Brukere online: 1272
Brukere i dag: 51593
Brukere siste 7 dager: 200623
I denne kulden smaker det ekstra godt med varm gjærbakst!
En leser tipset meg om å tilsette vaniljesaus i gjærdeigen. Det ble kjempegode, myke hveteboller med ekstra god vaniljesmak!
Oppskriften gir ca. 20 stk.
Ingredienser:
♥ 150 g smør
♥ 5 dl vaniljesaus (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 2 egg
♥ 2 dl sukker
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 1 kg hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
Fremgangsmåte:
Smelt smøret i en kjele. Bland inn vaniljesausen. Varm opp blandingen forsiktig til den er lunken (fingervarm).
Smuldre gjæren i en bolle og tilsett vaniljesmøret. Løs opp gjæren i dette. Tilsett sammenpiskede egg, sukker og vaniljesukker.
Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Hev deigen i 1 time.
Trill ut runde boller som legges på to bakepapirdekkede stekeplater. (Jeg brukte 100 g deig per bolle og fikk da 21 stk.)
Etterhev bollene i 45 minutter.
Pensle over bollene med sammenvispet egg.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Vaniljebollene smaker ekstra nydelig mens de fortsatt er varme.
Hvem liker vel ikke nybakte hveteboller med vaniljesmak...?
Tips:
♥ Jeg bruker her ferdigkjøpt vaniljesaus (fra Tine). Hjemmelaget vaniljesaus kan sikkert også brukes.
♥ Hvis du er glad i rosiner, er det ikke noe i veien for å kna inn 1-2 dl rosiner i deigen. Jeg ville da ha redusert sukkermengden til 1,5 dl.
♥ Vaniljesausbollene er fine å fryse!
♥ Jeg har tidligere laget både Vaniljesausvafler og Vaniljesauskake i flere varianter.
Kos deg!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 150 g smør
♥ 5 dl vaniljesaus (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 2 egg
♥ 2 dl sukker
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 1 kg hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
Smelt smøret i en kjele. Bland inn vaniljesausen. Varm opp blandingen forsiktig til den er lunken (fingervarm).
Smuldre gjæren i en bolle og tilsett vaniljesmøret. Løs opp gjæren i dette. Tilsett sammenpiskede egg, sukker og vaniljesukker.
Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Hev deigen i 1 time.
Trill ut runde boller som legges på to bakepapirdekkede stekeplater. (Jeg brukte 100 g deig per bolle og fikk da 21 stk.)
Etterhev bollene i 45 minutter.
Pensle over bollene med sammenvispet egg.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
♥ Jeg bruker her ferdigkjøpt vaniljesaus (fra Tine). Hjemmelaget vaniljesaus kan sikkert også brukes.
♥ Hvis du er glad i rosiner, er det ikke noe i veien for å kna inn 1-2 dl rosiner i deigen. Jeg ville da ha redusert sukkermengden til 1,5 dl.
♥ Vaniljesausbollene er fine å fryse!
♥ Jeg har tidligere laget både Vaniljesausvafler og Vaniljesauskake i flere varianter.
11 kommentarer
Hei, er det mulig å sløyfe
Hei, er det mulig å sløyfe eggene i oppskriften? Har en med allergi som elsker boller! Og det finnes jo mange kakeoppskrifter som ikke har egg i seg.
Hei, ja tror det bør gå greit
Hei, ja tror det bør gå greit å droppe eggene. Du kan eventuelt da også redusere litt på melmengden. Men sjekk om vedkommende tåler vaniljesaus. Hvis ikke, ville jeg heller satset på en anne gjærdeigtype. Finnes flere gode bolleoppskrifter uten egg her på Det søte liv :-)
Hei. :) Går det greit å bruke
Hei. :) Går det greit å bruke tørrgjær? :)
Hei, ja det går som regel
Hei, ja det går som regel alltid fint å bytte ut 50 g fersk gjær med 1 pakke tørrgjær. :-)
Når du bytter ut fersk gjær
Når du bytter ut fersk gjær med tørr gjær, tar du den oppi smør og vaniljesaus blandingen eller tar du mel osv oppi først også smør og vaniljesaus?
Jeg vil la deigen stå over
Jeg vil la deigen stå over natten. Hvor mye gjær trenger jeg da?
Hvis du vil kaldheve deigen
Hvis du vil kaldheve deigen over natten, bør du halvere gjærmengden.
Desidert de beste bollene jeg
Desidert de beste bollene jeg har smakt:)
Og vellykket hver gang:)
Spørsmål fra en som aldri
Spørsmål fra en som aldri baker. Er der forskjell på sammenpiskede og sammenvispede egg? Altså hvor mye man "rører" eggene sammen?
Det er akkurat det samme.
Det er akkurat det samme.
Jeg fulgte rådet om 100gr
Jeg fulgte rådet om 100gr deig PR bolle, men da fikk jeg kun 19 boller. Jeg syns og de ble for store, kanskje det hadde passet bedre med 80 eller 90 gr?
Skriv ny kommentar