Brukere online: 2944
Brukere i dag: 19486
Brukere siste 7 dager: 199084
Det er mange minner forbundet med dette brødet, og jeg ser for meg bestemors kjøkken når det lukter av nybakte brød.
Jeg bakte dette brødet sammen med henne flere ganger da jeg var liten jente, og jeg er utrolig glad for at jeg sikret meg oppskriften.
Bestemors brød er et enkelt, men mykt og veldig godt og akkurat passe grovt brød.
Oppskriften gir 2 brød.
Ingredienser:
♥ 25 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 5 dl vann
♥ 1 ss matolje
♥ 2 ts salt
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 5 dl grovt sammalt hvete
♥ 15 dl hvetemel
- -
♥ 2-3 dl hvetemel til utbaking
Pensling:
♥ 1 ss melk
♥ 1 ss vann
Fremgangsmåte:
Varm melk og vann til blandingen er lunken (maks 37 grader). Rør ut gjæren i væsken. Bland så i olje, salt og bakepulver og deretter det grove melet.
Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en bløt og klissete deig. Hev deigen i 1 time.
Bak ut to brød på melet kjøkkenbord.
Ha deigen i to brødformer som er dekket med bakepapir i bunnen. Du kan enten bruke to former som er like store og rommer 1,5 liter, eller du kan, som jeg har gjort her, bruke en form som rommer 2 liter og en mindre form som rommer 1 liter.
Etterhev brødene i ca. 30 minutter.
Pensle over brødene med melk som er blandet med litt vann. Prikk overflaten av brødene med en gaffel.
Stek brødene først midt i ovnen ved 175°C i 30 minutter. Øk deretter temperaturen til 210°C og stek videre i 15-30 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte (brød stekt i 1 liter form blir fortere gjennomstekt enn brød stekt i 2 liter form).
Tips:
♥ La brødene avkjøles litt før du skjærer i dem, så er det lettere å få tynne, fine brødskiver.
♥ Brødene er fine å fryse!
Brødene er gode til alt av pålegg.
Se blant annet Jordbærsyltetøy & Bestemors brød.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 25 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 5 dl vann
♥ 1 ss matolje
♥ 2 ts salt
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 5 dl grovt sammalt hvete
♥ 15 dl hvetemel
- -
♥ 2-3 dl hvetemel til utbaking
Pensling:
♥ 1 ss melk
♥ 1 ss vann
Varm melk og vann til blandingen er lunken (maks 37 grader). Rør ut gjæren i væsken. Bland så i olje, salt og bakepulver og deretter det grove melet. Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en bløt og klissete deig. Hev deigen i 1 time.
Bak ut to brød på melet kjøkkenbord.
Ha deigen i to brødformer som er dekket med bakepapir i bunnen. Du kan enten bruke to former som er like store og rommer 1,5 liter, eller du kan, som jeg har gjort her, bruke en form som rommer 2 liter og en mindre form som rommer 1 liter. Etterhev brødene i ca. 30 minutter.
Pensle over brødene med melk som er blandet med litt vann. Prikk overflaten av brødene med en gaffel.
Stek brødene først midt i ovnen ved 175°C i 30 minutter. Øk deretter temperaturen til 210°C og stek videre i 15-30 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte (brød stekt i 1 liter form blir fortere gjennomstekt enn brød stekt i 2 liter form).
♥ La brødene avkjøles litt før du skjærer i dem, så er det lettere å få tynne, fine brødskiver.
♥ Brødene er fine å fryse!
4 kommentarer
Hei.
Hei.
Jeg lurte på hvorfor brødet mitt smaker alkohol? Er det pga for mye heving, eller for mye gjær? Jeg har fulgt oppskriften.
Flytende deig , anbefaler
Flytende deig , anbefaler ikke dette brødet
Brukte sammalt speltmel,
Brukte sammalt speltmel, siden jeg ikke hadde sammalt hvetemel. Fulgte resten av oppskriften. Fått kjempefine brød.
Takk til bestemor!
Bruker denne oppskriften…
Bruker denne oppskriften ofte og får gode brød :)
Skriv ny kommentar