Hvetekake

I min ungdom jobbet jeg i flere år på det som dengang var Oslos mest populære konditori. En jobb jeg elsket selvsagt, selv om det var travelt! Ved juletider kunne det likevel bli i overkant hektisk, med utålmodige kunder i kø langt ut på gaten. I brødhyllen stod det nystekt Julekake, Vørterkake og Hvetekake på rad og rekke. Det som forsvant først var alltid Hvetekake.

Denne kjempegode oppskriften gir 3 stk.

Hvetekake
Ingredienser

♥ 5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 200 sukker
♥ 2 ts kardemomme
♥ 2 egg
♥ 1 kg hvetemel
♥ 200 g smør

Pensling:
1 egg

Fremgangsmåte

Varm melken til den er lunken, tilsett gjær og rør til gjæren har løst seg opp. Bland inn sukker, kardemomme og lett sammenpiskede egg.

Tilsett hvetemelet (spar et par spiseskjeer til utbakingen) og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 10 minutter.

Ha i mykt smør i klatter og elt videre i 10 minutter til. Deigen skal da være elastisk og myk. Bruk en slikkepott og skrap deigen over i en stor bolle. Dryss litt mel over deigen og la den heve lunt i 1 time.

Ta deigen opp og del den i tre. Elt hver del og form til runde kaker. Legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La kakene etterheve i ca 20-30 minutter. Pensle over med sammenpisket egg (se tips). Skjær to snitt på toppen av hver hvetekake.

Stek kakene nederst i ovnen ved 180°C i ca. 35-40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl kakene på rist.

Tips

"Hvetekake" egner seg godt til frysing.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

6 kommentarer

Brukes det varmeluft eller overvarme, undervarme etc. Første gang jeg prøver så vil gjøre det best mulig.

For meg ble de litt for mye stekt etter 35 min forresten! Ville prøvd kanskje 30 min eller mindre neste gang, så blir de ikke så tørre

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift