Brukere online: 297
Brukere i dag: 898
Brukere siste 7 dager: 200586
Tradisjonrik gjærbakst på Det søte liv i dag!
Selvfølgelig stammer "Trønderrose" fra Trøndelag, hvor Trondheimsrosen preger byflagget og det vakre rosevinduet pryder vestfronten av Nidarrosdomen.
Foto: Gerd Müller, Kilde: Wikipedia
En "Trønderrose" er en trøndersk luksuskrans, som kjennetegnes av den tvinnede fasongen og godt fyll av smør, sukker, kanel, rosiner og hakkede mandler. Et helt spesielt særtegn er i tillegg at gjærdeigen inneholder revet sitronskall, som gjør at kransen ikke blir for søt. Sikt over melis til pynt for å balansere smaken, eller pynt med melisglasur.
Oppskriften gir 1 stor krans som på bildet, eller 2 små kranser.
Ingredienser:
Gjærdeig:
♥ 5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 2 dl sukker
♥ 1 egg
♥ 2 ts revet sitronskall
♥ 200 g smør
♥ ca 1 kg hvetemel
Fyll:
♥ 75 g smør
♥ 75 g sukker
♥ 1 ss kanel
♥ 1 dl rosiner
♥ 1 dl hakkede mandler
Pynt:
♥ 1 egg + 1 ss melk til pensling
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Varm opp melken til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i den lunkne melken. Bland i sukker, egget og revet sitronskall. Elt i halvparten av melet. Kna deretter inn mykt, romtemperert smør og resten av melet (spar litt mel til utbakingen). Det er best å bruke kjøkkenmaskin med eltrekrok til dette, så deigen blir helt glatt og smidig. Hev deigen i 1 time.
Trill ut deigen til en pølse som er ca. 1 meter lang. Kjevle ut deigpølsen så den blir 25 cm bred. Rør sammen mykt smør, sukker og kanel og smør dette over det smale deigrektangelet. Dryss over rosiner og hakkede mandler. Rull deigen sammen til en lang pølse. Skjær så opp deigpølsen på midten med en skarp kniv og tvinn forsiktig begge halvdelene sammen så snittflaten synes. Form den tvinnede pølsen til en rund krans på bakepapirdekket stekeplate (eller lag 2 små kranser som settes på hver sin stekeplate).
Etterhev kransen i 20 min. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek kransen nederst i ovnen ved 200°C i ca 30 minutter, til kransen er gylden og gjennomstekt. Avkjøl helt.
Mmmm... det dufter nydelig av nystekt gjærbakst...
Sikt over melis til pynt eller pynt med melisglasur. Jeg foretrekker et enkelt melisdryss.
Fintrøndersk luksus
Tips:
♥ Merk at det blir en nokså stor kake dersom du bruker denne deigen til å lage bare 1 krans. Lager du i stedet 2 små kranser, vil de ese mer inn i hverandre og ligne mer på Trønderrosen.
♥ Pass nøye på steketiden. Kransen skal bli gylden, men ikke for mørk på toppen. Dekk over med et stykke bakepapir på slutten av steketiden, hvis du synes den begynner å bli for mørk.
Det er lov å kose seg
♥ ♥ ♥ ♥
Gjærdeig:
♥ 5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 2 dl sukker
♥ 1 egg
♥ 2 ts revet sitronskall
♥ 200 g smør
♥ ca 1 kg hvetemel
Fyll:
♥ 75 g smør
♥ 75 g sukker
♥ 1 ss kanel
♥ 1 dl rosiner
♥ 1 dl hakkede mandler
Pynt:
♥ 1 egg + 1 ss melk til pensling
♥ melisdryss
Varm opp melken til den er lunken (37°C). Løs opp gjæren i den lunkne melken. Bland i sukker, egget og revet sitronskall. Elt i halvparten av melet. Kna deretter inn mykt, romtemperert smør og resten av melet (spar litt mel til utbakingen). Det er best å bruke kjøkkenmaskin med eltrekrok til dette, så deigen blir helt glatt og smidig. Hev deigen i 1 time.
Trill ut deigen til en pølse som er ca. 1 meter lang. Kjevle ut deigpølsen så den blir 25 cm bred. Rør sammen mykt smør, sukker og kanel og smør dette over det smale deigrektangelet. Dryss over rosiner og hakkede mandler. Rull deigen sammen til en lang pølse. Skjær så opp deigpølsen på midten med en skarp kniv og tvinn forsiktig begge halvdelene sammen så snittflaten synes. Form den tvinnede pølsen til en rund krans på bakepapirdekket stekeplate (eller lag 2 små kranser som settes på hver sin stekeplate).
Etterhev kransen i 20 min. Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek kransen nederst i ovnen ved 200°C i ca 30 minutter, til kransen er gylden og gjennomstekt. Avkjøl helt.
Sikt over melis til pynt eller pynt med melisglasur. Jeg foretrekker et enkelt melisdryss.
♥ Merk at det blir en nokså stor kake dersom du bruker denne deigen til å lage bare 1 krans. Lager du i stedet 2 små kranser, vil de ese mer inn i hverandre og ligne mer på Trønderrosen.
♥ Pass nøye på steketiden. Kransen skal bli gylden, men ikke for mørk på toppen. Dekk over med et stykke bakepapir på slutten av steketiden, hvis du synes den begynner å bli for mørk.
1 kommentar
Hei. Har du forsøkt å lage…
Hei. Har du forsøkt å lage deigen til trønderrosa dagen før med kaldheving?
Skal man da halvere mengden med gjær?
Skriv ny kommentar