Brukere online: 1554
Brukere i dag: 8120
Brukere siste 7 dager: 195511
Hei dere!
I dag skal dere få en helt unik oppskrift av meg! Dette er et lettlaget maisbrød fra Kosovo, som er stappfullt av fetaost. Brødet røres raskt sammen og stekes i en vid, rund form. Det blir utrolig mykt inni og med en herlig skorpe på toppen.
For oss fetaost-elskere er dette bare en drømmeoppskrift!
Fortjenesten for at jeg kan dele denne oppskriften med dere går til Miranda, en nydelig jente som opprinnelig kommer fra Kosovo og som jeg går til jevnlig for manikyr. Typisk meg tok det ikke lang tid før vi kom i prat om mat og kaker (...min skyld), og etter hvert gikk det slik at Miranda fikk moren sin, Adrijana, til å gi meg denne oppskriften. Dette er altså en helt autentisk oppskrift fra Kosovo, men lignende maisbrød lages også i blant annet Albania.
Jeg spurte Miranda hva som er typisk tilbehør, og fikk da tips om lysegrønne, milde paprika som stekes møre sammen med rømme. Dette måtte jeg også teste, så du får begge oppskriftene i dette innlegget (og se innlegget HER). Utrolig godt både sammen og hver for seg!
I følge Miranda er dette mat man gjerne spiser til frokost i Kosovo. For min del ville jeg servert dette som deilig tilbehør til middagsretter og salater eller som en kveldsrett.
Ingredienser:
♥ 2 egg
♥ 1,5 dl matolje
♥ 3 dl naturell yoghurt
♥ 1,5 dl rømme
♥ 1 ss bakepulver
♥ 1 ts salt
♥ 3 dl maismel (polenta, se tips)
♥ 3 dl hvetemel
♥ 200 g fetaost
Fremgangsmåte:
Visp egg, olje, yoghurt og rømme lett sammen.
Bland inn bakepulver, salt og maismel.
Rør godt og bland inn hvetemel til slutt (ikke rør mer enn nødvendig for å få deigen godt blandet).
Smuldre opp fetaosten.
Vend fetaosten forsiktig inn i deigen.
Finn frem en rund, ildfast form (ca 28 cm i diameter). Smør formen lett og hell i deigen.
Jevn til overflaten.
Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 25-30 minutter, til det er gjennomstekt og gyllent på toppen.
Skjær opp brødet i ruter.
Løft opp stykkene med en stekespade.
Serveres nystekt!
Skikkelig godt, varmt maisbrød med fetaost!
Lysegrønne bananpaprika stekt i rømme er klassisk tilbehør:
Start med å legge 8-10 bananpaprika i en tørr stekepanne. Varm opp til du ser at paprikaene får små svidde partier (det smeller litt i paprikaene når du varmer dem opp slik). Vend litt rundt på paprikaene slik at de får farge på begge sider.
Ta platen av varmen og dra av skall som løsner og som har blitt for svidd.
Tilsett 2 pk rømme (jeg brukte 1 seterrømme og 1 lettrømme) og litt vann. Rør rundt og la paprikaene surre i rømmen til de blir møre, ca 15 - 20 minutter. Spe på med litt mer vann slik at rømmesausen ikke blir for tykk.
Smak til med salt og pepper og server varmt.
Ved servering kan hver person enten ta en hel paprika og dyppe brødet i rømmesausen, eller man kan dele paprikaene i biter før servering.
Kjempeherlig matrett!
Tips:
♥ Maismel må ikke forveksles med maisenna. Sistnevnte er kun stivelse, mens maismelet er gulaktig i fargen. Det finnes maismel med ulike grader av grovhet. Jeg bruker polenta, som er maismel som er malt middels grovt. Polenta fås kjøpt i de fleste velassorterte, norske matbutikker.
♥ Det går også an å steke dette brødet i mindre form. Jeg testet med en firkantet form 24 x 24 cm, som ga et like godt brød som ble litt høyere. Øk i så fall steketiden med ytterligere 5 minutter.
♥ Lysegrønne, milde paprika (kalles gjerne bananpaprika ("Banana Peppers" på engelsk) pga fasongen) er vanskelig å få tak i her i Norge fant jeg ut. Hvorfor?? Håper norske butikker kan starte med å ta inn dette. Jeg måtte til utenlandsk grønnsaksbutikk på Grønland i Oslo for å få kjøpt disse paprikaene (da kjøpte jeg med meg mange! ). Jeg hadde ikke smakt slike paprika før, og likte dem veldig godt. Bananpaprika er lysegrønne, avlange og litt krokete og er helt milde på smak (selv om de ligner på chili).
Mmmmm.....
Anbefaler deg å smake på dette!
Takk til Miranda og Adrijana for denne oppskriften!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 2 egg
♥ 1,5 dl matolje
♥ 3 dl naturell yoghurt
♥ 1,5 dl rømme
♥ 1 ss bakepulver
♥ 1 ts salt
♥ 3 dl maismel (polenta, se tips)
♥ 3 dl hvetemel
♥ 200 g fetaost
Visp egg, olje, yoghurt og rømme lett sammen.
Bland inn bakepulver, salt og maismel. Rør godt og bland inn hvetemel til slutt (ikke rør mer enn nødvendig for å få deigen godt blandet).
Smuldre opp fetaosten og vend forsiktig inn i deigen.
Finn frem en rund, ildfast form (ca 28 cm i diameter). Smør formen lett og hell i deigen.
Stek brødet midt i ovnen ved 200°C i 25-30 minutter, til det er gjennomstekt og gyllent på toppen.
Skjær opp brødet i ruter og server nystekt.
Lysegrønne bananpaprika stekt i rømme er klassisk tilbehør:
Start med å legge 8-10 bananpaprika i en tørr stekepanne. Varm opp til du ser at paprikaene får små svidde partier (det smeller litt i paprikaene når du varmer dem opp slik). Vend litt rundt på paprikaene slik at de får farge på begge sider.
Ta platen av varmen og dra av skall som løsner og som har blitt for svidd.
Tilsett 2 pk rømme (jeg brukte 1 seterrømme og 1 lettrømme) og litt vann. Rør rundt og la paprikaene surre i rømmen til de blir møre, ca 15-20 minutter. Spe på med litt mer vann slik at rømmesausen ikke blir for tykk. Smak til med salt og pepper og server varme.
♥ Maismel må ikke forveksles med maisenna. Sistnevnte er kun stivelse, mens maismelet er gulaktig i fargen. Det finnes maismel med ulike grader av grovhet. Jeg bruker polenta, som er maismel som er malt middels grovt. Polenta fås kjøpt i de fleste velassorterte, norske matbutikker.
♥ Det går også an å steke dette brødet i mindre form. Jeg testet med en firkantet form 24 x 24 cm, som ga et like godt brød som ble litt høyere. Øk i så fall steketiden med ytterligere 5 minutter.
♥ Lysegrønne, milde paprika (kalles gjerne bananpaprika ("Banana Peppers" på engelsk) pga fasongen) er vanskelig å få tak i her i Norge fant jeg ut. Hvorfor?? Håper norske butikker kan starte med å ta inn dette. Jeg måtte til utenlandsk grønnsaksbutikk på Grønland i Oslo for å få kjøpt disse paprikaene. Jeg hadde ikke smakt slike paprika før, og likte dem veldig godt. Bananpaprika er lysegrønne, avlange og litt krokete og er helt milde på smak (selv om de ligner på chili).
12 kommentarer
Jeg er opprinnelig fra Kosovo
Jeg er opprinnelig fra Kosovo selv. Anbefaler denne retten, da den er enkel å lage og veldig god. Passer perfekt som fingermat til tapasretter. Vi bruker maisbrødet også som tilbehør til gryteretter. I den paprika retten, tilsetter vi også hakket hvitløk i rømme sausen.
Hei Mela, takk for tips!
Hei Mela, takk for tips! Sikkert kjempegodt med hakket hvitløk i rømmesausen.. :-P
Så spennende!
Så spennende!
Ja, og kjempegodt! :-)
Ja, og kjempegodt! :-)
Er bananpaprika vanligvis å
Er bananpaprika vanligvis å få tak i innvandrerbutikker?
Ja. Heter ofte tyrkisk…
Ja. Heter ofte tyrkisk paprika. Du får de søte og du får de så sterke at du nesten kan drepe en elefant😊 Spetsa me maze eller paprika i fløte og rømmesaus er kanskje det beste som finnes. Med fersk loff man kan dyppe i sause. Helt fantastisk. Har akkurat spist det til frokost her på hytta.
Dette lages i hele Balkan
Dette lages i hele Balkan området, Serbia, Bosnia, Kroatia, Makedonia og Albania. Kommer selv fra Bosnia og Herzegovina og vi lager akkurat det samme. Hvis man ikke har fetaost så kan man også bruke cottage cheese. Da bør man sette ekstra salt siden cottage cheese har nesten ikke salt sammenlignet med fetaost.
Den kan spises til frokost med salat eller med hva man vil rett og slett. Masse kombinasjoner er mulig.
Så gøy å høre, takk for tips,
Så gøy å høre, takk for tips, Lili!
Prøv å spe med fløte
Prøv å spe med fløte istedenfor vann neste gang, blir veldig godt.
Maisbrødet blir veldig godt om du har i purreløk også :)
Å nam, takk for tips!
Å nam, takk for tips!
Hva med kajmak, kan det være…
Hva med kajmak, kan det være godt til? salt smak.
Faaaabelaktig godt!!!!
Faaaabelaktig godt!!!!
Skriv ny kommentar