Hummus

Hummus er noe av det beste jeg vet!  Opprinnelig stammer hummus fra Midtøsten, men serveres nå over hele verden, ikke minst som følge av en stadig stigende vegetartrend.

Hummus er en sunn og næringsrik dipp (puré), og består av kikerter ("hummus" betyr "kikerter" på arabisk) og tahini (en paste laget av moste sesamfrø), som gjerne smaksettes med hvitløk, sitron, olivenolje, eventuelt litt spisskummin og salt. Utover det kan hummus varieres på mange måter, for eksempel ved å tilsette moste grønnsaker for å gi hummusen ulike farger (se blant annet Rødbethummus).

Her har du en perfekt grunnoppskrift, som jeg bruker mye! 


Ingredienser:

♥ 400 g kokte kikerter (se tips)
♥ 3 hvitløksfedd (se tips)
♥ 3 ss tahini (se tips)
♥ 1 sitron
♥ 1 ts maldonsalt
♥ 1 ts malt spisskummin (kan sløyfes)
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ litt vann

Pynt:
♥ 2 ss olivenolje
♥ noen hele kikerter
♥ litt persille
♥ 0,5 ts paprikapulver
♥ litt maldonsalt, kvernet pepper

 

Fremgangsmåte: 

Skyll de ferdigkokte kikertene godt.

 

 

Litt av kikertlaken kan du bruke når du lager hummusen i stedet for vann (se tips). Du kan også spare på kikertlaken og lage vegansk marengs - men det skal jeg vise deg en annen gang.. Smile  

 

 

Ha godt avrente og skylte kikerter i en food processor med hakkekniv (hold eventuelt av noen kikerter til pynt). Kjør dem sammen så de blir moste. 

Press hvitløksfedd i hvitløkspresse og tilsett. Tilsett også tahini, saft av 1 sitron, maldonsalt og spisskummin (sistnevnte kan sløyfes).

 

 

Kjør blandingen en god stund slik at den blir så glatt som du ønsker å ha den. Jo lenger du kjører, jo glattere blir hummusen. Tilpass tykkelsen på hummusen med olivenolje og eventuelt litt vann (se tips).

Jeg liker den best litt fast og grovkornet, men dette kan du tilpasse etter egen smak. Merk at hummusen blir litt fastere av å stå en stund i kjøleskapet. 

 

 

Smak til om du vil tilsette litt ekstra presset hvitløk, tahini, spisskummin, maldonsalt og eventuelt kvernet pepper. 

Ha hummusen i en skål. Lag noen groper i hummusen med baksiden av en teskje. Hell litt olivenolje i gropene. 

Pynt etter ønske, for eksempel med noen hele kikerter, persille, dryss paprikapulver, maldonsalt og kvernet pepper.

 

 

Hjemmelaget hummus er en personlig favoritt! 

 

 


Tips:

♥ Jeg bruker her 400 g kikerter, ferdigkokte fra boks, godt skylte og avrente. Det tilsvarer som regel ca. 2 bokser. Nøyaktig mengde er ikke så viktig, for du skal uansett tilpasse konsistensen til slutt med olivenolje og vann. Som vann kan du bruke kikertlake hvis du ønsker. 

♥ Tahini får kjøpt i mange slags matbutikker og helsekostforretninger. Jeg bruker en lys type tahini (ikke mørk og grovkornet) når jeg lager hummus, som også gir en mer kremete hummus. 

♥ Mengde hvitløk er selvfølgelig en smakssak, og det går fint å bruke mer eller mindre enn det som står i oppskriften. Jeg synes det er viktig å presse hvitløken i hvitløkspresse i stedet for å finhakke, så unngår du små biter av hvitløk i hummusen. 

♥ Alle mengeangivelsene er omtrentlige, så prøv deg frem og smak til.

♥ Hummus holder seg god i flere dager om du oppbevarer den kjølig. Dekk til med plastfolie slik at det ikke danner seg skorpe. Husk at hummusen blir tykkere av å stå en stund. Hvis hummusen blir for tørr av å stå i kjøleskapet, kan du røre den opp igjen med litt ekstra vann. 

 

ÅÅÅÅ SÅ GODT!  Yum  

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ 

 

Hummus
Ingredienser

♥ 400 g kokte kikerter (se tips)
♥ 3 hvitløksfedd (se tips)
♥ 3 ss tahini (se tips)
♥ 1 sitron
♥ 1 ts maldonsalt
♥ 1 ts malt spisskummin (kan sløyfes)
♥ 0,5 dl olivenolje
♥ litt vann

Pynt:
♥ 2 ss olivenolje
♥ noen hele kikerter
♥ litt persille
♥ 0,5 ts paprikapulver
♥ litt maldonsalt, kvernet pepper

Fremgangsmåte

Ha godt avrente og skylte kikerter i en food processor med hakkekniv (hold eventuelt av noen kikerter til pynt). Kjør dem sammen så de blir moste. 

Press hvitløksfedd i hvitløkspresse og tilsett. Tilsett også tahini, saft av 1 sitron, maldonsalt og spisskummin (sistnevnte kan sløyfes). Kjør blandingen en god stund slik at den blir så glatt som du ønsker å ha den. Jo lenger du kjører, jo glattere blir hummusen. Tilpass tykkelsen på hummusen med olivenolje og eventuelt litt vann (se tips).

Smak til om du vil tilsette litt ekstra presset hvitløk, tahini, spisskummin, maldonsalt og eventuelt kvernet pepper. 

Ha hummusen i en skål. Lag noen groper i hummusen med baksiden av en teskje. Hell litt olivenolje i gropene. 

Pynt etter ønske, for eksempel med noen hele kikerter, persille, dryss paprikapulver, maldonsalt og kvernet pepper.

Tips

♥ Jeg bruker her 400 g kikerter, ferdigkokte fra boks, godt skylte og avrente. Det tilsvarer som regel ca. 2 bokser. Nøyaktig mengde er ikke så viktig, for du skal uansett tilpasse konsistensen til slutt med olivenolje og vann. Som vann kan du bruke kikertlake hvis du ønsker. 

♥ Mengde hvitløk er selvfølgelig en smakssak, og det går fint å bruke mer eller mindre enn det som står i oppskriften. Jeg synes det er viktig å presse hvitløken i hvitløkspresse i stedet for å finhakke, så unngår du små biter av hvitløk i hummusen. 

♥ Alle mengeangivelsene er omtrentlige, så prøv deg frem og smak til.

♥ Hummus holder seg god i flere dager om du oppbevarer den kjølig. Dekk til med plastfolie slik at det ikke danner seg skorpe. Husk at hummusen blir tykkere av å stå en stund. Hvis hummusen blir for tørr av å stå i kjøleskapet, kan du røre den opp igjen med litt ekstra vann. 

2 kommentarer

Endelig noen som kan forklare hvordan man lager Hummus så enkelt. Tusen takk, har følgt dine oppskrifter i mange år. Elsker bare alle oppskriftene her. <3

Dette er kjempe godt, men for enda mer god smak kan du legge til to spiseskje rømme. enda fantastisksmak og fin farge.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift