Brukere online: 289
Brukere i dag: 908
Brukere siste 7 dager: 200590
Hovmestersaus er en klassisk, svensk sennepssaus med masse dill, som gjerne serveres sammen med gravlaks.
Navnet "Hovmästarsås" kommer angivelig av at denne sausen før i tiden ble laget direkte ved bordet av hovmesteren i litt finere restauranter. Hovmesteren hadde da med seg en liten vogn med alle ingrediensene og vispet sausen sammen foran øynene på restaurantgjestene, før han serverte den sammen med gravlaksen.
Siden denne sausen er veldig vanlig å servere sammen med gravlaks, kalles den også for "Gravlaxsås", men denne sausen er også nydelig til egg, salater og dampede grønnsaker, kokt laks og andre fiskeretter.
Hovmestersaus kan lages med eggeplomme på samme måte som majones, mens denne varianten her lages uten egg og er derfor vegansk.
Hovmestersaus og gravlaks passer veldig godt sammen!
Ingredienser:
♥ 3 ss norsk (eller svensk) sennep (se tips)
♥ 1 ss dijonsennep
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ss hvitvinseddik
♥ 0,5 ts salt
♥ 0,25 ts hvit pepper
♥ 2 dl rapsolje (se tips)
♥ 4 ss fint hakket dill (eller mer)
Fremgangsmåte:
Jeg liker best å bruke stavmikser (se tips):
Ha sennep, sukker, salt, pepper og eddik i en smal beholder (følger ofte med når man kjøper stavmikser).
Sett stavmikseren ned i beholderen og kjør blandingen sammen. Spe så med oljen i en tynn stråle mens du kjører stavmikseren hele tiden, og løfter den sakte opp og ned. Det er veldig viktig at du tilsetter oljen bare litt om gangen, og at du tar noen opphold innimellom så du ser at oljen blander seg skikkelig inn før du tilsetter litt mer olje.
Sausen vil da emulgere og få en tykk og majonesliknende konsistens.
Vend inn fint hakket dill (jeg liker å bruke masse dill).
Ha sausen i en skål og pynt med litt mer dill.
Serveres gjerne sammen med gravlaks, som skjæres i tynne skiver.
Hovmestersaus og gravlaks er en perfect match! 🤩
Hovmestersaus og gravlaks er spesielt populært å servere til jul og til påskehøytiden.
Men jeg synes nå at dette er lekkert å servere året rundt!
Sammen med loff eller baguetteskiver er dette også fint egnet som en sommerlig forrett!
Mmm, dette er så godt! 😋
Tips:
♥ Til denne sausen brukes en kombinasjon av fransk dijonsennep og "vanlig" norsk (eller svensk) sennep, dvs. en sennep som ikke er noe særlig sterk og gjerne også litt søt. Å bruke bare dijonsennep vil gi en altfor sterk saus.
♥ Dersom du synes at sennepssausen har blitt for sterk, kan du piske inn mer olje, så blir den mildere.
♥ Vær nøye på å bruke en smaksnøytral olje. Jeg synes at rapsolje har en fin og nøytral smak. Solsikkeolje kan også brukes. Dersom du bare har olivenolje, bør det være en mest mulig nøytral variant. Denne sausen blir ikke noe god på smak hvis du bruker extra virgin olivenolje.
♥ Det er lett å lykkes med å lage denne type emulsjonsbaserte sauser hvis du bruker stavmikser. Det gjelder denne sennepssausen her på samme måte som hjemmelaget majones og aioli. Dersom du ikke har stavmikser, går det også greit å bruke elektrisk håndmikser eller å piske kraftig for hånd med en ballongvisp. Det er da ekstra viktig at du tilsetter oljen bare litt og litt mens du rører hele tiden.
♥ Hovmestersaus kan oppbevares i kjøleskapet i en glasskrukke med lokk i minst 1 uke.
♥
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 3 ss norsk (eller svensk) sennep (se tips)
♥ 1 ss dijonsennep
♥ 2 ss sukker
♥ 2 ss hvitvinseddik
♥ 0,5 ts salt
♥ 0,25 ts hvit pepper
♥ 2 dl rapsolje (se tips)
♥ 4 ss fint hakket dill (eller mer)
Jeg liker best å bruke stavmikser (se tips):
Ha sennep, sukker, salt, pepper og eddik i en smal beholder (følger ofte med når man kjøper stavmikser).
Sett stavmikseren ned i beholderen og kjør blandingen sammen. Spe så med oljen i en tynn stråle, mens du kjører stavmikseren hele tiden, og løfter den sakte opp og ned. Det er veldig viktig at du tilsetter oljen bare litt om gangen, og at du tar noen opphold innimellom så du ser at oljen blander seg skikkelig inn før du tilsetter litt mer olje. Sausen vil da emulgere og få en tykk og majonesliknende konsistens.
Vend inn fint hakket dill.
Ha sausen i en skål og pynt med litt dill.
♥ Til denne sausen brukes en kombinasjon av fransk dijonsennep og "vanlig" norsk (eller svensk) sennep, dvs. en sennep som ikke er noe særlig sterk og gjerne også litt søt. Å bruke bare dijonsennep vil gi en altfor sterk saus.
♥ Dersom du synes at sennepssausen har blitt for sterk, kan du piske inn mer olje, så blir den mildere.
♥ Vær nøye på å bruke en smaksnøytral olje. Jeg synes at rapsolje har en fin og nøytral smak. Solsikkeolje kan også brukes. Dersom du bare har olivenolje, bør det være en mest mulig nøytral variant. Denne sausen blir ikke noe god på smak hvis du bruker extra virgin olivenolje.
♥ Det er lett å lykkes med å lage denne type emulsjonsbaserte sauser hvis du bruker stavmikser. Det gjelder denne sennepssausen på samme måte som hjemmelaget majones og aioli. Dersom du ikke har stavmikser, går det også greit å bruke elektrisk håndmikser eller å piske kraftig for hånd med en ballongvisp. Det er da ekstra viktig at du tilsetter oljen bare litt og litt mens du rører hele tiden.
♥ Hovmestersaus kan oppbevares i kjøleskapet i en glasskrukke med lokk i minst 1 uke.
2 kommentarer
Jeg vil nevne noen av…
Jeg vil nevne noen av fallgruvene når man lager gravlakssaus. For det første er det presset fersk sitronsaft som skal brukes, sitronsaft fra flaske gir ikke samme smak, dessverre. For det andre er det veldig stor forskjell i smak på ulike olivenoljer, og vær oppmerksom på at oljen ikke har harsknet, noe som ikke vil gi god smak. Man selvsagt bruke en annen mer neutral olje, som f.eks rapsolje, for at smaken av olivenoljen ikke skal bli så dominerende. For det tredje blir det ikke god smak med kun Dijon sennep, akkurat som Kristine skriver trenger man annen sennep i tillegg som "runder av" smaken av Dijon sennep. Da sennep er en så stor smaksetter i sausen, vil smaken av sennepen som brukes skjære igjennom kraftig. Jeg har en gang brukt kun Dijon sennep, og da ble sausen litt for bitter og skarp i smaken til at jeg skulle like den. Mitt forslag er at man blander til sennepen ved siden av og tester smaken for å se om man liker den, og når man liker smaken kan den brukes i sausen. I tillegg vil jeg nevne for dem som ønsker å lage sausen, at det ikke fungerer med tørket dill, det må virkelig være frisk dill som brukes i gravlakssausen. Smaken på Gravlakssausen skal være rund, litt søtlig og mild nok til å ikke ødelegge smaken av gravlaksen, men allikevel være litt skarp for å gi krydder. Lykke til med å lage en utrolig god og lekker gravlakssaus! <3
Takk for mange gode tips!
Takk for mange gode tips!
Skriv ny kommentar