Briochettes à la crème au citron (Franske sitronboller)


Bonjour tout le monde, j'espère que vous allez bien!


Håper dere har det bra alle sammen!

Det blir nydelig, fransk påskebakst på Det søte liv i dag.

"Briochettes" er et ord for små "Brioches", som du finner flere oppskrifter på her på Det søte liv.

Gjærdeigen kjennetegnes av mye egg og smør, som gjør baksten myk og veldig smakfull. Siden det er påske, har jeg fylt bollene med en deilig sitronkrem.

Oppskriften gir ca 20 stk.

 

Ingredienser:

Fransk gjærdeig:
♥ 25 g gjær
♥ 2,5 dl melk
♥ 110 g sukker
♥ 2 egg
♥ 525 g hvetemel
♥ 120 g smør

Sitronkrem:
♥ 4 eggeplommer
♥ 150 g sukker
♥ 120 g presset sitronsaft (se tips)
♥ revet skall av 2 sitroner
♥ 1 ss maizena (se tips)
♥ 100 g smør

Pynt:
♥ melisdryss


Fremgangsmåte:

Start med å lage sitronkremen:
Ha eggeplommer, sukker, sitronjuice, sitronskall og maizena i en liten kjele. Varm opp sitronkremen over middels varme under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og rør i mykt smør i klatter.

Avkjøl kremen i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil da tykne ytterligere i konsistensen.


Briochettes:
Løs opp gjær i lunken melk. Rør i sukkeret og sammenpisket egg. Ha blandingen i en mikser med eltekrok. Ha i alt hvetemelet og kjør mikseren på full hastighet i noen minutter til deigen blir fast og smidig. Tilsett mykt smør i klatter og elt dette inn i deigen. Fortsett å elte til deigen lett slipper bollen (det tar ca 15 minutter). Heves i 1 time. (Har du ikke kjøkkenmaskin med eltekrok, kan du også gjøre knajobben for hånd, men det krever litt ekstra krefter.)

Del deigen i to og kjevle ut hver del til rektangler som er ca 20x30 cm. Smør over sitronkremen. Rull leivene sammen fra langsiden. Del hver rull opp i 10 skiver og legg disse i papirformer. Etterhev i 20 min.

Stekes midt i ovnen ved 190°C i 15-20 min, til bollene er gyldne. Avkjøl.

Sikt over melis til pynt.

 

 

Tips:

♥ Siden sitroner varierer så mye i størrelse, kan det være greit å veie opp mengden sitronsaft. 120 g sitronsaft får du som regel av 2-3 sitroner.

♥ Sitronkremen er en typisk Lemon curd, som jeg også har postet som egen oppskrift. Det skal vanligvis ikke være maizena i lemon curd, men jeg har tilsatt det her for at sitronkremen skal få litt ekstra tykkelse. Dette er gunstig i og med at bollene skal stekes, så unngår du at sitronkremen smelter for mye og renner ut av bollene.

♥ Disse bollene blir litt klissete på undersiden på grunn av sitronkremen, så det er lurt å sette bollene i muffinsformer før steking.

♥ Bollene kan fryses. Gi dem et melisdryss etter tining, så ser de som nylagde ut!

♥ Se også oppskrift på Lemon Curd Boller.

 

Håper det blir mye kos på dere i påsken  Smile

 

 

Det blir i hvert fall mye deilige saker på Det søte liv denne påsken, så et godt tips er å stikke innom hver dag!  Wink

 

♥ ♥ ♥ ♥

Briochettes à la crème au citron (Franske sitronboller)
Ingredienser

Fransk gjærdeig:
♥ 25 g gjær
♥ 2,5 dl melk
♥ 110 g sukker
♥ 2 egg
♥ 525 g hvetemel
♥ 120 g smør

Sitronkrem:
♥ 4 eggeplommer
♥ 150 g sukker
♥ 120 g presset sitronsaft (se tips)
♥ revet skall av 2 sitroner
♥ 1 ss maizena (se tips)
♥ 100 g smør

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Start med å lage sitronkremen:
Ha eggeplommer, sukker, sitronjuice, sitronskall og maizena i en liten kjele. Varm opp sitronkremen over middels varme under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og rør i mykt smør i klatter.

Avkjøl kremen i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil da tykne ytterligere i konsistensen.


Briochettes:
Løs opp gjær i lunken melk. Rør i sukkeret og sammenpisket egg. Ha blandingen i en mikser med eltekrok. Ha i alt hvetemelet og kjør mikseren på full hastighet i noen minutter til deigen blir fast og smidig. Tilsett mykt smør i klatter og elt dette inn i deigen. Fortsett å elte til deigen lett slipper bollen (det tar ca 15 minutter). Heves i 1 time. (Har du ikke kjøkkenmaskin med eltekrok, kan du også gjøre knajobben for hånd, men det krever litt ekstra krefter.)

Del deigen i to og kjevle ut hver del til rektangler som er ca 20x30 cm. Smør over sitronkremen. Rull leivene sammen fra langsiden. Del hver rull opp i 10 skiver og legg disse i papirformer. Etterhev i 20 min.

Stekes midt i ovnen ved 190°C i 15-20 min, til bollene er gyldne. Avkjøl.

Sikt over melis til pynt.

Tips

♥ Siden sitroner varierer så mye i størrelse, kan det være greit å veie opp mengden sitronsaft. 120 g sitronsaft får du som regel av 2-3 sitroner.

♥ Sitronkremen er en typisk Lemon curd, som jeg også har postet som egen oppskrift her på Det søte liv. Det skal vanligvis ikke være maizena i lemon curd, men jeg har tilsatt det her for at sitronkremen skal få litt ekstra tykkelse. Dette er gunstig i og med at bollene skal stekes, så unngår du at sitronkremen smelter for mye og renner ut av bollene.

♥ Disse bollene blir litt klissete på undersiden på grunn av sitronkremen, så det er lurt å sette bollene i muffinsformer før steking.

♥ Bollene kan fryses. Gi dem et melisdryss etter tining, så ser de som nylagde ut!

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

3 kommentarer

Hei!

Dette er blitt våre nye favorittbakst innen gjærbakst, de er bare nydelige, friske og gode men søte og deilige på samme tid. Nå har jeg nettopp laget et nytt lass som skal med på tur til helga :-) Alle må få vet du.
Du lager så mye godt :-)

Beste hilsen Tone

tror jeg aldri har smakt så gode boller før.. Kjempe lett å lage og knall god oppskrift..
Deigen blir veldig klissete når du tar i smøret men sånn skal det være, ble veldig usikker første gangen men har lagd denne 2 ganger nå og det er det samme med deigen, like klissete:)

Jeg tok vaniljekrem å smørte på istedet for sitron. Knallgodt;);)

Lagde "kake" med å plassere bollene ved siden av hverandre.

Fransk gjørdeig blir bare brukt i huset her fra nå av:):)

Disse bollene ble utrolig gode og fikk god respons fra testspiserne!

Lite tips til andre er å prøve med litt mindre sitronkrem første gangen enn oppskriften legger opp til, spesielt i kanten på deigen når den smøres ut. Tar man for mye blir det både vanskelig å fullføre rullen og å dele den opp etterpå. Det er mye smak i kremen uansett, så må ikke ha så veldig mye for godt resultat.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift