Brukere online: 158
Brukere i dag: 1143
Brukere siste 7 dager: 195609
Annonse: Vikingmelk tørrmelk
I år feirer Viking Melk 125 års-jubileum!
Og i den anledning viser jeg deg her hvordan man kan lages superdeilige hveteboller med tørrmelk.
Jeg har tidligere omtalt den kondenserte melken fra Viking Melk blant annet i oppskriften Påskekake med vikingmelkfromasj. Kondensert melk selges på hermetikkboks og er melk der noe av vannet er dampet bort, slik at konsistensen blir mer fyldig enn vanlig melk. Dermed blir dette et supert alternativ til fløte i mange matretter og bakst. Du finner produktet i de fleste matbutikkene.
Men Viking Melk selges også som helmelkspulver, som rett og slett bare er vanlig helmelk der alt vannet er dampet bort. Ingen tilsetningsstoffer - bare rent melkepulver laget av helmelk!
Det fine med både den kondenserte melken og tørrmelken sammenlignet med vanlig melk, er selvfølgelig at holdbarheten er en helt annen. Tørrmelken veier dessuten lite og er mye lettere å bære på enn fersk melk, og kan fint oppbevares i skapet sammen med andre tørrvarer.
I anledning 125-års jubileumet, vil du snart finne Viking Melk i original retro-emballasje i butikkene!
Det eneste man trenger å gjøre for å få flytende melk er å røre ut helmelkspulveret med vann. I pose helmelkspulver på 130 gram kan røres ut med 9 dl vann for å få 1 liter melk. Så enkelt!
Tørrmelk er supert å bake med, og ikke minst gjelder det gjærbakst. En genial ting med tørrmelk er at man kan røre ut helmelkspulveret med litt mindre vann enn angitt ovenfor for å få fyldigere melk, som blir ekstra god å bake med. Jeg bruker i denne oppskriften 7 dl vann sammen med 1 pose helmelkspulver. Da oppnår man en ekstra flott og fyldig smak og konsistens på bollene.
NAM! De perfekte bollene på tur, på hytta eller andre anledninger du ikke har fersk melk tilgjengelig!
Denne gjærdeigen med tørrmelk kan brukes til alle typer gjærbakst. Jeg har her laget nydelige rosinboller med melisdryss. I morgen skal jeg vise deg hvordan jeg bruker samme deigen til å lage kjempedeilige boller med vaniljekrem og bær.
Oppskriften gir ca. 30 store, luftige boller.
Ingredienser:
♥ 130 g tørrmelkspulver (1 pose Viking helmelkspulver, se tips)
♥ 150 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 1 kg hvetemel (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 7 dl lunkent vann
♥ 150 g smør
Utbaking:
♥ 100 g hvetemel
♥ 250 g rosiner
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Pynt:
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Bland 750 g av hvetemelet med tørrmelkspulveret, sukkeret og kardemomme. Rør ut gjæren i 3 dl av det lunkne vannet. Ha dette gjærvannet og resten av vannet i det tørre, og tilsett også smeltet smør. Bruk en sleiv og rør det hele sammen til en klissete deig. Ha så i resten av melet og elt deigen sammen (den vil fortsatt være litt bløt).
Hev deigen i 40 minutter.
Bruk litt ekstra mel på bakebordet (jeg brukte ca. 100 gram ekstra mel) og kna deigen sammen. Klem deigen utover og dryss på rosiner og kna disse inn i deigen.
Del deigen i emner som veier ca. 90-100 gram og trill runde boller.
Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i ca. 30 minutter.
Visp egg og litt melk lett sammen med en gaffel, og pensle over bollene.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Ahhh, nystekte boller!
Som er såååå myke...
Avkjøl bollene - hvis du klarer å vente....
Sikt over melis før servering hvis du vil... de er gode både med og uten melisdryss!
Tips:
♥ Jeg bruker som sagt Viking Melk helmelkspulver som fås kjøpt i de fleste matvarebutikkene. Inni boksen er det 3 poser à 130 gram, og du bruker en slik pose til denne oppskriften.
♥ Fersk gjær kan fint byttes ut med tørrgjær - som også er kjekt å ha i skapet. Med tørrmelk og tørrgjær i skapet kan du omtrent alltid lage deg gjærbakst uten å ha handlet i forkant.
♥ Som med all gjærbakst, smaker disse bollene aller best helt ferske. De er kjempefine å fryse.
Du blir garantert populær med disse bollene!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 130 g tørrmelkspulver (1 pose Viking helmelkspulver, se tips)
♥ 150 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 1 kg hvetemel (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 7 dl lunkent vann
♥ 150 g smør
Utbaking:
♥ 100 g hvetemel
♥ 250 g rosiner
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Pynt:
♥ melisdryss
Bland 750 g av hvetemelet med tørrmelkspulveret, sukkeret og kardemomme. Rør ut gjæren i 3 dl av det lunkne vannet. Ha dette gjærvannet og resten av vannet i det tørre, og tilsett også smeltet smør. Bruk en sleiv og rør det hele sammen til en klissete deig. Ha så i resten av melet og elt deigen sammen (den vil fortsatt være litt bløt).
Hev deigen i 40 minutter.
Bruk litt ekstra mel på bakebordet (jeg brukte ca. 100 gram ekstra mel) og kna deigen sammen. Klem deigen utover og dryss på rosiner og kna disse inn i deigen.
Del deigen i emner som veier ca. 90-100 gram og trill runde boller.
Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i ca. 30 minutter.
Visp egg og litt melk lett sammen med en gaffel, og pensle over bollene.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl.
Sikt over melis før servering.
♥ Jeg bruker som sagt Viking Melk helmelkspulver som fås kjøpt i de fleste matvarebutikkene. Inni boksen er det 3 poser à 130 gram, og du bruker en slik pose til denne oppskriften.
♥ Fersk gjær kan fint byttes ut med tørrgjær - som også er kjekt å ha i skapet. Med tørrmelk og tørrgjær i skapet kan du omtrent alltid lage deg gjærbakst uten å ha handlet i forkant.
♥ Som med all gjærbakst, smaker disse bollene aller best helt ferske. De er kjempefine å fryse.
2 kommentarer
ser velsmakende
ser velsmakende
Dette var en fantastisk…
Dette var en fantastisk oppskrift! Beste bollene jeg har smakt😊
Skriv ny kommentar