Blåbærsyltetøy


Det beste blåbærsyltetøyet lager du selv!  Smile

Nå er de norske skogsblåbæren modne og det gjelder å utnytte dem på best mulig måte!

 

 

Her har du oppskriften på en ikke så altfor stor porsjon hjemmelaget blåbærsyltetøy. - Akkurat passe stor til at du velger å ha syltetøyet i kjøleskapet i stedet for å fryse det ned.  Smile

 

 

Vil du lage en større porsjon med tanke på å fryse ned blåbærsyltetøyet til kaldere dager, er det selvsagt bare å gange opp oppskriften.

 

Ingredienser:

♥ 500 g blåbær (se tips)
♥ 0,5 dl vann
♥ 175 g syltesukker (se tips)
 

Fremgangsmåte:

Rens blåbærene og ha dem i en kjele sammen med vannet. Kok opp og la bærene småkoke i noen minutter så de begynner å løse seg opp. Tilsett syltesukkeret og la blåbærsyltetøyet koke opp igjen så sukkeret smelter og syltetøyet tykner litt i konsistensen. Rør hele tiden så syltetøyet ikke setter seg i bunnen av kjelen.

Avkjøl syltetøyet litt før du har det på rent, varmt syltetøyglass (eller syltetøyskål hvis du vil servere det med en gang).

 

 

Tips:

Jeg har her brukt norske skogsblåbær, som jeg synes gir den aller beste smaken på syltetøyet. Bruk det hvis du kan! Får du ikke tak i små skogsblåbær, kan du selvsagt også bruke store blåbær. Selv om de ikke er så mørke inni, vil det blå skallet likevel gjøre at syltetøyet blir blått.

♥ Husk at det går fint å lage syltetøy av frosne blåbær dersom du skulle ha det i fryseren. Slik får du tak i skogsblåbær hele året! Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

♥ Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til ett middels stort syltetøyglass. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon. 

 

 

Hjemmelaget blåbærsyltetøy smaker utrolig godt til alt fra rundstykker, scones, vafler, pannekaker osv.

Jeg serverte blåbærsyltetøyet sammen med nystekte Lapper.

 

 


Nam!  Icon e biggrin 

 


♥ ♥ ♥ ♥

Blåbærsyltetøy
Ingredienser

♥ 500 g blåbær (se tips)
♥ 0,5 dl vann
♥ 175 g syltesukker (se tips)

Fremgangsmåte

Rens blåbærene og ha dem i en kjele sammen med vannet. Kok opp og la bærene småkoke i noen minutter så de begynner å løse seg opp. Tilsett syltesukkeret og la blåbærsyltetøyet koke opp igjen så sukkeret smelter og syltetøyet tykner litt i konsistensen. Rør hele tiden så syltetøyet ikke setter seg i bunnen av kjelen.

Avkjøl syltetøyet litt før du har det på rent, varmt syltetøyglass (eller syltetøyskål hvis du vil servere det med en gang).

Tips

♥ Jeg har her brukt norske skogsblåbær, som jeg synes gir den aller beste smaken på syltetøyet. Bruk det hvis du kan! Får du ikke tak i små skogsblåbær, kan du selvsagt også bruke store blåbær. Selv om de ikke er så mørke inni, vil det blå skallet likevel gjøre at syltetøyet blir blått.

♥ Husk at det går fint å lage syltetøy av frosne blåbær dersom du skulle ha det i fryseren. Slik får du tak i skogsblåbær hele året! Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.

♥ Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.

♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.

♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.

♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til ett middels stort syltetøyglass. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon. 

11 kommentarer

Hvis du ikke skal spise opp syltetøyet fort, må du sterilisere Norgesglassene og gummiringene; dette gjør du ved å koke dem i 10 minutter. Hvis du ikke gjør dette, kommer det etter en stund mugg på toppen, samt at bærene begynner å gjære. Dersom du steriliserer glass, lokk, og gummiringer, kan du oppbevare syltetøyet lenge; hvor lenge vet jeg ikke; kanskje noen andre kan svare på dette. (Når mor og mormor hadde hatt syltetøyet på glass, helte de syltevoks på toppen, for at det ikke skulle komme luft til syltetøyet før det skulle brukes.) Dette funker bra! Hilsen John Karsten.

PS.: Hvorfor bruke vann når du lager blåbærsyltetøy; kan ikke skjønne hvorfor dette skal være nødvendig!

Bare en halv desiliter vann som kan være greit å ha i kjelen i starten av oppvarmingen. Jeg foretrekker det slik. Men ikke absolutt nødvendig.:)

Høres rart ut må jeg innrømme, Tine.... Brukte du bare en halv desiliter vann som jeg har skrevet i oppskriften? Og syltesukker, som inneholder pektin? Det kan egentlig ikke bli til suppe hvis du har gjort dette, for blåbærene i seg selv inneholder ikke sååå mye væske. Syltetøyet tykner dessuten ved avkjøling.. Håper uansett du likte smaken. :)

Sitter igjen med bare suppe ????? Tok 1 kg bær, 1 dl vann og 350 gr syltesukker. Totalt fiasko, enkelt og greit. Ser ut som saft :(

"Suppa" kan også kalles blåbærsaus - nydelig til is, f.eks..!! :-) :-) :-) Å kalle det katastrofe tenker jeg er jo bare litt mangel på fantasi. ;-) Se mulighetene, så er du i tillegg en erfaring rikere neste gang du skal lage syltetøy... ;-)

Uanstett oppskrift, det er pektininnholdet som får syltetøyet til å tykne. Søte, myke modne bær inneholder lite pektin. Derfor bør man for eksempel plukke rips og solbær før de blir helt modne hvis man skal koke syltetøy eller gele. Min regel er å aldri lage syltetøy, gele eller marmelade uten et lager med pektin i skapet. Tykner ikke syltetøyet er det bare å tilsette mer pektin.
Blåbærsaft er jo også godt, hvis man mangler pektin, og svenskene elsker sine bærsupper, tyknet med potetmel vil jeg tro.
Skal man allikevel fryse bærene er koking unødvendig. Rørte bær er jo mye bedre (da tykner man det med frysepulver). Fordelen med pektin og frysepulver er at man kan redusere sukkermengden og fortsatt få god konsistens.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift