Monkey Bread


Lyst til å lage en litt annerledes hvetekake?
 

"Monkey Bread" er en artig kake som består av små deigklumper som rulles i smeltet smør, sukker og kanel før de settes sammen i en form. Under stekingen vokser klumpene sammen til en kake.

Den ferdige kaken blir ganske så spektakulær – rett og slett en kul kake!  Smile

 

 

"Monkey Bread" er først og fremst kjent i USA, der kaken gjerne også spises til frokost. Nystekt og varm kan deigklumpene løsnes fra hverandre og spises for hånd.


Smaksmessig er dette som vanlig hvetedeig med smak av smør, kanel og brunt sukker, ikke ulikt vanlige kanelboller. Det som gjør kaken så unik er først og fremst det artige utseendet!
 

Ingredienser:

♥ 50 g gjær
♥ 100 g smør
♥ 3 dl melk
♥ 0,5 dl sukker
♥ 7,5 dl hvetemel

Fyll:
♥ 125 g smør
♥ 2,5 dl brunt sukker
♥ 1 ss kanel

Glasur:
♥ 2,5 dl melis
♥ 2 ss melk

 

Fremgangsmåte:

Smelt smøret, bland det med melken og varm blandingen til den blir lunken (37°C). Løs opp gjæren i smørmelken og tilsett sukkeret. Elt inn melet til en jevn deig, og la deigen heve tildekket i 1 time.

Smelt smøret og ha det i en dyp skål. Bland brunt sukker og kanel i en annen skål. Spray en formkakeform som rommer ca. 2,5 liter godt med formfett.

Del den ferdighevede deigen opp i 64 jevnstore emner.

Trill emnene til små kuler som først dyppes i skålen med smeltet smør og deretter rulles i det brune kanelsukkeret i den andre skålen.

Legg kulene i formen. Prøv å fordele kulene noenlunde jevnt i formen så kaken blir omtrent like høy på alle sider.

Etterhev kaken lunt i 40 minutter.

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 35 minutter. Hvelv straks formen med den stekte kaken over på et fat. La kaken stå slik, med formen over, i 5 minutter før du forsiktig løsner formen fra kaken.

 

 

Avkjøl kaken helt før den pyntes med glasur laget av melis og litt melk.

 

 

Stilig kake, ikke sant?  Grin

 

 

Når du skjærer opp kaken vil du se mønsteret inni.

 

 

Saftig hvetekake med masse god smak av kanel og brunt sukker.

 

 

Tips:

Det er lurt å være litt nøye på at de 64 små kulene er noenlunde like store. Du kan gjerne veie dem på vekt for å få til det. Det er litt pes å trille alle de små kulene, men på det annen side er det jo nettopp det som gjør denne kaken spesiell, så det må være slik når du lager denne kaken.

♥ Bruk en stor formkakeform og husk at deigen kommer til å heve seg både under etterhevingen og under stekingen.

♥ Det er lurt å avkjøle kaken med formen over i noen minutter. Da stabiliseres kaken litt og du er sikker på at alle kulene henger sammen når du løfter av formen. Ikke la kaken bli helt kald i formen, for da risikerer du at den ikke løsner så lett.

♥ Monkey Bread er fin å fryse. Som all gjærbakst smaker denne kaken aller best samme dag den er laget.

 


Yummy!

 

 

Har du ikke laget Monkey Bread før, anbefaler jeg deg å prøve det ut!  Smaken er som kanelboller, men utseendet på kaken er morsomt og vekker oppsikt!  Smile 

 

 

Enjoy!

 


♥ ♥ ♥ ♥

Monkey Bread
Ingredienser

♥ 50 g gjær
♥ 100 g smør
♥ 3 dl melk
♥ 0,5 dl sukker
♥ 7,5 dl hvetemel

Fyll:
♥ 125 g smør
♥ 2,5 dl brunt sukker
♥ 1 ss kanel

Glasur:
♥ 2,5 dl melis
♥ 2 ss melk

Fremgangsmåte

Smelt smøret, bland det med melken og varm blandingen til den blir lunken (37°C). Løs opp gjæren i smørmelken og tilsett sukkeret. Elt inn melet til en jevn deig, og la deigen heve tildekket i 1 time.

Smelt smøret og ha det i en dyp skål. Bland brunt sukker og kanel i en annen skål. Spray en formkakeform som rommer ca. 2,5 liter godt med formfett.

Del den ferdighevede deigen opp i 64 jevnstore emner. Trill emnene til små kuler som først dyppes i skålen med smeltet smør og deretter rulles i det brune kanelsukkeret i den andre skålen. Legg kulene i formen. Prøv å fordele kulene noenlunde jevnt i formen så kaken blir omtrent like høy på alle sider. Etterhev kaken lunt i 40 minutter.

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 35 minutter. Hvelv straks formen med den stekte kaken over på et fat. La kaken stå slik, med formen over, i 5 minutter før du forsiktig løsner formen fra kaken.

Avkjøl kaken helt før den pyntes med glasur laget av melis og litt melk.

Tips

♥ Det er lurt å være litt nøye på at de 64 små kulene er noenlunde like store. Du kan gjerne veie dem på vekt for å få til det. Det er litt pes å trille alle de små kulene, men på det annen side er det jo nettopp det som gjør denne kaken spesiell, så det må være slik når du lager denne kaken.

♥ Bruk en stor formkakeform og husk at deigen kommer til å heve seg både under etterhevingen og under stekingen.

♥ Det er lurt å avkjøle kaken med formen over i noen minutter. Da stabiliseres kaken litt og du er sikker på at alle kulene henger sammen når du løfter av formen. Ikke la kaken bli helt kald i formen, for da risikerer du at den ikke løsner så lett.

♥ Monkey Bread er fin å fryse. Som all gjærbakst smaker denne kaken aller best samme dag den er laget.

Kakekategori
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Denne var kjempegøy å lage!
62 kuler a 15 gram fikk jeg av denne deigen!
Tusen takk for nok en inspirerende oppskrift!

Kjempe god bolle-kake! :D Lagde den med sønnen min på 3 år, vi elsket den begge to!:)
Hadde ikke fomkakeform så vi bare la de rundt i en rund kakeform, smakte jo såklart godt selvom :)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift