Brukere online: 2965
Brukere i dag: 26710
Brukere siste 7 dager: 199836
Cranachan (uttales "KRANa-kan" med vekt på "KRAN") er en skotsk bringebærdessert med lange tradisjoner.
I denne desserten kombineres ingredienser som ofte forbindes med Skottland, nemlig havre, krem, whisky, honning - og selvfølgelig bringebær.
Opprinnelig ble Cranachan laget med en spesiell type skotsk ferskost som kalles for "crowdie", og som ligner det vi kjenner som cottage cheese. Sammen med havre, bringebær og honning var dette en rett som gjerne ble servert til frokost. Etter hvert ble crowdie byttet ut med pisket krem og retten tilsatt en aldri så liten skvett med whisky - og siden regnes Cranachan for å være en dessert.
En spennende og nydelig dessert, som i Skottland faktisk ofte kalles for "The King of desserts"! 😃
PS: Cranachan kan også lages alkoholfri, se tips nedenfor.
Oppskriften passer til 4 porsjoner.
Ingredienser:
Havresmuler:
♥ 2 dl kuttet havre (eller store havregryn, se tips)
♥ 0,5 dl skotsk whisky (se tips)
♥ 0,5 dl flytende honning
Bringebærmos:
♥ 5 dl bringebær (friske eller frosne)
♥ 2 ts sukker
♥ 3 ss flytende honning
♥ 1 ss skotsk whisky (se tips)
Krem:
♥ 5 dl kremfløte (se tips)
♥ 3 ss flytende honning
♥ 1 ss skotsk whisky
Pynt:
♥ 2 dl bringebær
Fremgangsmåte:
Havresmuler:
Ha 1 dl av havren i en tørr stekepanne. Rist havren lett i noen minutter for å få frem aromaen.
Ha havren så i et glass og tilsett whisky.
Bland og dekk til med plastfolie. La glasset stå i kjøleskapet over natten. Whiskyen vil da ha blitt trukket inn i havren.
Dagen etter ristes resten av havren i tørr stekepanne. Bland dette så med den våte "whisky-havren" og honning.
Bringebærmos:
Mos bringebærene med sukker, honning og whisky.
Bruk gaffel eller potetstamper og mos bærene bare lett sammen, slik at du bevarer noen hele bringebærbiter.
Krem:
Pisk kremfløten til myk krem. Vend inn flytende honning og whisky.
Montering:
Så settes desserten sammen ved å ha havresmuler, bringebærmos og krem lagvis i dessertglass.
Jeg starter med havre, så bringebærmos, og så krem.
Deretter et nytt lag havre, så bringebærmos, og så krem på toppen.
Så er glassene klare til å pyntes!
Pynt med bringebær og dryss av havresmuler.
Sett desserten gjerne i kjøleskapet i et par timer før servering.
Tips:
♥ Tradisjonelt skal denne desserten lages med kuttet havre. Jeg bruker steel cut havregryn fra Den sorte havre, som er et fantastisk bra produkt!
Får du ikke tak i kuttet havre, går det også an å lage denne desserten med vanlige, store havregryn.
♥ Desserten blir aller best med friske bringebær, men tinte bær som har vært frosne kan også brukes.
♥ Moderne versjoner av Cranachan lages med pisket krem, som i denne oppskriften. Opprinnelig ble det som nevnt i stedet brukt en mager ferskost (skotsk "crowdie") som ligner på cottage cheese. Ønsker du en lettere variant, kan du med andre ord bytte ut kremen med gresk yoghurt eller cottage cheese.
♥ Denne desserten inneholder whisky, og er således en dessert beregnet på voksne. Whisky kjøpes på polet.
Bruk helst skotsk whisky for autentisk smak, men selvfølgelig går det også helt fint med annen type whisky.
♥ Ikke bruk for mye whisky, for det overdøver smaken på desserten. Det er dessuten viktig med mye honning, som gjør whiskysmaken mindre sterk. Bruk helst flytende honning fordi det løser seg opp mye raskere enn fast honning.
♥
But pleasures are like poppies spread. You seize the flower, it's bloom is shed;
Or, like the snow-fall in the river,
A moment white, then melts forever.
(Robert Burns - berømt, skotsk dikter)
♥ Alkoholfri versjon: Ønsker du å unngå alkohol, kan du droppe whiskyen.
Med vanilje: Et alternativ er å la havren trekke i vann som er blandet med litt vaniljeekstrakt. Bytt også ut whiskyen i bringebærmosen og kremen med vaniljeekstrakt. Du får da vaniljesmak på desserten i stedt for whiskysmak, som også blir veldig godt!
Med appelsinsmak: Et annet, nydelig alternativ er å bytte whisky med appelsinjuice.
♥
Jeg synes det er skikkelig gøy å teste ut berømte desserter og kaker fra andre land, og jeg er veldig glad for å ha oppdaget Cranachan!
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Havresmuler:
♥ 2 dl kuttet havre (eller store havregryn, se tips)
♥ 0,5 dl skotsk whisky (se tips)
♥ 0,5 dl flytende honning
Bringebærmos:
♥ 5 dl bringebær (friske eller frosne)
♥ 2 ts sukker
♥ 3 ss flytende honning
♥ 1 ss skotsk whisky (se tips)
Krem:
♥ 5 dl kremfløte
♥ 3 ss flytende honning
♥ 1 ss skotsk whisky
Pynt:
♥ 2 dl bringebær
Havresmuler:
Ha 1 dl av havren i en tørr stekepanne. Rist havren lett i noen minutter for å få frem aromaen. Ha havren så i et glass og tilsett whisky. Bland og dekk til med plastfolie. La glasset stå i kjøleskapet over natten. Whiskyen vil da ha blitt trukket inn i havren.
Dagen etter ristes resten av havren i tørr stekepanne. Bland dette så med den våte "whisky-havren" og honning.
Bringebærmos:
Mos bringebærene med sukker, honning og whisky. Bruk gaffel eller potetstamper og mos bærene bare lett sammen, slik at du bevarer noen hele bringebærbiter.
Krem:
Pisk kremfløten til myk krem. Vend inn flytende honning og whisky.
Montering:
Så settes desserten sammen ved å ha havresmuler, bringebærmos og krem lagvis i dessertglass.
Jeg starter med havre, så bringebærmos, og så krem.
Deretter et nytt lag havre, så bringebærmos, og så krem på toppen.
Pynt med bringebær og dryss av havresmuler.
Sett desserten gjerne i kjøleskapet i et par timer før servering.
♥ Tradisjonelt skal denne desserten lages med kuttet havre. Jeg bruker steel cut havregryn fra Den sorte havre, som er et fantastisk bra produkt!
Får du ikke tak i kuttet havre, går det også an å lage denne desserten med vanlige, store havregryn.
♥ Desserten blir aller best med friske bringebær, men tinte bær som har vært frosne kan også brukes.
♥ Moderne versjoner av Cranachan lages med pisket krem, som i denne oppskriften. Opprinnelig ble det som nevnt i stedet brukt en mager ferskost (skotsk "crowdie") som ligner på cottage cheese. Ønsker du en lettere variant, kan du med andre ord bytte ut kremen med gresk yoghurt eller cottage cheese.
♥ Denne desserten inneholder whisky, og er således en dessert beregnet på voksne. Whisky kjøpes på polet. Bruk helst skotsk whisky for autentisk smak, men selvfølgelig går det også helt fint med annen type whisky.
♥ Ikke bruk for mye whisky, for det overdøver smaken på desserten. Det er dessuten viktig med mye honning, som gjør whiskysmaken mindre sterk. Bruk helst flytende honning fordi det løser seg opp mye raskere enn fast honning.
♥ Alkoholfri versjon: Ønsker du å unngå alkohol, kan du droppe whiskyen. Med vanilje: Et alternativ er å la havren trekke i vann som er blandet med litt vaniljeekstrakt. Bytt også ut whiskyen i bringebærmosen og kremen med vaniljeekstrakt. Du får da vaniljesmak på desserten i stedt for whiskysmak, som også blir veldig godt! Med appelsinsmak: Et annet nydelig alternativ er å bytte whisky med appelsinjuice.
Skriv ny kommentar