Brukere online: 2959
Brukere i dag: 26115
Brukere siste 7 dager: 199766
Denne jordbærterten "Tarte aux fraises" finner man i de fleste franske konditorier!
Den franske vaniljekremen "crème pâtissière" smaker nydelig sammen med friske jordbær, som blir ekstra søte og vakre når de glaseres med smeltet eplegelé.
Kaken pyntes ofte med grønne pistasjnøtter, som gir lekker fargekontrast.
Tertebunnen inneholder mandler for ekstra god smak, men du kan sløyfe både mandler og pistasjnøtter hvis du vil ha en nøttefri kake.
Ingredienser:
Tertebunn (Paté brisée):
♥ 125 g smør
♥ 80 g melis
♥ 250 g hvetemel
♥ 30 g mandler (kan sløyfes)
♥ 1 egg
Vaniljekrem (Crème pâtissière):
♥ 5 dl helmelk
♥ 75 g sukker
♥ 50 g maisenna
♥ 4 eggeplommer
♥ 1 vaniljestang
Jordbærfyll:
♥ 500 g friske jordbær
♥ 40 g pistasjnøtter
♥ 1,5 dl eplegelé
Fremgangsmåte:
Hakk mandlene fint i food processor. Tilsett melis, hvetemel og smør til en kornete masse. Ha i egget og kjør til deigen samler seg.
Press deigen utover bunn og kanter på en smurt terteform (ca. 30 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Bruk gjerne en ildfast form som du også kan servere kaken i, slik jeg har gjort med kaken på bildet.
Stek tertebunnen midt i ovnen ved 225°C i 15–20 minutter, til den er gyllen.
Crème pâtissière lages ved å først koke opp 4 dl melk, sukker, frø fra vaniljestangen og selve vaniljestangen. Resten av melken blandes med maisenna og eggeplommer. Fjern vaniljestangen og bland den varme vaniljemelken i eggeblandingen. Ha blandingen tilbake i kjelen og kok opp igjen, under stadig omrøring, slik at kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl vaniljekremen til den er helt kald.
Fyll vaniljekremen i tertebunnen. Dekk med jordbær i skiver.
Pynt gjerne kaken med pistasjnøtter. Jeg gnir dem litt med et kjøkkenhånkle for å få frem den grønne fargen best mulig.
Smelt eplegeléen (dette gjøres enkelt ved å sette glasset noen sekunder i mikroen), og øs over jordbærene med en skje.
Sett kaken i kjøleskapet så eplegeléen stivner.
Tips:
♥ Eplegelé fås kjøpt i de fleste velassorterte matbutikkene og er et genialt produkt for å glasere bær oppå kaker. Smeltingen gjøres som sagt raskt i mikroen. Det du ikke bruker bare beholder du i glasset. Etter at det har stått i kjøleskapet i noen timer, stivner det igjen.
♥ Kaken kan lages dagen før servering og oppbevares i kjøleskapet over natten. Den egner seg imidlertid ikke særlig til frysing fordi bærene avgir for mye saft når de tines igjen.
Den søte, røde tallerkenen er fra GreenGate.
♥ Jeg er spesielt glad i fransk crème pâtissière - som er den beste vaniljekremen jeg vet om! Bruk gode, søte jordbær for at jordbærkaken virkelig skal komme til sin rett.
Fransk sommerstemning!
Nydelig jordbærterte!
♥ ♥ ♥ ♥
Tertebunn (Paté brisée):
♥ 125 g smør
♥ 80 g melis
♥ 250 g hvetemel
♥ 30 g mandler (kan sløyfes)
♥ 1 egg
Vaniljekrem (Crème pâtissière):
♥ 5 dl helmelk
♥ 75 g sukker
♥ 50 g maisenna
♥ 4 eggeplommer
♥ 1 vaniljestang
Jordbærfyll:
♥ 500 g friske jordbær
♥ 40 g pistasjnøtter
♥ 1,5 dl eplegelé
Hakk mandlene fint i food processor. Tilsett melis, hvetemel og smør til en kornete masse. Ha i egget og kjør til deigen samler seg. Press deigen utover bunn og kanter på en smurt terteform (ca. 30 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Bruk gjerne en ildfast form som du også kan servere kaken i, slik jeg har gjort med kaken på bildet.
Stek tertebunnen midt i ovnen ved 225°C i 15–20 minutter, til den er gyllen.
Crème pâtissière lages ved å først koke opp 4 dl melk, sukker, frø fra vaniljestangen og selve vaniljestangen. Resten av melken blandes med maisenna og eggeplommer. Fjern vaniljestangen og bland den varme vaniljemelken i eggeblandingen. Ha blandingen tilbake i kjelen og kok opp igjen, under stadig omrøring, slik at kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl vaniljekremen til den er helt kald.
Fyll vaniljekremen i tertebunnen. Dekk med jordbær i skiver. Pynt gjerne kaken med pistasjnøtter. Jeg gnir dem litt med et kjøkkenhånkle for å få frem den grønne fargen best mulig.
Smelt eplegeléen (dette gjøres enkelt ved å sette glasset noen sekunder i mikroen), og øs over jordbærene med en skje. Sett kaken i kjøleskapet til eplegeléen har stivnet.
♥ Eplegelé fås kjøpt i de fleste velassorterte matbutikkene og er et genialt produkt for å glasere bær oppå kaker. Smeltingen gjøres som sagt raskt i mikroen. Det du ikke bruker bare beholder du i glasset. Etter at det har stått i kjøleskapet i noen timer, stivner det igjen.
♥ Kaken kan lages dagen før servering og oppbevares i kjøleskapet over natten. Den egner seg imidlertid ikke særlig til frysing fordi bærene avgir for mye saft når de tines.
♥ Jeg er spesielt glad i fransk crème pâtissière - som er den beste vaniljekremen jeg vet om! Bruk gode, søte jordbær for at jordbærkaken virkelig skal komme til sin rett.
4 kommentarer
Hei, kan man bruke annen gele
Hei, kan man bruke annen gele enn eplegele? Så veldig god ut, skal prøve
Ånam! Må prøves! Er det hele
Ånam! Må prøves! Er det hele stangen som skal kokes i lamme, eller er det frøene? Er denne enkel å lage? :-)
Denne lagde jeg til en
Denne lagde jeg til en fødselsdag og den ble helt perfekt! Har spist denne mange gangen i Frankrike og er min favoritt <3
Hei! Jeg har kun en 23 cm
Hei! Jeg har kun en 23 cm form. Er det mulig å bruke denne, eller må jeg ta bort litt av deigen? Håper på svar <3
Skriv ny kommentar