Brukere online: 1386
Brukere i dag: 7812
Brukere siste 7 dager: 194492
Eplesmør (eller Apple Butter som det heter på amerikansk) er en søt, mørkebrun, karamellisert eplemos med krydder, som er himmelsk god!
Eplemosen kokes lenge med eplejuice og søtes med brunt sukker og lønnesirup. Og det er slett ikke noe smør i oppskriften.. 😉 Navnet kommer av at eplesmøret blir tykt og smørbart.
Eplesmør er nydelig servert på ristet brød og tykke, amerikanske pannekaker, på havregrøt eller en skål med gresk yoghurt og granola.
Det går også fint å bake med eplesmør. Bruk det som fyll i kaker og gjærbakst, eller test ut kjempegod Amerikansk eplesmørterte.
Eplesmør er også kjempegodt sammen med forskjellige oster. 😍
Ingredienser:
♥ 2 kg epler (1,5 kg renset vekt, se tips)
♥ 4 dl eplejuice
♥ 300 g brunt sukker
♥ 1,5 dl lønnesirup (se tips)
♥ 3 kanelstenger
♥ 2 ts kanel
♥ 0,5 ts nellik
♥ 0,5 ts allehånde (kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
Skrell og rens eplene og del dem i biter som has i en stor kjele.
Ha eplejuice og kanelstengene i kjelen.
La dette småkoke i 30 minutter under lokk. Eplebitene skal bli møre og gå i stykker slik at du får en eplemos (hvis du bruker faste epler som ikke går så lett i oppløsning, kan du mos eplene med stavmikser eller potetstappe).
Fjern kanelstengene. Tilsett brunt sukker, lønnesirup og krydder.
Rør rundt og la eplemosen småkoke på lav varme i 1 - 1,5 time. Rør av og til og pass på at varmen er lav nok til at eplemosen ikke svir seg. For å sjekke om eplesmøret er ferdig kokt, kan du ta "syltetøytesten" (se tips).
Ha det varme eplesmøret på varme, steriliserte syltetøyglass (se tips), og lukk igjen lokket. Oppbevares kjølig.
Amerikansk eplesmør er anvendelig på samme måte som norsk Eplemos, men er altså mørkere, søtere, tykkere og mer krydret på smak.
Jeg synes det er supergodt med hjemmelaget eplesmør på ristet grovbrød.
Kjempegodt med eplesmør på gresk yoghurt og granola også!
Deilig frokost!
Tips:
♥ Bruk helst norske epler hvis du får tak i. De gir nydelig eplesmak og er kjempefine å koke eplemos på fordi de går så fint i oppløsning ved koking. Jeg brukte ca 2 kg epler, som ga 1,5 kg renset vekt (etter at jeg fikk skrelt eplene og fjernet kjernehus).
♥ I stedet for lønnesirup kan du bruke 400 g brunt sukker. Jeg har her brukt mørkebrunt farinsukker, men lysebrunt demerarasukker går også bra å bruke.
♥ Syltetøytesten: Koketiden på eplesmøret avhenger blant annet hvor stor kjele du bruker, så dette må du tilpasse. Du kan ta "syltetøytesten" for å sjekke om eplesmøret er ferdig kokt: Ha en stor spiseskje eplesmør på en tallerken og sett tallerkenen i kjøleskapet i et par minutter. Når eplesmøret er avkjølt, skal du kunne ta en finger gjennom uten at syltetøyet flyter sammen igjen, men holder fasongen.
♥ Syltetøyglass steriliseres i stekeovnen ved å sette dem på en stekeplate og varme dem i ovnen ved 100°C i minst 10 minutter. Lokkene kan has i en kjele med kokende vann i noen minutter. Når du har varmt eplesmør på varme syltetøyglass og lukker igjen lokket med en gang, vil eplesmøret har lang holdbarhet, særlig hvis de oppbevares kjølig.
♥
Herlig å ha hjemmelaget eplesmør på lager gjennom vinteren!
Enjoy!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 2 kg epler (1,5 kg renset vekt, se tips)
♥ 4 dl eplejuice
♥ 300 g brunt sukker
♥ 1,5 dl lønnesirup (se tips)
♥ 3 kanelstenger
♥ 2 ts kanel
♥ 0,5 ts nellik
♥ 0,5 ts allehånde (kan sløyfes)
Skrell og rens eplene og del dem i biter som has i en stor kjele. Ha eplejuice og kanelstengene i kjelen. La dette småkoke i 30 minutter under lokk. Eplebitene skal bli møre og gå i stykker slik at du får en eplemos (hvis du bruker faste epler som ikke går så lett i oppløsning, kan du mos eplene med stavmikser eller potetstappe).
Fjern kanelstengene. Tilsett brunt sukker, lønnesirup og krydder. Rør rundt og la eplemosen småkoke på lav varme i 1 - 1,5 time. Rør av og til og pass på at varmen er lav nok til at eplemosen ikke svir seg. For å sjekke om eplesmøret er ferdig kokt, kan du ta "syltetøytesten" (se tips).
Ha det varme eplesmøret på varme, steriliserte syltetøyglass (se tips), og lukk igjen lokket. Oppbevares kjølig.
♥ Bruk helst norske epler hvis du får tak i. De gir nydelig eplesmak og er kjempefine å koke eplemos på fordi de går så fint i oppløsning ved koking. Jeg brukte ca 2 kg epler, som ga 1,5 kg renset vekt (etter at jeg fikk skrelt eplene og fjernet kjernehus).
♥ I stedet for lønnesirup kan du bruke 400 g brunt sukker. Jeg har her brukt mørkebrunt farinsukker, men lysebrunt demerarasukker går også bra å bruke.
♥ Syltetøytesten: Koketiden på eplesmøret avhenger blant annet hvor stor kjele du bruker, så dette må du tilpasse. Du kan ta "syltetøytesten" for å sjekke om eplesmøret er ferdig kokt: Ha en stor spiseskje eplesmør på en tallerken og sett tallerkenen i kjøleskapet i et par minutter. Når eplesmøret er avkjølt, skal du kunne ta en finger gjennom uten at syltetøyet flyter sammen igjen, men holder fasongen.
♥ Syltetøyglass steriliseres i stekeovnen ved å sette dem på en stekeplate og varme dem i ovnen ved 100°C i minst 10 minutter. Lokkene kan has i en kjele med kokende vann i noen minutter. Når du har varmt eplesmør på varme syltetøyglass og lukker igjen lokket med en gang, vil eplesmøret har lang holdbarhet, særlig hvis de oppbevares kjølig.
2 kommentarer
Apple butter er også…
Apple butter er også fullstendig nydelig servert til juleskinken og påskeskinken! Den søte karamelliserte eplesmaken harmonierer veldig flott med skinkens salte røyksmak. Nam! Første året jeg kokte apple butter fikk jeg rundvaske kjøkkenet etter all sprut fra kjelen under karamelliseringen. Årene etter har det holdt å vaske komfyr, gulv og vegg akkurat rundt komfyren da jeg brukt slik sprøytebeskyttelse (netting på rund ramme). Dette til tross for at det kun bobler litt sakte i gryten. Hva innstilling har du på platen når du koker apple butter (trenger skala også)?
Hehe, jeg bruker middels…
Hehe, jeg bruker middels varme og rører mye. Høres deilig ut med Apple Butter som tilbehør til skinke!
Skriv ny kommentar