Brukere online: 219
Brukere i dag: 1828
Brukere siste 7 dager: 195553
"Baklava" er den østlige verdens mest berømte kake og lages i ulike variasjoner (se flere oppskrifter her på detsoteliv.no).
Baklava med cashewnøtter gir en kake som blir lys i fargen, og lages derfor ofte i forbindelse med den jødiske nyttårsfesten Rosh Hashanah, for å symbolisere håp om et lyst og positivt nytt år!
Apropos Rosh Hashanah: Visste du at hornet som kalles "shofar" spiller en sentral rolle under denne religiøse feiringen? Det blåses tre ulike signaler: ett langt støt ("Tekiah"), tre kortere, men dvelende støt ("Shevarim") og så ni korte, raske støt ("Teruah"). (...Please no dirty thoughts...;-)) Jeg har funnet følgende beskrivelse av signalenes betydning:
"Tekiah - the long, straight shofar blast - is the sound of the proclamation of God as King!" "
Shevarim - When we think about the year gone by, we know deep down that we've failed to live up to our full potential. In the coming year, we yearn not to waste that opportunity ever again. The Kabbalists say that Shevarim - three medium, wailing blasts - is the sobbing cry of a Jewish heart, yearning to connect, to grow, to achieve."
"Teruah - On Rosh Hashanah, we need to wake up and be honest and objective about our lives: Who we are, where we've been, and which direction we're headed. The Teruah sound - 9 quick blasts in short succession - resembles an alarm clock, arousing us from our spiritual slumber."
Den siste tonen er en forlenget Tekiah som kalles for "Tekiah Gedolah".
Nå feires riktignok Rosh Hashanah etter den hebraiske kalender ikke på samme tidspunkt som vi feirer nyttår, men tankene kan være gode å ha med seg også når vi går inn i et nytt år...
500 g filodeig (se tips)
250 g smør (gjerne usaltet)
Nøttefyll:
400 g cashewnøtter (usaltede)
200 g skåldede mandler eller macadamianøtter
0,5 ts kanel
Hjemmelaget sirup:
3,5 dl vann
400 g sukker
1 stor ss honning
1 ss sitronsaft
1 kanelstang
Start med å gjøre klar nøtteblandingen:
Hakk cashewnøtter og skåldede mandler eller macadamianøtter. Dette gjøres raskt om du har food processor med hakkekniv. Nøttene skal være forholdsvis fint hakket, men fortsatt gi litt tyggemotstand når du spiser kaken. Bland de hakkede nøttene med litt kanel.
Smelt smøret i en liten kjele. Ta frem en bakepensel. Smør en liten langpanne (ca 20x30 cm) og kle med bakepapir. Pensle over bakepapiret med smeltet smør.
Ta filodeigen ut av pakken (du trenger to pakker, men åpne 1 pakke av gangen) og brett ut på bordet. Legg over et fuktig kjøkkenhåndkle, se tips.
Legg et ark med filodeig i langpannen. Filoarket vil være større enn langpannen. Smør over med smeltet smør, og brett over resten av filoarket. Pensle over med smør. Legg så på neste filoark (begynn da på den andre siden av langpannen), pensle over smeltet smør og brett over resten av filoarket. Gjenta fire ganger, slik at du har brukt opp 6 filoark. Ha over 1/4 av nøtteblandingen.
Gjenta så med nye 3 filoark. Pass alltid på å pensle med smør mellom hvert lag med deig. Ha deretter over nye 1/4 av nøttefyllet. Gjenta med 3 filoark til og husk smørpensling mellom alle lag med deig. Ha over 1/4 av nøttefyllet. Gjenta med 3 filoark og ha over resten av nøttefyllet. Legg over resten av filoarkene med smørpensling imellom (det burde da være ca 4-5 filoark igjen, men nøyaktig antall er ikke så viktig).
Bruk en skarp kniv og skjær opp kaken i rutemønster (skjær nesten helt til bunnen av langpannen, men ikke helt). Hell over resten av smøret og pensle utover overflaten av kaken.
Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180°C i 30 min. Kaken skal da ha fått en gyllen og sprø overflate.
Mens kaken steker, koker du sirupen:
Ha vann og sukker i en kjele sammen med kanelstangen. Kok på middels varme i 15 minutter. Tilsett sitronsaft og honning og kok i 5 min til. Fjern kanelstangen.
Ta den stekte kaken ut av ovnen og avkjøl i noen minutter. Hell så over sirupen. La kaken stå i formen i kjøleskapet over natten. Dette er nødvendig for at sirupen skal trekke ordentlig inn i kaken.
Dagen etter løftes kaken ut av langpannen ved å ta tak i bakepapiret. Skjær kaken opp ved hjelp av en stor kniv.
Filodeig fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker. Jeg har eksempelvis fått tak i ferdig filodeig som ferskvare hos matvarekjeden Meny. Pakken heter "Filodeig" fra produsenten "Sara Lee". Det er 7-10 filoark i hver pakke, som er på 250 g. Du trenger med andre ord to slike pakker filodeig til denne oppskriften.
Vær obs på at filodeigplater blir veldig fort tørre straks du tar dem ut av pakningen. Det er derfor lurt å arbeide litt raskt og å legge et fuktig klede over dem mens du jobber.
Det er ikke så nøye akkurat hvor mange ark med filodeig du har mellom hvert lag. Det blir uansett ikke nøyaktig, siden det varierer hvor mange ark med deig det er i pakken. Men det kan være lurt å ha litt flere filoark i bunnen og på toppen, for å gi kaken litt mere hold. Det viktigste å huske på når du lager "Baklava" er at det må være smørpensling mellom hvert lag med deig, også når du bretter over den delen av deigplaten som er større enn langpannen. Da forhindrer du at deiglagene klebrer seg sammen, slik at du får mange, tynne lag med deig (litt som i wienerbrød).
"Baklava" er en holdbar kake. Oppbevares i kjøleskapet innpakket i plast, men kaken smaker best om den få stå i romtemperatur en god stund før servering. "Baklava" kan også fryses.
Se også tradisjonell "Baklava" med valnøtter og mandler og "Baklava med pistasjenøtter" på detsoteliv.no. Du finner dessuten godt beskrevet oppskrift på "Gresk Baklava" med flott bilde blant "Innsendte oppskrifter" på detsoteliv.no.
Skriv ny kommentar