Bestemors wienerbrød


Min bestemor bodde på gård, og jeg elsket å bo hos henne og bestefar på somrene da jeg var liten. Best av alt likte jeg bringebærplukking som ble til verdens beste rørte bringebærsyltetøy og bakingen på kjøkkenet hennes, som jeg fikk disponere fritt. Bestemor lærte meg tidlig å lage hennes helt spesielle wienerbrød, som egentlig er en krysning mellom boller og wienerbrød, og som ikke krever like mye bretting og kjevling som vanlige wienerbrød.

 

 

Bestemor var aktiv, huslig og lett til sinns – og så var hun veldig forelsket i bestefar. Bestefar var gårdsmannen som så ut som en filmstjerne, og som kunne alle svarene når bestemor og jeg stod fast i våre kryssordprosjekter. Det gode forholdet mellom bestemor og bestefar gjorde at stemningen i hjemmet var varmt og koselig. Hjemmet var også preget av noen faste rutiner, og en av disse rutinene var at bestemor uten unntak stelte til kaffe og «noe attåt» som bestefar kunne få etter middagshvilen. Dette kunne veldig gjerne være ett av disse nydelige wienerbrødene.

 

 

Oppskriften gir ca. 25 wienerbrød.
 

Ingredienser:

♥ 2,5 dl melk
♥ 1 egg
♥ 3 ss sukker
♥ 50 g gjær
♥ 2 ts kardemomme
♥ 600-700 g hvetemel
♥ 200 g mykt smør

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Glasur:
♥ 2-3 dl melis
♥ 2 ss vann

 

Fremgangsmåte:

Varm melk og sukker til blandingen er lunken (37 °C). Løs opp gjæren i dette. Visp inn egget og kardemommen. La blandingen stå og gjære i 10 minutter.  Bland så i hvetemel til du får en løs deig (ca. 400 gram).

Ha rikelig med hvetemel på bakebordet og legg på deigen. Trykk den flat med fingrene. Legg på det myke smøret i klatter. Brett deigen sammen over smøret så det ligger innpakket i deigen.  Kjevle og brett noen ganger slik at smøret jevner seg. Bruk tilstrekkelig ekstra hvetemel til at deigen ikke klistrer seg for mye til bordet, men ikke mer mel enn nødvendig. Jo løsere deig du klarer å bake ut, jo bedre blir wienerbrødene.

Trykk deigen til et rektangel. Skjær smale remser som er ca. 1,5 cm brede. Tvinn remsene og rull dem sammen til små wienerbrød, med enden på undersiden. Legg wienerbrødene på bakepapirdekkede stekeplater og etterhev dem i 30 minutter.

Pisk egg og melk lett sammen med en gaffel og pensle over wienerbrødene. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 10-15 minutter.

Lag tynn melisglasur av melis og vann og glaser wienerbrødene mens de fortsatt er varme.

 

 

Tips:

♥ Hvis du aldri har laget wienerbrød før, kan det være litt uvant å kjevle inn mykt smør. Det kan virke veldig klissete i starten, men cluet er å ha tilstrekkemel hvetemel på bordet under utbakingen og å være litt lett på hånden. Det gjør ikke noe om smøret ikke er 100 % jevnet ut i deigen.

♥ Ikke lag wienerbrødene for store. Det er meningen at disse skal være søte og små. Forsyn deg heller to ganger!  Wink 

♥ Wienerbrødene egner seg utmerket til frysing og tiner nokså raskt.

 

 

Det var så lenge siden jeg hadde smakt disse wienerbrødene hos bestemor at jeg ble rørt over å se de samme wienerbrødene på kjøkkenbordet mitt. Jeg er glad for at fikk til å lage dem akkurat slik jeg husket dem. Jeg er også utrolig glad og takknemlig for at jeg fikk oppskriften fra henne mens hun levde, og at jeg nå har muligheten til å dele oppskriften med dere.

 

Heart

 

 

Disse wienerbrødene fantes nesten alltid i en pose i brødskuffen på kjøkkenet til bestemor og bestefar.

Så herlig at gode oppskrifter aldri går av moten!

 

 

Nydelig bakst til kaffekoppen! Anbefales varmt!

 

 

♥ ♥ ♥ ♥

Bestemors wienerbrød
Ingredienser

♥ 2,5 dl melk
♥ 1 egg
♥ 3 ss sukker
♥ 50 g gjær
♥ 2 ts kardemomme
♥ 600-700 g hvetemel
♥ 200 g mykt smør

Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk

Glasur:
♥ 2-3 dl melis
♥ 2 ss vann

Fremgangsmåte

Varm melk og sukker til blandingen er lunken (37 °C). Løs opp gjæren i dette. Visp inn egget og kardemommen. La blandingen stå og gjære i 10 minutter.  Bland så i hvetemel til du får en løs deig (ca. 400 gram).

Ha rikelig med hvetemel på bakebordet og legg på deigen. Trykk den flat med fingrene. Legg på det myke smøret i klatter. Brett deigen sammen over smøret så det ligger innpakket i deigen.  Kjevle og brett noen ganger slik at smøret jevner seg. Bruk tilstrekkelig ekstra hvetemel til at deigen ikke klistrer seg for mye til bordet, men ikke mer mel enn nødvendig. Jo løsere deig du klarer å bake ut, jo bedre blir wienerbrødene.

Trykk deigen til et rektangel. Skjær smale remser som er ca. 1,5 cm brede. Tvinn remsene og rull dem sammen til små wienerbrød, med enden på undersiden. Legg wienerbrødene på bakepapirdekkede stekeplater og etterhev dem i 30 minutter.

Pisk egg og melk lett sammen med en gaffel og pensle over wienerbrødene. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 10-15 minutter.

Lag tynn melisglasur av melis og vann og glaser wienerbrødene mens de fortsatt er varme.

Tips

♥ Hvis du aldri har laget wienerbrød før, kan det være litt uvant å kjevle inn mykt smør. Det kan virke veldig klissete i starten, men cluet er å ha tilstrekkemel hvetemel på bordet under utbakingen og å være litt lett på hånden. Det gjør ikke noe om smøret ikke er 100 % jevnet ut i deigen.

♥ Ikke lag wienerbrødene for store. Det er meningen at disse skal være søte og små. Forsyn deg heller to ganger!  Wink 

♥ Wienerbrødene egner seg utmerket til frysing og tiner nokså raskt.

Kakekategori
Allergier og preferanser

8 kommentarer

Hei Kristine,
takk for fantastisk oppskrift på wienerbrød.
Min mor lagde også gode wienerbrød, oppskriften har jeg dessverre ikke, men de var laget på samme måten, og jeg husker hun hadde korinter i melis glasuren. De var så gode. Jeg har lett lenge etter noe lignende.

Rørende skrevet, jeg hadde også samme forhold og kaffe med noe attåt hos mine besteforeldre som lærte meg så mye. Fast var alltid wienerbrødene som er en tilsvarende oposkrift. Farmor rullet sine som små kanelsnurrer med litt sukker og kanel i og pyntet dem alltid med litt melisglasur. Alltid i fryseren, alltid alles favoritt! Takk for oppskrift og glad historie!

Elsker også oppskrifter med historie, og denne var super koselig ❤️ Skulle ønske jeg hadde arvet noen oppskrifter også, men med demente besteforeldre som er gått bort og det samme med svigerforeldre, så er det dessverre umulig. Så koselig å høre at andre kan glede seg over det å sette pris på det

Hei Kristine.
Denne oppskriften skal helt klart prøves ut, om kun kort tid, men jeg har et spørsmål: Går det greit å lage denne deigen i en kjøkkenmaskin, eller er hele "kluet" at man skal kjevle inn smøret? Håper på snarlig svar, da tennene løper i vann og det klør i fingrene etter å teste ut denne oppskriften.
Ha en fin dag :)

Hei, sikkert veldig godt, men for en som leser oppskrifta litt i full fart ble det skivebom,. Siden det sto 600-700 gr hvetemel putta jeg oppi det, så etterpå at det sto 400 lenger ned...

Har prøvd ut forskjellige wienerbrødoppskrifter, men kommer alltid tilbaketil denne. Veeeldig gode og litt chruny! Nå kaffe og ferske wienerbrød med MASSE melis på!!

Hei,
Meget gode wienerbrød, men det var behov for langt mindre mel enn det som står i oppskriften? Dette var første gang jeg laget wienerbrød, så jeg hadde litt problemer med å forstå hvordan jeg skulle "tvinne remsene" etc. Hva med noen bilder fra selve prosessen?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift