kan piske opp kremen igjen dagen etter (uten å la smøret renne av seg).

Skal absolutt lage disse til jul i år :). Men blir det ikke mere jul med rød konditorfarge i den gule kremen? Sånn at den blir helt rød altså?

Blir sikkert fine og julete med rød krem, ja! Godt forslag, Hanne :-) Ikke alle som er så glade i å bruke konditorfarge, og da funker gul krem også.

Bakte desse ikveld :-) Fantastisk god :-) Tusen takk for deling av oppskrifter :-)

Synes det blir så mye søl med å spise doble kjeks med krem imellom så jeg skal prøve å lage enkle kjeks med krem og sjokolade oppå ala jaffa cakes.

Smak og behag det, Solfrid. Se oppskrift på Suksessbomber her på Det søte liv (jeg får ikke linket til oppskriften her i kommentarfeltet, så søk den opp). Dette er kaker med mandelbunn og gul krem som ikke er doble.

Hei. Skal smøret vœre i romtemperatur eller kaldt? Eller smeltet?
Ser fantastisk gode ut.

Hei! Jeg lurer på hvor stor du lager kakene? Jeg har akkurat bakt dem nå og fikk ca 120 enkeltkaker. Blir de ikke veldig store om det bare skal være 60? Jeg fant forøvrig også ut at det kan være lurt å ha mandeldeigen i kjøleskapet mens man venter på å bruke den, den ble litt mer flytende for hvert brett jeg stekte så jeg fikk ikke den fine formen på de siste.

Hei. Det er lurest og best å bruke mandelkvern til den type kaker. Kuttingen av mandlene blir anderledes med kvern enn med foodprosessor. Det som skjer med kverning er at oljen i mandlene blir tatt vare på, og det er med på å gi seige, myke og gode kaker. Enkelte kjøkkenmaskiner har mandelkvern som ekstra utstyr, da er mandlene kvernet på null komma niks. Suksessbomber skal snart bakes...

Hei.
Takk for all inspirasjon du gir!! Skal lage disse kakene. Ser helt nydelige ut. Lurer på hvilken sprøytetipp du har brukt til mandelkakene?

Hei. Kan den gule kremen frysast åleine? Har 12 eggeplommer tilovers nett no men har ikkje anledning til å laga meir enn denne kremen.

Kan du legge ut bilde av hvordan de ser ut før du har stekt de, men etter de er sprøytet ut? Greit å se sånn ca str

Prøvde disse i dag. Massen ble veldig «tørr» fløt ikke utover. Stekte bare et brett...bortkasta tid å fortsette å steike flere.
Virka som det var for mye mandelmasse i forhold til marengsen
Fint om du kunne legg ut bilde før du steiker de.

Hei, hvis du laget høye topper, så ble det høye topper når du steker de. Massen er ikke bløt, og du må sprøyte ut flate kaker, da er det også en fordel med malte mandler, slik at deigen går lett ut av sprøytetuten som ikke må være for stor åpning på. Jeg har laget disse nå, og de ble flotte :-)
Når den gule kremen skal lages, så bør ekte smør/evt. melange margarin stå ute slik at det ikke er helt kaldt, eggekremen bør være litt romtemperet bare, ikke varm, og så piske inn klump for klump med smør, så blir kremen fast og fin og fluffy, kan oppbevares kaldt til den skal brukes. Brukes smør/margarin som er smørbar rett fra kjøleskapet, så blir ikke kremen fast nok, så her må de faste typene til. Brukes laktosfritt smør/maragarin og fløte, så blir kakene både gluten og laktosefrie, og uten at det går ut over noe som helst. Hurra :-) Og de tiner på nulle komma svisj fra fryseren, så dette er supre kaker. Begrenser man litt størrelsen på kakene og mengden med fyll, så blir dette supre små en til to bits munnfuller.
Og da kan man som kjent ta flere.... ;-)

Kjempegode kaker
Kva slags tupp brukar du på kakene?

Ser at disse kakene kan steikes i store muffinsformer i 170 gr i 35 min, men hvor mye deig skal jeg ha i hver form og kan jeg bruke papirform. Høres lettvint ut med disse formene.

Knall gode men jeg lurer på når du fryser di, legger du di bare rett i en kakeboks? Kan du oppbevare di i kjøleskapet også? Evt hvor lenge?

Kan jeg bruke ferdig kransekakemasse som jeg har liggende? Skulle brukt den til noe... Blir kanskje ikke like godt...? :/

jeg bakte de i dag...eh hehe hadde ikke tiktig tipp så klipte bare hull i en brød pose da sprøteposene er for små så jeg har noen giga kjeks hehe men de smaker sikkert like godt. kremen ble laget i går ble seff brent men, ble ikke noe brent smak og den kjempe god. må prøve meg en gang til bare få tak i riktig tipp++

Hei.. har som tidligere nevnt problemer med å få denne kremen stiv, leser på andre sider at denne eggeblaningen må være avkjølt før en rører inn smøret i små terninger? Den savner jeg det står i oppskriften, om den da blir lettere å få stiv? De endte med jeg tok den i mikseren og tilsatte mer kaldt smør.. fikk den noenlude stiv til slutt, men veldig smørete... .. :-)

Du må ha lav temperatur når du varmer eggeblandingen. Så tar du kjelen av plata som det står i oppskriften. Så har du i romtemperert smør i terninger og har i litt og litt og rører til alt smøret er smeltet. Så avkjøler du den litt før du har den i kjøleskapet. Fint å lage dagen i forveien. Alt dette står veldig bra beskrevet i oppskriften

Heisann! Om man bruker Ritz kjeks, bruker man fortsatt 450 gram? Har du prøvd det? Er litt usikker på om jeg skal bruke det eller havremel. Min datter har nøtteallergi, så da må jeg bake de med noe annet. De ser jo så vanvittig fristende ut, så måååå jo prøve dem

Lagde gule bomber i går kveld og i dag. Jeg fikk 43stk tilsammen, og dem ble sinnsykt gode! Helt vanvittig gode! Sønnene mine er veldig glad i sukseterte, så denne ble en stor sukkses! Lette og lage, brukte bare rund tip på begge deler.. Og jeg satt dem i kjøleskapet til dagen etter før jeg tok på sjokoladen fordi jeg har fryser i kjelleren med dårlig plass! Anbefal denne på det sterkeste!

Hei
Har noe prøvd å lage disse gule bombene med ferdig kransekake deig?

Som svar på av Kristin (ikke bekreftet)

Ja, jeg har gjort det. 1 "pølse"/400 g romtemperert kransekakemasse deles i terninger og piskes sammen med eggehviter av 2 egg (70 g). Stekte dem på 180 grader i 8 - 10 minutter. Det ble kjempegodt!

Jeg halverte Kristines oppskrift på den gule kremen. Det holdt til en "pølse". Men - hadde jeg vært deg hadde jeg heller doblet kransekakemassen og laget dobbelt så mange som jeg laget, for de er uuutrolig gode.

Lykke til!

Hei.
Vil tipse om at eggeblandingen bør være kald før man har i smøret, og smøret kan gjerne være romtemperert slik at det ikke blir smørklumper igjen i smørkremen når du har pisket den, deretter kan du ha det i kjøleskapet en liten stund hvis den fortsatt er litt rennende. Den skal i utgangspunktet ikke være det når du har blandet alt når det e kaldt.
Det er heller ikke nødvendig med maisenna da blandingen tykner ganske mye når du koker den og når du pisker inne smøret blir den helt perfekt! :)

Heia. Jeg laget disse før jul og frøs ned i en boks med bakepapir imellom. Da jeg skulle ta de opp til jul så var kjeksene/bunnen blitt myk. De var faktisk så myk at de falt nesten sammen. Hva har skjedd? Oppskrifta er fulgt. Hvordan oppbevare i fryseren uten at de blir myke?

Hei! Hvor mange dager i forveien kan man lage den gule kremen? Litt travelt her om dagen

Hei.Laget gule bomber til jul og det var de som gikk med først av de kakene jeg lagde .Det blir nok de nye julekakene jeg kommer til å bake.Helt supre gode kaker.

Mvh Rolf Stubberud

Hei. Bruker man en sprøyte pose til å sprøyte ut kjeksene på et brett eller kan man eventuelt bruke muffinsformer slik at de blir jevne?
Mvh Donia

Tips - alternativ til mandler: Cashewnøtter. Dette er frø, selv om de heter nøtter. Derfor kan nøtteallergikere spise dem. Har noen prøvd Cashewnøtter som alternativ til mandler?

Hei,jeg laget bomber og de ble kjempegode.Men etter noen dager ble de litt bløte.(fuktighet fra den gule kremen).Så jeg laget en runde til og disse har jeg forseglet med kokesjokolade på flaten som kommer i kontakt med den gule kremen.Da har de beholdt sprøheten .

Hei
Laget gule bomber for første gang nøyaktig etter oppskriften din like før jul. De ble kjempegode og familiens nye favoritt :-) Har også frosset ned noen og tint opp igjen. De gule bombene var like gode.

Lagde dei her om dagen og likte dei veldig godt, men deigen blei litt for flytande, nokon tips?
Eg lurer og på om det går an å kutte litt ned på sukkermengden så eg syns det kanskje blei litt i overkant søtt.

Har forsøkt igjen og igjen men får ikke kakene til å bli sprø, de blir myke. Fikk inntrykk av at se skal være sprø og seig inni, men har prøvd to ganger og har følgt oppskriften slavisk. De blir myke og jeg er usikker pp om de rett og slett må kastes?

I dag 28/12-21 besøkte vi vår sønn Joakim og samboer Magnus . Sønnen vår hadde bakt gule bomber og de var kjempe lekere og gode .Så i kveld måtte jeg kjøpe inn ingredienser så jeg kam prøve å
Lagde de ❤️❤️❤️❤️

Mvh Turid

Hei. ÅSSEN i all verden, får du til å få den mandel massen så fast??? Min bare renner utover. Har fulgt alle steg og på grammet. HVA Ghør jeg feil??

På tide at jeg legger inn en kommentar her nå! Har laget denne mangfoldige ganger nå, og den er SÅ GOD! Er en stor hit på vennekvelder og familie. Også er det så praktisk å ha disse i frysen og dra frem når det passer. Tusen takk for en fantastisk oppskrift :)

Gul krem skal IKKE småkoke, da sprekker den. Det holder med en kokeboble, så av platen. Vent til kremen er 26 grader, så kan man ha i smøret!

Heia!! Disse er såå gode! Har laget di til jul i 3 år nå. Men denneganfrn har jeg glemt åkjøpe inn smør! Kan kremen lages med Melange?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift