Brukere online: 1800
Brukere i dag: 14594
Brukere siste 7 dager: 195734
Hei hei
Hvordan går det med nyttårsforsettene så langt?
Mange er opptatt av å være litt ekstra sunne nå i januar, og da gjelder det å spise næringsrik mat og å bevege seg ute i frisk luft. Dette er boller som er deilige å ha med seg på tur!
"Grove energiboller" lages med grovbakstmel, solsikkekjerner, gresskarfrø, sesamfrø og rosiner og er supersunne i tillegg til å være store, myke og kjempegode!
Ingredienser:
♥ 100 g gjær
♥ 200 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 2 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 1 dl solsikkekjerner
♥ 1 dl gresskarkjerner
♥ 90 g rosiner
♥ 800 g grovbakstmel (se tips)
(evtl litt hvetemel til utbaking)
Pynt:
♥ 1 egg til penslig
♥ solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø
Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp til smørmelken er lunken (37°C). Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, rosiner, solsikkekjerner og gresskarkjerner og deretter det grove melet til en jevn deig. Deigen kan virke litt klissete, men la den bare være slik, dette bedrer seg etter hevingen. La deigen heve lunt i godt og vel en time.
Trill ut deigen til store, runde boller som legges på bakepapirdekkede stekeplater. Bruk her eventuelt litt ekstra hvetemel hvis deigen fortsatt virker klissete, men jo mindre mel jo luftigere boller. Etterhev bollene. Pensle over med sammenpisket egg og dryss over ulike typer frø til pynt.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca 20 min til bollene er gyldne og gjennomstekte.
Tips:
Jeg har her brukt grovbakstmel (fra Møllerens) som består av en blanding av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug. Blandingen tilsvarer 40 % sammalt mel og 60 % hvetemel. Dette ga store, grove boller som likevel ble myke og luftige.
Det går selvsagt like godt å bruke andre typer grove melblandinger eller rett og slett blande til selv med ønskede melsorter. Husk at utelukkende grovt mel gjør at bollene blir tunge og kompakte og hever seg lite, så det lønner seg å bruke en blanding av grovt og fint mel hvis du vil ha luftige, myke boller.
Møllerens har også solsikkefrø og sesamfrø som finnes i de fleste matvarebutikker. Gresskarfrø fås i velassorterte matvarebutikker og alle typer frø fås dessuten kjøpt i helsekostforretninger.
"Grove energiboller" er kjempefine å fryse.
♥ ♥ ♥ ♥
100 g gjær
200 g smør
5 dl melk
2 dl sukker
1 ts kardemomme
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
90 g rosiner
800 g grovbakstmel (se tips)
(evtl litt hvetemel til utbaking)
Pynt:
1 egg til penslig
solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp til smørmelken er lunken (37°C). Løs opp gjæren i væsken. Tilsett så sukker, kardemomme, rosiner, solsikkekjerner og gresskarkjerner og deretter det grove melet til en jevn deig. Deigen kan virke litt klissete, men la den bare være slik, dette bedrer seg etter hevingen. La deigen heve lunt i godt og vel en time.
Trill ut deigen til store, runde boller som legges på bakepapirdekkede stekeplater. Bruk her eventuelt litt ekstra hvetemel hvis deigen fortsatt virker klissete, men jo mindre mel jo luftigere boller. Etterhev bollene. Pensle over med sammenpisket egg og dryss over ulike typer frø til pynt.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca 20 min til bollene er gyldne og gjennomstekte.
Jeg har her brukt grovbakstmel (fra Møllerens) som består av en blanding av hvetemel, sammalt hvete og sammalt rug. Blandingen tilsvarer 40 % sammalt mel og 60 % hvetemel. Dette ga store, grove boller som likevel ble myke og luftige.
Det går selvsagt like godt å bruke andre typer grove melblandinger eller rett og slett blande til selv med ønskede melsorter. Husk at utelukkende grovt mel gjør at bollene blir tunge og kompakte og hever seg lite, så det lønner seg å bruke en blanding av grovt og fint mel hvis du vil ha luftige, myke boller.
Møllerens har også solsikkekjerner og sesamfrø som finnes i de fleste matvarebutikker. Gresskarfrø fås i velassorterte matvarebutikker og alle typer frø fås dessuten kjøpt i helsekostforretninger.
"Grove energiboller" er kjempefine å fryse.
5 kommentarer
Hvor mange boller blir det og
Hvor mange boller blir det og hvor lenge bør de etterheve?
Jeg bakte disse i dag, og de
Jeg bakte disse i dag, og de ble KJEMPEGODE! Litt kompakte var de, sikkert fordi jeg bare brukte 1 pose tørrgjær, men det ødela på ingen måte smaken. Jeg la til 2 ts kardemomme også, for jeg synes det hører med i bolledeig :) Dette blir nok den nye favoritten i huset!
Jeg lurer på det samme som
Jeg lurer på det samme som Isabel.
Hvor mange boller er det ?
12 stk a 150 gram
12 stk a 150 gram
Det blei 20 boller av fin…
Det blei 20 boller av fin størrelse, etterhevet i 45 min.
Skriv ny kommentar