Lettvint formkake

Lettvint formkake
Ingredienser

Grunnoppskrift:
2 dl matolje
3 dl sukker
4 egg
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Forslag til smakstilsetninger:
1) Sitronkake:
1 sitron (saft og revet skall)

2) Appelsinkake:
1 appelsin (saft og revet skall)

3) Krydderkake:
2 ts kanel
0,5 ts ingefær
0,5 ts nellik
1 dl rosiner (kan sløyfes)

4) Fruktkake:
100 g apsikat (Freia) eller
100 g fruktblanding (Freia) eller
150 g hakket tørket frukt

5) Cocktailkake:
15 hakkede cocktailbær
2 ss hakkede mandler
50 g hakket kokesjokolade

6) Sjokoladekake:
3 ss kakao
1 ts vaniljesukker
50 g hakkede hasselnøtter (kan sløyfes)

7) Eplekake:
3-4 epler i skiver
kanel, sukker
hakkede mandler (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Visp sammen olje og sukker med en stålvisp. Visp inn eggene. Sikt sammen mel og bakepulver og rør inn i deigen.

Tilsett den smakstilsetningen du ønsker (se tips).

Hell deigen i en godt smurt og strødd formkakeform eller brødform som rommer 1,5 liter. Du kan også bruke en rund kakeform (22 cm i diameter) eller liten langpanne (20x30 cm).

Stek kaken på rist ved 180°C midt i ovnen. Steketiden varierer mellom 40-50 min, avhengig av hvilken type form du bruker.

Tips

Bruk matolje med nøytral smak, for eksempel solsikkeolje eller rapsolje.

Bruker du en formkakevariant med tørket frukt eller cocktailbær, bør du blande frukten med litt av hvetemelet før den has i deigen. Dette forhindrer at frukten synker til bunns i kaken under stekingen.

Vil du lage eplekake, bør du bruke liten langpanne eller rund form. Hell deigen i formen og legg epleskiver oppå deigen før steking. Strø over kanel og sukker og eventuelt hakkede mandler.

For sjokoladekakevarianten, se bilde og oppskrift på "Lettvint sjokoladeformkake". Tilsvarende se oppskrift og bilde på "Lettvint krydderformkake".

Kakekategori
Allergier og preferanser

13 kommentarer

Hei! Sent svar, men jeg pleier å bruke tilsvarende mengde eller litt mindre smeltet smør enn oljemengde i oppskriften. Blir veldig gode kaker :)

Hvorfor er det matolje istedenfor smør i enkelte oppskrifter? Gjør det noe forskjell?

Kaken var veldig god! Jeg bakte den med appelsinsmak og la melis oppå. Ser frem til å prøve andre smaker óg :)

Har allerede laget denne to ganger nå med sitron. Kjempe god! Har også fått tilbakemelding på at de var veldig gode :)

Dette var første gang at jeg opplevde at en av dine oppskrifter ikke ble vellykket. Jeg bakte denne formkaken i dag med krydder, og den ble bare tørr og kjedelig. Neste gang tror jeg at jeg vil erstatte noe av oljen med yoghurt, og prøve med sitron eller appelsin.

Denne kaken er en absolutt favoritt. Den ser flott ut når du har en litt morsom form og g orker drysse litt melis på toppen. Både sitron, appelsin, frukt og eple versjonen har høstet komplimenter. I tillegg er den enkel, kan lages med minimalt utstyr og er enkel å variere selv. Ikke minst er den melkefri og saftig.

Jeg har lyst til å lage appelsin varianten, men stusser på lite forklaring på hva og hvor mye som skal i røren.
Skal appelsinsaften i røren? Og i såfall hvor mye?
Ut i fra de andre variantene blir det jo mye mer væske i denne kaken.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift