Gruyère- og valnøttkjeks

Annonse: Gruyère

Hei dere!

Bare noen få dager igjen til julaften nå, og det er mye baking av julekaker og koking av karameller på gang. Men i tillegg til å servere selskapet deilige, søte småkaker og konfekt, kan det være utrolig godt og populært å sette frem et fat med hjemmelagde, salte ostekjeks!

Disse kjeksene er laget med den kjempegode, sveitsiske osten Gruyère og fint hakkede valnøtter - og de blir veldig smakfulle og gode! 

 

 

Anbefales for eksempel som snack til en vordrink før maten, sammen med annen fingermat eller som tilbehør til en ostetallerken.

Ostekjeksene er veldig gode til et glass vin eller sprudlende champagne!  Smile

 

Ingredienser:

♥ 350 g Gruyère
♥ 200 g smør
♥ 1 ts salt
♥ 4,5 dl hvetemel
♥ 120 g valnøtter
♥ 2 ss vann


Fremgangsmåte:

Riv osten.

 

 

 

Ha den revne osten i en food processor sammen med mykt, romtemperert smør og salt. Kjør blandingen raskt sammen. Tilsett hvetemel og fint hakkede valnøtter. Kjør blandingen videre. Deigen vil da blir nokså tørr, så tilsett vann og kjør videre til deigen blir passe bløt og samler seg.

Del deigen i mindre emner og form dem til firkantede lengder. Sett lengdene i kjøleskapet og la dem stå der i minst 4 timer og gjerne over natten (se tips).

 

 

Skjær lengdene i skiver som legges på bakepapirdekkede stekebrett. Stek kjeksene midt i ovnen ved 190°C i ca 20-25 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

 


 

Kjempegode ostekjeks!

 


 


Tips: 

♥ Har du ikke food processor, går det også fint å kna deigen sammen for hånd 

♥ Deigen bør stå i kjøleskapet såpass lenge før steking for at kjeksene skal holde fasongen bra under stekingen og ikke flyte for mye utover.

♥ Merk at dette er en nokså stor porsjon. Dette kan være praktisk, for deigen er fin å fryse når den er formet til lengder. Så kan du bare ta ut et par lengder fra fryseren når du har lyst på ostekjeks, la lengdene tine nok til at du kan skjære i dem og steke kjeksene.

♥ Alternativt kan du lage halv porsjon:

175 g Gruyère
100 g smør
0,5 ts salt
2,25 dl hvetemel
60 g valnøtter 

 

Digger disse kjeksene med Gruyère og valnøtter!

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
 

Innlegget er skrevet som ledd i mitt samarbeid med Oluf Lorentzen AS, som blant annet er importør av Gruyère i Norge. Osten fås kjøpt i de fleste norske matbutikker med ostedisk / godt utvalg av oster, blant annet i butikkene til Coop Mega og Meny.

 

 

Gruyère- og valnøttkjeks
Ingredienser

♥ 350 g Gruyère
♥ 200 g smør
♥ 1 ts salt
♥ 4,5 dl hvetemel
♥ 120 g valnøtter
♥ 2 ss vann

Fremgangsmåte

Riv osten og ha den i en food processor sammen med mykt, romtemperert smør og salt. Kjør blandingen raskt sammen. Tilsett hvetemel og fint hakkede valnøtter. Kjør blandingen videre. Deigen vil da blir nokså tørr, så tilsett vann og kjør videre til deigen blir passe bløt og samler seg.

Del deigen i mindre emner og form dem til firkantede lengder. Sett lengdene i kjøleskapet og la dem stå der i minst 4 timer og gjerne over natten (se tips).

Skjær lengdene i skiver som legges på bakepapirdekkede stekebrett. Stek kjeksene midt i ovnen ved 190°C i ca 20-25 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

Tips

♥ Har du ikke food processor, går det også fint å kna deigen sammen for hånd 

♥ Deigen bør stå i kjøleskapet såpass lenge før steking for at kjeksene skal holde fasongen bra under stekingen og ikke flyte for mye utover.

♥ Merk at dette er en nokså stor porsjon. Dette kan være praktisk, for deigen er fin å fryse når den er formet til lengder. Så kan du bare ta ut et par lengder fra fryseren når du har lyst på ostekjeks, la lengdene tine nok til at du kan skjære i dem og steke kjeksene.

♥ Alternativt kan du lage halv porsjon:

175 g Gruyère
100 g smør
0,5 ts salt
2,25 dl hvetemel
60 g valnøtter 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift