Brukere online: 620
Brukere i dag: 2890
Brukere siste 7 dager: 195491
Sponset innlegg.
Det er ikke uten grunn at jeg har opprettet en egen kategori for oster med tilbehør her på Det søte liv.
Ost er noe av det beste jeg vet!
Den berømte, svenske osten som heter "Västerbottensost" har i mange år vært en av mine store favoritter! I mitt barndomshjem hadde vi Västerbottensost i kjøleskapet når moren min hadde vært på venninnetur til Sverige for å handle matvarer vi den gang ikke fikk tak i her i Norge. Jeg husker den herlige smaken av store, runde, svenske knekkebrød med Västerbottensost og Boston gurka (svensk agurkmix)...
Dette er minner fra mange år tilbake, og heldigvis er det nå mulig å få tak i ekte Västerbottensost her i Norge!
Västerbottensost er en litt porøs gulost med utrolig god og spennende smak! Den lagres i minst et år og produseres med lang historisk kunnskap og yrkesstolthet. Västerbottensost er et av Sveriges eldste varemerker og har sin opprinnelse i Burträsk helt tilbake til 1800-tallet. I Burträsk finnes det nå til og med et eget besøkssenter kun viet til Västerbottensost, der man både kan lære mer om ostens historie og smake hjemmelagde ostespesialiteter laget på Västerbottensost i besøkssenterets egen cafe.
Du finner mye interessant informasjon om Västerbottensost på nettsiden www.vasterbottensost.com
Västerbottensost smaker veldig godt som den er, på knekkebrød eller brødskive, men man kan også bruke osten som ingrediens for å lage spennede matretter og bakverk. Du finner flere oppskrifter på www.vasterbottensost.com.
En av de aller mest kjente og klassiske oppskriftene med Västerbottensost er "Västerbottensostpaj" - som er berømt over hele Sverige.
Västerbottensostpaj serveres som regel med kombinasjonen rødløk, rømme, rogn av god kvalitet og litt dill.
Svensk delikatessepai!
Jeg har imidlertid også testet å lage Västerbottensostpaj med eksotiske frukter.
Jeg brukte kaktusfiken, mango og granateplekjerner.
Resultatet ble lekkert å se på og veldig smakfullt!
Eksotisk variant av Västerbottensostpaj
Prøv å lage denne svenske klassikeren du også!
Ingredienser:
Paideig:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 150 g smør
♥ 2 ss kaldt vann
♥ 0,5 ts salt
- -
♥ 1 egg til pensling
Ostefyll:
♥ 2 dl kremfløte
♥ 2 dl helmelk
♥ 300 g Västerbottensost (se tips)
♥ 4 egg
♥ 1 ts sukker
Serveringsforslag 1):
♥ hakket rødløk
♥ rømme
♥ torskerogn av god kvalitet
♥ dill
Serveringsforslag 2):
♥ kaktusfiken
♥ mango
♥ granateplekjerner
♥ rømme
♥ vaniljesukker
Fremgangsmåte:
Ha mel og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør til smøret smuldrer seg helt med melet. Tilsett kaldt vann og kjør videre til deigen samler seg.
Press deigen utover i bunn og kanter på en smurt paiform som er 25 cm i diameter. Prikk deigen med en gaffel og sett formen kjøleskapet i en halvtime.
Ta formen ut av kjøleskapet og pensle over bunn og kanter med sammenvispet egg.
Stek så paibunnen midt i ovnen ved 200°C i 10-15 minutter, til bunnen har fått gyllen farge. Ta paien ut av ovnen og avkjøl. Slå varmen på ovnen ned til 140°C.
Til fyllet has melk og fløte i en kjele. Gi blandingen et oppkok og ta kjelen av platen. Riv osten på rivjern og ha osten i kjelen. Rør til osten har smeltet helt sammen med fløtemelken. Visp sammen eggene og bland dette i samme med en liten teskje sukker. Smak eventuelt til med litt salt og pepper.
Hell fyllet forsiktig i paien og sett den tilbake midt i ovnen. Stek paien videre, men nå på 140°C, til fyllet virker fast. Det tar ca. 35-40 minutter.
Avkjøl paien litt før servering.
Tips:
♥ Västerbottensost er en berømt svensk ost, som nå heldigvis også fås kjøpt mange steder i Norge! De fleste velassorterte matbutikker som har ostedisker, slik som for eksempel Meny, COOP Mega og ICA, burde ha osten for salg og det samme gjelder delikatesseforretninger med ostedisk. Så det er bare å spørre etter Västerbottensost neste gang du er innom din lokale ostedisk!
♥ Västerbottensostpaj smaker godt både når den er varm og nystekt og når den er kald. Merk at konsistensen på fyllet vil være bløtt når paien er nystekt, men stivner når paien er avkjølt.
♥ Klassisk tilbehør til Västerbottensostpaj er rømme, hakket rødløk og rogn. Et dilldryss i tillegg, og smakene passer komplett sammen! Jeg testet i tillegg paien sammen med tropiske frukter og en klatt rømme smaksatt med vaniljesukker, og det ble også veldig godt!
Velg selv etter smak og behag...
Västerbottensostpaj med eksotiske frukter
Eller den mer klassiske varianten Västerbottensostpaj med rødløk, rømme og rogn..
Jeg kan anbefale begge!
♥ ♥ ♥ ♥♥
Paideig:
♥ 3,5 dl hvetemel
♥ 150 g smør
♥ 2 ss kaldt vann
♥ 0,5 ts salt
- -
♥ 1 egg til pensling
Ostefyll:
♥ 2 dl kremfløte
♥ 2 dl helmelk
♥ 300 g Västerbottensost (se tips)
♥ 4 egg
♥ 1 ts sukker
Serveringsforslag 1):
♥ hakket rødløk
♥ rømme
♥ torskerogn av god kvalitet
♥ dill
Serveringsforslag 2):
♥ kaktusfiken
♥ mango
♥ granateplekjerner
♥ rømme
♥ vaniljesukker
Ha mel og smør i en food processor med hakkekniv. Kjør til smøret smuldrer seg helt med melet. Tilsett kaldt vann og kjør videre til deigen samler seg.
Press deigen utover i bunn og kanter på en smurt paiform som er 25 cm i diameter. Prikk deigen med en gaffel og sett formen kjøleskapet i en halvtime.
Ta formen ut av kjøleskapet og pensle over bunn og kanter med sammenvispet egg.
Stek så paibunnen midt i ovnen ved 200°C i 10-15 minutter, til bunnen har fått gyllen farge. Ta paien ut av ovnen og avkjøl. Slå varmen på ovnen ned til 140°C.
Til fyllet has melk og fløte i en kjele. Gi blandingen et oppkok og ta kjelen av platen. Riv osten på rivjern og ha osten i kjelen. Rør til osten har smeltet helt sammen med fløtemelken. Visp sammen eggene og bland dette i samme med en liten teskje sukker. Smak eventuelt til med litt salt og pepper.
Hell fyllet forsiktig i paien og sett den tilbake midt i ovnen. Stek paien videre, men nå på 140°C, til fyllet virker fast. Det tar ca. 35-40 minutter.
Avkjøl paien litt før servering.
♥ Västerbottensost er en berømt svensk ost, som nå heldigvis også fås kjøpt mange steder i Norge! De fleste velassorterte matbutikker som har ostedisker, slik som for eksempel Meny, COOP Mega og ICA, burde ha osten for salg og det samme gjelder delikatesseforretninger med ostedisk. Så det er bare å spørre etter Västerbottensost neste gang du er innom din lokale ostedisk!
♥ Västerbottensostpaj smaker godt både når den er varm og nystekt og når den er kald. Merk at konsistensen på fyllet vil være bløtt når paien er nystekt, men stivner når paien er avkjølt.
♥ Klassisk tilbehør til Västerbottensostpaj er rømme, hakket rødløk og rogn. Et dilldryss i tillegg, og smakene passer komplett sammen! Jeg testet i tillegg paien sammen med tropiske frukter og en klatt rømme smaksatt med vaniljesukker, og det ble også veldig godt!
Velg selv etter smak og behag...
1 kommentar
Jeg tror jeg har lest…
Jeg tror jeg har lest oppskriften flere ganger men ser ikke om det står at man skal blande egg i resten av fyllet før man heller det ut i paibunnen ? Eller helle de ut hver for seg?
:)
Skriv ny kommentar