Brukere online: 151
Brukere i dag: 1182
Brukere siste 7 dager: 200573
Hei,
Håper starten på uken har vært bra!
Her kommer en matrett, som jeg sniker inn i ostekategorien her på bloggen selv om det ikke er en søt kake. Jeg er jo så glad i ost, så jeg tar meg friheten til å gjøre det akkurat når det gjelder osteretter..
Denne paien lages med filodeig, som er løvtynne ark med deig som fås kjøpt ferdig, så denne paien er faktisk veldig lettvint å lage selv om den ser fancy ut.
Fyllet består av spinat, fetaost, cheddar og pinjekjerner og smaker nydelig!
Dette er en variant av den berømte, greske spinat- og fetaostpaien Spanakopita, som her i tillegg til feta også inneholder cheddar, hvilket gjør den enda bedre! 😋
Ingredienser:
♥ 250 g filodeig (se tips)
♥ 150 g smør
Fyll:
♥ 400 g fersk spinat (se tips)
♥ 5 egg
♥ 400 g fetaost (se tips)
♥ 200 g cheddar (se tips)
♥ 100 g pinjekjerner (se tips)
♥ 1 ts salt
Pynt:
♥ 1 ts tørket oregano
♥ 1 ts maldonsalt
Fremgangsmåte:
Start med å gjøre klart fyllet:
Ha spinaten i en stor kjele sammen med 1 dl vann og damp den i noen minutter slik at den klapper sammen og du sitter igjen med våte, slappe spinatblader uten særlig volum. Sil vekk vannet.
Visp sammen eggene med en stålvisp. Smuldre opp fetaosten i små og store biter. Vend fetaosten, revet cheddarost og pinjekjerner inn i eggeblandingen med en slikkepott. Tilsett salt og til slutt spinatbladene.
Så fyller du formen:
Smelt smøret slik at det er klart og finn frem en pensel.
Finn frem en paiform som er ca 28 cm i diameter og 4-5 cm høy.
Åpne pakken med filodeig og legg et kjøkkenhåndkle over deigen slik at den ikke tørker ut så fort.
Pensle formen med smeltet smør og legg et ark med filodeig i formen. Press deigen godt inntil kanten på formen og la deig som er til overs bare henge løst på utsiden rundt kanten av formen. Pensle over deigen med smeltet smør både i bunn og kantene, og legg så på et nytt ark med filodeig. Pensle også dette med smeltet smør i bunn og kanter og legg på et tredje ark med filodeig. Pensle med smør og legg på fjerde ark filodeig, og pensle med smør og legg på femte ark filodeig.
Hell fyllet i formen.
Legg på et ark filodeig.
Pensle godt med smør.
Legg på et nytt ark med filodeig.
Gjenta helt til pakken med filodeig er brukt opp (det blir 4-6 lag med filodeig på toppen av paien også.
Klipp bort noe av deigen som henger utenfor formen og pensle over det hele med smeltet smør.
Dryss på oregano og maldonsalt.
Stek paien midt i ovnen ved 180°C i ca 30 minutter. Paien skal da være gyllen på toppen og deigen skal være sprø på toppen og gjennomstekt inni.
Server paien varm og nystekt, gjerne med en grønn salat og hvitøksbrød som tilbehør - og kanskje et glass rødvin...
Herlig pai med greske smaker!
Jeg elsker kombinasjonen spinat og fetaost, og cheddarosten bidrar sammen med eggene til perfekt konsistens på fyllet.
Tips:
♥ Filodeig fås kjøpt i velassorterte matbutikker, blant annet hos Meny.
På bildet ser du 4 pakker med filodeig. Til denne oppskriften trengte jeg bare å bruke 1 slik pakke på 250 gram.
Det er viktig at du pensler med smeltet smør mellom hvert lag med filodeig. Dette forhindrer at deigflakene kleber seg sammen for mye.
♥ Fetaost fås kjøpt i de fleste matbutikkene. Bruk gjerne fetaost med skikkelig god og kraftig smak.
♥ Cheddarost finnes også i de fleste matbutikkene. Cheddaren har nydelig smak og smelter veldig bra, som er gunstig for å få riktig konsistens på fyllet.
♥ Fersk spinat er stort på volum, men klapper sammen etter noen minutters damping. Får du ikke tak i ferske spinatblader, kan du også bruke frossen spinat.
♥ Pinjekjerner kan sløyfes hvis du foretrekker nøttefri pai.
Se også Spanakopita-trekanter, som er minipaier i porsjonsstørrelser.
Håper du fikk lyst til å teste ut denne deilige paien med spinat og fetaost!
Lekker, gresk-inspirert matpai med deilig smak!
Kjempegodt!!
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 250 g filodeig (se tips)
♥ 150 g smør
Fyll:
♥ 400 g fersk spinat (se tips)
♥ 5 egg
♥ 400 g fetaost (se tips)
♥ 200 g cheddar (se tips)
♥ 100 g pinjekjerner (se tips)
♥ 1 ts salt
Pynt:
♥ 1 ts tørket oregano
♥ 1 ts maldonsalt
Start med å gjøre klart fyllet:
Ha spinaten i en stor kjele sammen med 1 dl vann og damp den i noen minutter slik at den klapper sammen og du sitter igjen med våte, slappe spinatblader uten særlig volum. Sil vekk vannet.
Visp sammen eggene med en stålvisp. Smuldre opp fetaosten i små og store biter. Vend fetaosten, revet cheddarost og pinjekjerner inn i eggeblandingen med en slikkepott. Tilsett salt og til slutt spinatbladene.
Så fyller du formen:
Smelt smøret slik at det er klart og finn frem en pensel.
Finn frem en paiform som er ca 28 cm i diameter og 4-5 cm høy.
Åpne pakken med filodeig og legg et kjøkkenhåndkle over deigen slik at den ikke tørker ut så fort.
Pensle formen med smeltet smør og legg et ark med filodeig i formen. Press deigen godt inntil kanten på formen og la deig som er til overs bare henge løst på utsiden rundt kanten av formen. Pensle over deigen med smeltet smør både i bunn og kantene, og legg så på et nytt ark med filodeig. Pensle også dette med smeltet smør i bunn og kanter og legg på et tredje ark med filodeig. Pensle med smør og legg på fjerde ark filodeig, og pensle med smør og legg på femte ark filodeig.
Hell fyllet i formen.
Legg på et ark filodeig. Pensle godt med smør og legg på et nytt ark med filodeig. Gjenta helt til pakken med filodeig er brukt opp (det blir 4-6 lag med filodeig på toppen av paien også.
Klipp bort noe av deigen som henger utenfor formen og pensle over det hele med smeltet smør. Dryss på oregano og maldonsalt.
Stek paien midt i ovnen ved 180°C i ca 30 minutter. Paien skal da være gyllen på toppen og deigen skal være sprø på toppen og gjennomstekt inni.
Server paien varm og nystekt, gjerne med en grønn salat og hvitløksbrød som tilbehør.
♥ Filodeig fås kjøpt i velassorterte matbutikker, blant annet hos Meny. 1 pakke tilsvarer 250 gram. Det er viktig at du pensler med smeltet smør mellom hvert lag med filodeig. Dette forhindrer at deigflakene kleber seg sammen for mye.
♥ Fetaost fås kjøpt i de fleste matbutikkene. Bruk gjerne fetaost med skikkelig god og kraftig smak.
♥ Cheddarost finnes også i de fleste matbutikkene. Cheddaren har nydelig smak og smelter veldig bra, som er gunstig for å få riktig konsistens på fyllet.
♥ Fersk spinat er stort på volum, men klapper sammen etter noen minutters damping. Får du ikke tak i ferske spinatblader, kan du også bruke frossen spinat.
♥ Pinjekjerner kan sløyfes hvis du foretrekker nøttefri pai.
2 kommentarer
Nå foreslår jo du også en
Nå foreslår jo du også en salat til, og det er i salaten Jamie Oliver har agurk, oliven, løk, chili m.m. Så endringene er vel ikke akkurat så store utover litt ekstra ost. Laget etter Jamie Olivers oppskrift i går og vil vel si de er til forveksling like.
Har også testet med litt andre ostekombinasjoner, bl.a brukt chevre i stedet for feta. Litt skarpere på smak, men funker om man kan like det.
Å ja, ser nå at du har helt
Å ja, ser nå at du har helt rett. Har justert på teksten nå. Sånn går det når man er for kjapp og ikke leser nøye nok.. :-)
Høres kjempegodt ut med chevre! Må jeg teste ut!
Skriv ny kommentar