Brukere online: 1910
Brukere i dag: 18664
Brukere siste 7 dager: 195937
Det er endelig helg og forhåpentligvis litt bedre tid til å kose seg enn midt i uka!
I dag vil jeg vise dere hvordan man enkelt lager vannbakkels formet til vakre svaner. Disse konditorkakene er populære i Frankrike og ser riktig så elegante ut! Som du sikkert skjønner betyr "Cygnes en pâte à choux" derfor "Svaner av vannbakkelsdeig" på fransk. Jeg har fylt svanene med romkrem og pisket krem, og oppå vingene har jeg pyntet med litt tynn melisglasur med mild romsmak.
La tentation décadente!
Ingredienser:
Vannbakkelsdeig (Pâte à choux):
♥ 5 dl vann
♥ 250 g smør
♥ 250 g hvetemel
♥ 5 store egg
Fyll:
♥ 5 dl romkrem (se tips)
♥ 3 dl kremfløte
♥ 2 ts vaniljesukker
Melisglasur med romsmak:
♥ 3 dl melis
♥ 1-2 ss vann
♥ 1 ss rom eller noen dråper romessens
Fremgangsmåte:
Vannbakkels:
Kok opp vann og smør og ta kjelen av platen. Tilsett melet og rør kraftig til deigen slipper kjelekanten. Avkjøl i 10 minutter. Tilsett så ett egg om gangen mens du pisker med elektrisk håndmikser. Deigen skal ha fast nok konsistens til at den holder fasongen når den sprøytes ut.
Ha drøyt 2/3 av deigen i en sprøytepose med stor stjernetipp og sprøyt først ut et brett med runde, litt dråpeformede vannbakkels som skal utgjøre svanekroppen.
Stek vannbakkelsene midt i ovnen ved 180°C i ca. 15-20 minutter. Det er ekstremt viktig at du ikke åpner ovnsdøren de første 15 minuttene av steketiden, for da kan vannbakkelsene komme til å klappe sammen. Avkjøl de stekte vannbakkelsene til de er helt kalde.
Ha resten av deigen i en sprøytepose med mindre stjernetipp og sprøyt ut tynne, S-formede vannbakkelser på et annet stekebrett. Disse skal utgjøre svanehode og –hals, og trenger bare 10–15 minutter steketid ved 180°C . Avkjøl også disse helt.
Ferdigstekt svanekropp og svanehode/-hals.
Montering:
Når de ferdigstekte vannbakkelsene er avkjølt, deler du først de store vannbakkelsene på midten og fyller i ønsket fyll. Jeg fylte mine svaner ved først å legge i en stor spiseskje med romkrem og deretter dekke over med vanlig pisket krem smaksatt med vaniljesukker.
Så stikker du de S-formede svanehodene ned i kremen i den runde enden av svanekroppene. Lokket skjæres i to og stikkes også ned i kremen – dette utgjør vingene oppå svanekroppen.
Her ser du fremgangsmåten i bilder:
Pynt ved å ringle over tynn melisglasur som er smaksatt med litt rom eller noen dråper romessens. Jeg synes det blir mest elegant når melisglasuren kun legges på i et tynt lag. Sett kakene på et brett når du har på glasuren, så glasur som er til overs får renne ned på brettet.
La kakene stå til glasuren har stivnet og sett dem deretter på et serveringsfat.
Tips:
♥ Mange er redde for å lage vannbakkels fordi de har opplevd at kakene har blitt flate og kompakte, når de jo egentlig skal være lyse, lette og luftige. Når du lager vannbakkels er det viktig å følge fremgangsmåten jeg har beskrevet helt, helt nøye. Gjør du det, vil du lykkes!
♥ Et av mine tips er å ikke tilsette for mye egg. Jeg synes mange oppskrifter har for mye egg, så deigen blir for løs. Da er det vanskelig å få den til å holde fasongen og kakene blir flate.
♥ Det aller viktigste cluet er som nevnt at du ikke åpner ovnen underveis i stekingen! Gjør du det, er det nærmest garantert at vannbakkelsene vil klappe sammen. Men følg nøye med på kakene gjennom vinduet på ovnen. Jeg synes at vannbakkels må være lyse i fargen. På slutten av steketiden (de siste 5 minuttene) kan du åpne ovnen og legge over bakepapir hvis du synes de blir for mørke.
♥ Det er viktig å steke svanekroppene og halsene hver for seg på to ulike brett fordi de trenger ulik steketid.
♥ Jeg har her brukt ferdigkjøpt romkrem (fra Tine). 5 dl tilsvarer 1 pk. Det går fint å fylle vannbakkelsene med vaniljekrem i stedet hvis du liker det bedre enn romkrem. Bruk ferdigkjøpt eller aller helst hjemmelaget vaniljekrem som du finner oppskrift på her på Det søte liv.
♥ Vannbakkels smaker aller best ferske, men kan også lages dagen før servering. Husk å oppbevare kakene kjølig frem til servering.
Deilig å kose seg med kaffe & kake i helgen..
Utsøkte, franske kaker kan enkelt trylles frem på kjøkkenet ditt!
♥ ♥ ♥ ♥
Vannbakkelsdeig (Pâte à choux):
♥ 5 dl vann
♥ 250 g smør
♥ 250 g hvetemel
♥ 5 store egg
Fyll:
♥ 5 dl romkrem
♥ 3 dl kremfløte
♥ 2 ts vaniljesukker
Melisglasur med romsmak:
♥ 3 dl melis
♥ 1-2 ss vann
♥ 1 ss rom eller noen dråper romessens
Vannbakkels:
Kok opp vann og smør og ta kjelen av platen. Tilsett melet og rør kraftig til deigen slipper kjelekanten. Avkjøl i 10 minutter. Tilsett så ett egg om gangen mens du pisker med elektrisk håndmikser. Deigen skal ha fast nok konsistens til at den holder fasongen når den sprøytes ut.
Ha drøyt 2/3 av deigen i en sprøytepose med stor stjernetipp og sprøyt først ut et brett med runde, litt dråpeformede vannbakkels som skal utgjøre svanekroppen. Stek vannbakkelsene midt i ovnen ved 180°C i ca. 15-20 minutter. Det er ekstremt viktig at du ikke åpner ovnsdøren de første 15 minuttene av steketiden, for da kan vannbakkelsene komme til å klappe sammen. Avkjøl de stekte vannbakkelsene til de er helt kalde.
Ha resten av deigen i en sprøytepose med mindre stjernetipp og sprøyt ut tynne, S-formede vannbakkelser på et annet stekebrett. Disse skal utgjøre svanehode og –hals, og trenger bare 10–15 minutter steketid ved 180°C . Avkjøl også disse helt.
Montering:
Når de ferdigstekte vannbakkelsene er avkjølt, deler du først de store vannbakkelsene på midten og fyller i ønsket fyll. Jeg fylte mine svaner ved først å legge i en stor spiseskje med romkrem og deretter dekke over med vanlig pisket krem smaksatt med vaniljesukker.
Så stikker du de S-formede svanehodene ned i kremen i den runde enden av svanekroppene. Lokket skjæres i to og stikkes også ned i kremen – dette utgjør vingene oppå svanekroppen.
Pynt ved å ringle over tynn melisglasur som er smaksatt med litt rom eller noen dråper romessens. Jeg synes det blir mest elegant når melisglasuren kun legges på i et tynt lag. Sett kakene på et brett når du har på glasuren, så glasur som er til overs får renne ned på brettet.
♥ Mange er redde for å lage vannbakkels fordi de har opplevd at kakene har blitt flate og kompakte, når de jo egentlig skal være lyse, lette og luftige. Når du lager vannbakkels er det viktig å følge fremgangsmåten jeg har beskrevet helt, helt nøye. Gjør du det, vil du lykkes!
♥ Et av mine tips er å ikke tilsette for mye egg. Jeg synes mange oppskrifter har for mye egg, så deigen blir for løs. Da er det vanskelig å få den til å holde fasongen og kakene blir flate.
♥ Det aller viktigste cluet er som nevnt at du ikke åpner ovnen underveis i stekingen! Gjør du det, er det nærmest garantert at vannbakkelsene vil klappe sammen. Men følg nøye med på kakene gjennom vinduet på ovnen. Jeg synes at vannbakkels må være lyse i fargen. På slutten av steketiden (de siste 5 minuttene) kan du åpne ovnen og legge over bakepapir hvis du synes de blir for mørke.
♥ Det er viktig å steke svanekroppene og halsene hver for seg på to ulike brett fordi de trenger ulik steketid.
♥ Jeg har her brukt ferdigkjøpt romkrem (fra Tine). 5 dl tilsvarer 1 pk. Det går fint å fylle vannbakkelsene med vaniljekrem i stedet hvis du liker det bedre enn romkrem. Bruk ferdigkjøpt eller aller helst hjemmelaget vaniljekrem som du finner oppskrift på her på Det søte liv.
♥ Vannbakkels smaker aller best ferske, men kan også lages dagen før servering. Husk å oppbevare kakene kjølig frem til servering.
6 kommentarer
180 grader, det er over under
180 grader, det er over under varme? Eller er det varmluft? :) elsker bloggen din! Er så mye godt og aå så mye som er lett å lage :)
Varmluft
Varmluft
Jeg bruker å lage svaner-:-)
Jeg bruker å lage svaner-:-) En sikker vinner i et barneselskap !
Ville bare tipse om en ting jeg gjør. Jeg lager 1 pakke med grønn gele som jeg slår utover et fint fat med kant på. setter så svanene på det, når gelen har stivna . Da ser det ut som de svømmer på en sjø :-) Veldig festlig !
Hvor lenge stekes halsende på
Hvor lenge stekes halsende på det som skal bli svaner.
Svanekroppene stekes ved 190
Svanekroppene stekes ved 190 °C til de er passe gylne – ca. 12 til 15 minutter.
Svanehalsene stekes ved 190 °C til de er passe gylne – ca. 5 til 7 minutter.
Hvorfor svarer du ikke på det
Hvorfor svarer du ikke på det folk spør om?
Skriv ny kommentar