Brukere online: 1214
Brukere i dag: 30821
Brukere siste 7 dager: 168200
Galette des rois (som betyr "Kongenes kake") er en berømt, fransk kake som bakes for å markere Helligtrekongersdag den 6. januar (men finnes i franske konditorier fra tidlig i desember og ut hele januar). Den som kan sin bibelhistorie vet at trettende dag jul er dagen de hellige tre konger kom frem til stallen der Jesus ble født. Ved å følge Betlehemsstjernen fant de tre vise menn frem til Jesusbarnet og fikk overrakt sine gaver: gull, røkelse og myrra.
Galette des rois består av sprø butterdeig som fylles med et deilig mandelfyll (frangipane), som gjerne smaksettes med vanilje og litt brun rom.
Det er tradisjon å bake en liten porselensfigur (une fève) i kaken, og å pynte den ferdigstekte kaken med en krone. Den som får figuren er dagens konge, og kan sette kronen på hodet sitt. 😃
Det finnes faktisk en helt annen fransk kake som også kalles for Galette des rois, som er en hvetekrans som dekkes med kandiserte frukter. Denne kaken bakes ved samme anledning, men først og fremst i området rundt Provence i den sørlige delen av Frankrike, og kalles også for Brioche des rois eller Galette des rois briochée. Den ligner mye på spanske Roscón de Reyes, som imidlertid ofte fylles med krem.
Personlig er jeg mest glad i mandelkake-versjonen som bakes i Nord-Frankrike, og som du skal få en super oppskrift på her.
Ingredienser:
♥ 6 plater butterdeig (ca. 450 gram, se tips)
Mandelfyll:
♥ 75 g smør
♥ 1,5 dl sukker
♥ 1 ts vaniljepasta (se tips)
♥ 2 egg
♥ 150 g mandler
♥ 1 ss brun rom (se tips)
Pensling:
♥ 1 eggeplomme
Fremgangsmåte:
Ta frosne butterdeigsplater ut av pakningen. Legg tre og tre butterdeigsplater helt tett inntil hverandre på to ark med bakepapir. La butterdeigsplatene tine slik i romtemperatur.
Når butterdeigen er helt tint, kjevles deigen forsiktig litt utover til to firkanter som er akkurat store nok til at du kan skjære ut to sirkler (24 cm i diameter, se tips).
Til mandelfyllet piskes først mykt, romtemperert smør sammen med sukkeret og vanilje. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert, til du får en luftig smørkrem. Mal mandlene på mandelkvern. Vend de malte mandlene inn i smørkremen. Tilsett litt brun rom til slutt.
Ha mandeldeigen på den ene butterdeigssirkelen.
Smør mandeldeigen forsiktig utover i et jevnt lag, men la det være igjen ca. 2 cm kant uten mandeldeig langsmed ytterkanten på sirkelen.
Dersom du har en liten porselensfigur, kan du trykke den ned et sted i mandeldeigen, eller bruk en hel, skåldet mandel (se tips).
Legg den andre butterdeigsirkelen oppå mandeldeigen (dette gjør du enklest ved å ta tak i bakepapiret og vende butterdeigsirkelen over den andre, før du deretter drar av bakepapiret).
Klem deigen forsiktig sammen langsmed kanten av kaken, og bruk deretter en gaffel til å gjøre skjøten tett.
Bruk en liten, skarp kniv til å risse et spiralmønster i butterdeigen på toppen av kaken. Du skal bare risse mønsteret helt lett og ikke skjære helt igjennom så det blir hull i deigen.
Pensle over med eggeplomme.
Stek kaken nederst i ovnen ved 180°C i ca. 25 minutter. Flytt kaken deretter midt i ovnen og stek den i ca. 10 minutter til, eller til du ser at den er gyllen på overflaten.
La kaken avkjøles på platen før du forsiktig skyver den over på et kakefat.
Sett en krone oppå kaken før servering.
Hvis du er glad i norsk Fyrstekake, er jeg nokså sikker på at du kommer til å like denne kaken veldig godt!
Kjempegod kake!
Tips:
♥ Prøv å kjevle butterdeigsplatene ut så forsiktig og jevnt som mulig. Dette for at deigen skal heve seg mest mulig jevnt under stekingen. Hvis du får tak i ferdig utkjevlet butterdeig (fås kjøpt på rull i Sverige og i mange andre land, men foreløpig ikke i Norge), er dette bedre å bruke fordi du da slipper kjevlingen og butterdeigen vil heve seg jevnere.
♥ Jeg bruker en kakeform som er 24 cm i diameter som mal for å skjære ut butterdeigssirklene.
♥ Vaniljepasta er en tykk vaniljesirup som fås kjøpt i de fleste store matbutikkene. Du kan alternativt bruke vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang.
♥ Brun rom gir en karakteristisk og veldig god smak på mandelfyllet, men kan sløyfes hvis du foretrekker det.
♥ En autentisk Galette des rois skal som sagt ha en liten porselensfigur innbakt. Du kan alternativt bruke en liten mynt som er pakket inn i aluminiumsfolie. Det går også fint å bruke en hel, skåldet mandel.
♥ Kaken smaker aller best samme dag, for da er butterdeigen helt sprø. Kake du får til overs pakkes inn i plast og oppbevares kjølig. Kaken kan fryses, men butterdeigen vil miste sprøheten ved tining, så det anbefales ikke å gjøre det.
♥ Kronen kjøpte jeg i en leketøysbutikk. Du kan i stedet klippe til din egen, hjemmelagde krone med gullfarget papp.
♥
Det sies at Galette des rois har blitt bakt i over 700 år!
Prøv ut denne deilige kaken, du også!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 6 plater butterdeig (ca. 450 gram, se tips)
Mandelfyll:
♥ 75 g smør
♥ 1,5 dl sukker
♥ 2 egg
♥ 1 ts vaniljepasta (se tips)
♥ 150 g mandler
♥ 1 ss brun rom
Pensling:
♥ 1 eggeplomme
Ta frosne butterdeigsplater ut av pakningen. Legg tre og tre butterdeigsplater helt tett inntil hverandre på to ark med bakepapir. La butterdeigsplatene tine slik i romtemperatur.
Når butterdeigen er helt tint, kjevles deigen forsiktig litt utover til to firkanter som er akkurat store nok til at du kan skjære ut to sirkler (24 cm i diameter, se tips).
Til mandelfyllet piskes først mykt, romtemperert smør sammen med sukkeret og vanilje. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert, til du får en luftig smørkrem. Mal mandlene på mandelkvern. Vend de malte mandlene inn i smørkremen. Tilsett litt brun rom til slutt.
Ha mandeldeigen på den ene butterdeigssirkelen. Smør mandeldeigen forsiktig utover i et jevnt lag, men la det være igjen ca. 2 cm kant uten mandeldeig langsmed ytterkanten på sirkelen. Dersom du har en liten porselensfigur, kan du trykke den ned et sted i mandeldeigen, eller bruk en hel, skåldet mandel (se tips).
Legg den andre butterdeigsirkelen oppå mandeldeigen (dette gjør du enklest ved å ta tak i bakepapiret og vende butterdeigsirkelen over den andre, før du deretter drar av bakepapiret).
Klem deigen forsiktig sammen langsmed kanten av kaken, og bruk deretter en gaffel til å gjøre skjøten tett.
Bruk en liten, skarp kniv til å risse et spiralmønster i butterdeigen på toppen av kaken. Du skal bare risse mønsteret helt lett og ikke skjære helt igjennom så det blir hull i deigen.
Pensle over med eggeplomme.
Stek kaken nederst i ovnen ved 180°C i ca. 25 minutter. Flytt kaken deretter midt i ovnen og stek den i ca. 10 minutter til, eller til du ser at den er gyllen på overflaten.
La kaken avkjøles på platen før du forsiktig skyver den over på et kakefat. Sett en krone oppå kaken før servering.
♥ Prøv å kjevle butterdeigsplatene ut så forsiktig og jevnt som mulig. Dette for at deigen skal heve seg mest mulig jevnt under stekingen. Hvis du får tak i ferdig utkjevlet butterdeig (fås kjøpt på rull i Sverige og i mange andre land, men foreløpig ikke i Norge), er dette bedre å bruke fordi du da slipper kjevlingen og butterdeigen vil heve seg jevnere.
♥ Jeg bruker en kakeform som er 24 cm i diameter som mal for å skjære ut butterdeigssirklene.
♥ Vaniljepasta er en tykk vaniljesirup som fås kjøpt i de fleste store matbutikkene. Du kan alternativt bruke vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang.
♥ Brun rom gir en karakteristisk og veldig god smak på mandelfyllet, men kan sløyfes hvis du foretrekker det.
♥ En autentisk Galette des rois skal som sagt ha en liten porselensfigur innbakt. Du kan alternativt bruke en liten mynt som er pakket inn i aluminiumsfolie. Det går også fint å bruke en hel, skåldet mandel.
♥ Kaken smaker aller best samme dag, for da er butterdeigen helt sprø. Kake du får til overs pakkes inn i plast og oppbevares kjølig. Kaken kan fryses, men butterdeigen vil miste sprøheten ved tining, så det anbefales ikke å gjøre det.
♥ Kronen kjøpte jeg i en leketøysbutikk. Du kan i stedet klippe til din egen, hjemmelagde krone med gullfarget papp.
Skriv ny kommentar