Brukere online: 65
Brukere i dag: 1426
Brukere siste 7 dager: 195579
Har du fått med deg den artige trenden som går ut på å steke kanelboller i vaffeljern?
I USA har ”Cinnamon Roll Waffles” vært populære lenge, og det er nok både fordi de er gøy å lage og veldig gode å spise.
Man lager deigen og fyllet til kanelbollene på ordinær måte, men i stedet for å legge kanelbolleskivene på stekeplaten, etterheve og steke dem i ovnen, legges de i vaffeljernet.
I vaffeljernet smelter kanelfyllet og gir en deilig, søt, karamellisert skorpe på kanelbollevaflene.
Innsiden blir myk og deilig...
Kanelbolleskivene trenger ikke å etterheves før de legges i vaffeljernet, og det tar ikke mer enn 2-3 minutter å steke en kanelbolle i vaffeljernet.
Oppskriften gir ca. 25 stk.
Ingredienser:
♥ 100 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 2 ts kardemomme
♥ 2 egg
♥ 1 kg hvetemel
Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 3 ss kanel
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og bland med melken. Varm opp væsken til den er fingervarm. Rør gjæren ut i væsken.
Bland i sukker, kardemomme og lett sammenvispede egg.
Ha så i hvetemelet og elt deigen i kjøkkenmaskinen i ca. 10 minutter, til den er jevn og smidig.
La deigen heve i 1 time.
Kjevle ut deigen til et stort rektangel (ca. 40 x 60 cm).
Bland mykt smør, brunt sukker og kanel og smør kremen over leiven.
Rull sammen leiven fra langsiden.
Skjær rullen i skiver som legges utover bordet.
Stek kanelbolleskivene i vaffeljern på middels varme.
Jeg bruker belgisk vaffeljern, men det går også å bruke vanlig vaffeljern.
Press lett på lokket slik at kanelbolleskivene flates litt utover i jernet.
Tilpass temperaturen på vaffeljernet. Det pleier å ta 2-3 minutter til kanelbollevaflene blir gjennomstekte.
Fortsett med neste kanelbolle.
Jeg hadde ikke trodd at det gikk an å få en gjennomstekt kanelbolle så raskt, men det gjør det!
Avkjøl kanelbollevaflene på rist og server dem nystekte.
Det lukter herlig av de nystekte kanelbollevaflene!
Tips:
♥ Kanelbollevalfer smaker best samme dag. Gi dem et lite dryss melis til pynt, hvis du vil det.
♥ Et nyttig tips er å fryse ustekte kanelbolleskiver du ikke vil bruke med det samme. Så kan du hente dem ut av fryseren senere, tine dem i 20 minutter, og så steke dem i vaffeljernet. Og vips har du nystekte kanelbollevafler!
♥ Ferdigstekte kanelbollevafler kan også fryses.
♥ Alternativt kan du steke noen av kanelbolleskivene du ikke vil legge i vaffeljernet på vanlig måte i stekeovnen. Stek de vanlige kanelbollene i så fall på midterste rille ved 230°C i ca. 10 minutter.
♥ Husk å rengjøre vaffeljernet godt etter bruk. Det blir nokså skittent av fyllet i kanelbollene som smelter i jernet og etterlater seg rester. Det kan være lurt å gjøre dette så raskt som mulig etter at du ferdig med stekingen og før vaffeljernet er helt avkjølt. Da unngår du at restene størkner i jernet og blir harde og enda vanskeligere å fjerne. Bruk en tannpirker eller myk kost til å fjerne de skitne partiene mens de er varme, og sett deretter jernet på høykant med kjøkkenpapir under slik at overflødig fett renner ut av jernet.
VASKEVAFFEL:
Et tips hvis vaffeljernet er veldig skittent er å lage en såkalt "vaskevaffel". Det er ikke meningen å spise en vaskevaffel, den lages og stekes kun med formål å rense jernet. Bland sammen 1 dl hvetemel, 2 ss salt og 0,5 dl vann til en bløt deig. Legg denne deigen i vaffeljernet og press jernet godt sammen. Stek vaskevaffelen i noen minutter. Når du fjerner vaskevaffelen vil du se at mesteparten av det skitne i jernet følger med vaskevaffelen, og den etterlater seg et rent jern. Gjenta hvis nødvendig.
Kanelboller i vaffeljern!
Dette bør du teste ut!
Så godt!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 100 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 2 ts kardemomme
♥ 2 egg
♥ 1 kg hvetemel
Fyll:
♥ 200 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 3 ss kanel
Smelt smøret og bland med melken. Varm opp væsken til den er fingervarm. Rør gjæren ut i væsken. Bland i sukker, kardemomme og lett sammenvispede egg. Ha så i hvetemelet og elt deigen i kjøkkenmaskinen i ca. 10 minutter, til den er jevn og smidig. La deigen heve i 1 time.
Kjevle ut deigen til et stort rektangel (ca. 40 x 60 cm).
Bland mykt smør, brunt sukker og kanel og smør kremen over leiven. Rull sammen leiven fra langsiden. Skjær rullen i skiver som legges utover bordet.
Stek kanelbolleskivene i vaffeljern på middels varme. Press lett på lokket slik at kanelbolleskivene flates litt utover i jernet. Jeg bruker belgisk vaffeljern, men det går også å bruke vanlig vaffeljern. Tilpass temperaturen på vaffeljernet. Det pleier å ta 2-3 minutter til kanelbollevaflene blir gjennomstekte.
Avkjøl kanelbollevaflene på rist og server dem nystekte.
♥ Kanelbollevalfer smaker best samme dag.
♥ Et nyttig tips er å fryse ustekte kanelbolleskiver du ikke vil bruke med det samme. Så kan du hente dem ut av fryseren senere, tine dem i 20 minutter, og så steke dem i vaffeljernet. Og vips har du nystekte kanelbollevafler!
♥ Ferdigstekte kanelbollevafler kan også fryses.
♥ Alternativt kan du steke noen av kanelbolleskivene du ikke vil legge i vaffeljernet på vanlig måte i stekeovnen. Stek de vanlige kanelbollene i så fall på midterste rille ved 230°C i ca. 10 minutter.
♥ Husk å rengjøre vaffeljernet godt etter bruk. Det blir nokså skittent av fyllet i kanelbollene som smelter i jernet og etterlater seg rester. Det kan være lurt å gjøre dette så raskt som mulig etter at du ferdig med stekingen og før vaffeljernet er helt avkjølt. Da unngår du at restene størkner i jernet og blir harde og enda vanskeligere å fjerne. Bruk en tannpirker eller myk kost til å fjerne de skitne partiene mens de er varme, og sett deretter jernet på høykant med kjøkkenpapir under slik at overflødig fett renner ut av jernet.
VASKEVAFFEL:
Et tips hvis vaffeljernet er veldig skittent er å lage en såkalt "vaskevaffel". Det er ikke meningen å spise en vaskevaffel, den lages og stekes kun med formål å rense jernet. Bland sammen 1 dl hvetemel, 2 ss salt og 0,5 dl vann til en bløt deig. Legg denne deigen i vaffeljernet og press jernet godt sammen. Stek vaskevaffelen i noen minutter. Når du fjerner vaskevaffelen vil du se at mesteparten av det skitne i jernet følger med vaskevaffelen, og den etterlater seg et rent jern. Gjenta hvis nødvendig.
6 kommentarer
Bestandig elsket å bake
Bestandig elsket å bake kanelboller o.l, så testet ut denne i dag - resultatet ble helt fantastisk godt! Denne blir definitivt en gjenganger i årene fremover
Perfekt oppskrift! De ble
Perfekt oppskrift! De ble helt nydelige Med dobbeltjern så gikk det som en lek Anbefales!
Veldig godt, og en artig - og
Veldig godt, og en artig - og populær variasjon på gjærbakst. Men ekstra tida det tar å steke en bolle om gangen, og klinet i vaffeljernet, gjør at jeg nok neppe kommer til å gjenta. Man må nesten ha et vaffeljern dedisert til dette bruket.
Utrolig gode men til en pris.
Utrolig gode men til en pris. Røykla hele 1 etg. I tillegg var det en tykk masse med knekk igjen i jernet. Måtte spyle det i varmt vann for å få det reint. Det ble så mye ork, at jeg lar kanelboller få være kanelboller og vafler få være vafler heretter
Disse ble kjempegode! Jeg
Disse ble kjempegode! Jeg bakte dem dagen før en fjelltur og det ble de beste kanelbollene jeg har smakt! Og synes faktisk de var enda bedre dagen etterpå. Proppet fulle av smak. Og jeg hadde ikke fersk gjær, så brukte tørrgjær og det gikk helt fint. Disse kommer jeg til å lage flere ganger!
Jeg synes denne oppskriften…
Jeg synes denne oppskriften virker så artig - og da du la den ut første gang, tipset jeg noen jeg kjenner som bakte og der spratt de ned i magen på både voksne, ungdommer og barn i fleng! Nå har jeg selv begynt å prøve meg litt på kjøkkenet, og har nytt, eget vaffeljern (vanlig, ikke belgisk). Jeg har lyst til å lage disse, men den første gangen kan jeg tenke meg å lage med bollemiksen jeg bruker fra Møllerens, og så gjøre fyllet slik du skriver her og steke på din måte. Men - går det greit tror du, eller bør det være akkurat denne deigen for at de skal bli greit stekt? Håper på svar! Jeg fryder meg iver å følge det du lager, stort og smått, året igjennom. Takk for maten, kan man kanskje si! :)
Skriv ny kommentar