Focaccia med ramsløk

Ramsløk kalles gjerne for "Nordens hvitløk", men har en langt mildere smak enn vanlig hvitløk, og personlig synes jeg kanskje ramsløk ligner mer på gressløk på smak. Uansett er dette en herlig ingrediens å bruke nå på våren når ramsløken er i sesong! 😃

Har du tilgang på fersk ramsløk, er det enkelt å lage hjemmelaget ramsløkpuré ved å kjøre ramsløkbladene til mos i en food processor sammen med rapsolje eller mild olivenolje til du får en puré med ønsket konsistens. Smak til med flaksalt. 

Her har jeg brukt ferdigkjøpt ramsløkpuré for å smaksette en kjempegod Focaccia i langpanne. Bland gjerne et par skjeer ramsløkpuré med majones for å få en digg ramsløkmajonesNydelig på nystekt ramsløkfocaccia! 

Dette passer glimrende å sette frem på vårens koldtbord! 

 

 

Oppskriften er til stor langpanne. 

 

Ingredienser:

♥ 25 g gjær
♥ 7 dl lunkent vann
♥ 1 ts sukker
♥ 3 ss olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 900 g hvetemel

Topping:
♥ 2 ss olivenolje
♥ 1 dl ramsløkpuré (se tips)
♥ 2 ts maldonsalt
 

Fremgangsmåte: 

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker og olivenolje. Bland så inn hvetemelet og salt. Elt deigen med kjøkkenmaskin i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig bløt i konsistensen. La den heve lunt i 1 time. 

Dekk en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir. Hell den hevede deigen rett over i langpannen.

 

 

Ha litt olivenolje på fingrene, og press deigen utover i langpannen i et jevnt lag (se tips).

Lag deretter fordypninger i deigen med fingrene. 

Fordel over ramsløkpuréen, slik at den legger seg i gropene du har laget.

 

 

Dryss over maldonsalt. 

 

 

La focacciaen stå og etterheve i 40 minutter.

Stek den så midt i ovnen ved 225°C i 25 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt.

 

 

Skjær opp i firkanter og nytes nystekt, gjerne sammen med ramsløkmajones

 

 

Tips: 

♥ Deigen skal bli løs og klissete. For å få deigen utover i langpannen, lønner det seg å ha olje på fingrene, så henger ikke deigen seg fast i fingrene.

♥ Jeg har her som sagt brukt ferdigkjøpt ramsløkpuré. 1 glass tilsvarer 125 ml og jeg brukte hele glasset med unntak 2 spiseskjeer som jeg blandet med 1 dl majones for å lage ramsløkmajones. Det er en del olje i ramsløkpuréen, som er grunnen til at det ikke er nødvendig å helle mer olje på focacciaen i tillegg til ramsløkpuréen. 

 

 

♥ Hjemmelaget ramsløkpuré:
Vil du lage hjemmelaget ramsløkpuré, kan du beregne ca. 2 dl rapsolje eller mild olivenolje til 250 g rensede ramsløkblader. Kjør dette sammen i en food processor (eller bruk blender eller stavmikser) til du får en jevn puré. Tilsett litt mer olje dersom du ønsker en mer flytende konsistens på puréen. Smak til med ca. 1 ts flaksalt. 1 slik porsjon passer til denne focacciaen. 

♥ Det er viktig at deigen hever lenge og godt, særlig under etterhevingen, for at den stekte focacciaen skal få skikkelig fine luftbobler. 

♥ Focaccia kan fryses. Ved tining kan du varme opp bitene litt i ovnen, så smaker de som nystekte igjen. 

 

Fantastisk god focaccia med ramsløk! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Focaccia med ramsløk
Ingredienser

♥ 25 g gjær
♥ 7 dl lunkent vann
♥ 1 ts sukker
♥ 3 ss olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 900 g hvetemel

Topping:
♥ 2 ss olivenolje
♥ 1 dl ramsløkpuré (se tips)
♥ 2 ts maldonsalt

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker og olivenolje. Bland så inn hvetemelet og salt. Elt deigen med kjøkkenmaskin i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig bløt i konsistensen. La den heve lunt i 1 time. 

Dekk en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir. Hell den hevede deigen rett over i langpannen. Ha litt olivenolje på fingrene, og press deigen utover i langpannen i et jevnt lag (se tips).

Lag deretter fordypninger i deigen med fingrene. 

Fordel over ramsløkpuréen, slik at den legger seg i gropene du har laget. Dryss over maldonsalt. 

La focacciaen stå og etterheve i 40 minutter.

Stek den så midt i ovnen ved 225°C i 25 minutter, til focacciaen er gyllen og gjennomstekt.

Skjær opp i firkanter og nytes nystekt, gjerne sammen med ramsløkmajones

Tips

♥ Deigen skal bli løs og klissete. For å få deigen utover i langpannen, lønner det seg å ha olje på fingrene, så henger ikke deigen seg fast i fingrene.

♥ Jeg har her som sagt brukt ferdigkjøpt ramsløkpuré. 1 glass tilsvarer 125 ml og jeg brukte hele glasset med unntak av 2 spiseskjeer som jeg blandet med 1 dl majones for å lage ramsløkmajones. Det er en del olje i ramsløkpuréen, som er grunnen til at det ikke er nødvendig å helle mer olje på focacciaen i tillegg til ramsløkpuréen. 

♥ Hjemmelaget ramsløkpuré:
Vil du lage hjemmelaget ramsløkpuré, kan du beregne ca. 2 dl rapsolje eller mild olivenolje til 250 g rensede ramsløkblader. Kjør dette sammen i en food processor (eller bruk blender eller stavmikser) til du får en jevn puré. Tilsett litt mer olje dersom du ønsker en mer flytende konsistens på puréen. Smak til med ca. 1 ts flaksalt. 1 slik porsjon passer til denne focacciaen. 

♥ Det er viktig at deigen hever lenge og godt, særlig under etterhevingen, for at den stekte focacciaen skal få skikkelig fine luftbobler. 

♥ Focaccia kan fryses. Ved tining kan du varme opp bitene litt i ovnen, så smaker de som nystekte igjen. 

Kakekategori
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift