Færøysk eplekake

Annonse

Hei! 

I dag kommer det en spennende eplekake her på Det søte liv, og det i anledning av den norske epledagen som markeres i morgen 26. september (dvs. den siste tirsdagen i september hvert år)! 

Og skulle du ønske at du hadde bedre kontroll på alle matdagene i løpet av året, kan jeg anbefale deg at du skaffer deg Det søte liv-kalenderen! 😃

Denne kalenderen lagde jeg for første gang for 2023 (kan fortsatt bestilles HER), og i disse dager lanseres 2024-utgaven (kommer snart ut til bokhandlere og kan bestilles på nett HER).

 

 

Hver av kalendrene inneholder 24 oppskrifter (2 stk tilpasset per måned), som selvfølgelig er forskjellige for de to utgavene. I tillegg finnes det en egen side med baketips per måned, masse koselige ordtak, klistremerker og - som sagt - angivelse av alle de viktige matdagene som vi feirer og markerer igjennom året.  
 

Så tilbake til den norske epledagen: 

Færøysk eplekake er en helt spesiell eplekake, som altså kommer fra Færøyene!

 

 

Kaken består av sprø mandelmarengsbunner som fylles med en spennende rømmekrem med syrlige eplebiter. Eplekremen er ikke noe særlig søt, men dette passer veldig bra sammen med den søte marengsen, og ikke minst karamellsausen som helles over toppen av kaken.

 

 

En skikkelig nydelig kake som raskt blir en snakkis rundt kakebordet! 😊

 

 

Ingredienser: 

Mandelmarengsbunner:
♥ 4 eggehviter
♥ 175 g sukker
♥ 125 g mandler

Syrlig eplekrem:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 1 ss ekte vaniljesukker
♥ 4 store, grønne epler (se tips)

Karamellsaus: 
♥ 3 dl kremfløte
♥ 3 ss mørk sirup
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 75 g melis

 

Fremgangsmåte: 

Mandelmarengsbunner: 

Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til du får en tykk marengs.

Hakk mandlene grovt og vend dem forsiktig inn i marengsen. 

 

 

Ha mandelmarengsmassen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm). 

 

 

Bre marengsen jevnt utover i et tynt lag. 

Stek kaken midt i ovnen ved 150°C i ca. 40 - 45 minutter. 

 

 

Kaken skal da kjennes fast og tørr ut. La kaken avkjøles i langpannen til den er helt kald.

 

 

Løft kaken ut av langpannen ved å ta tak i bakepapiret.

Skjær kaken forsiktig over på midten med en brødkniv (se tips). Legg den ene bunnen på et avlangt kakefat. 

 


 

Karamellsaus: 

Mens marengskaken steker, kan du starte på karamellsausen:

Ha alle ingrediensene i en kjele. Varm opp under omrøring til kokepunktet. Skru ned varmen på platen og la karamellsausen småkoke på lav varme i ca. 30 minutter. Rør rundt i sausen av og til og følg med konsistensen. Sausen skal småkoke til den blir tyktflytende. Du kan sjekke om den er ferdig kokt ved å stikke en spiseskje ned i kjelen. Karamellsausen skal legge seg i et lag på baksiden av skjeen når du løfter den ut igjen. 

Merk at karamellsausen tykner ytterligere ved avkjøling (se tips). 

 


 

Syrlig eplekrem: 

Til eplekremen piskes først kremfløten til tykk fløtekrem. Tilsett seterrømmen og vaniljesukker.

 

 

Pisk i et par minutter til, helt til du ser at kremen tykner på nytt. 

Skrell og rens eplene og skjær dem i mindre biter. 

 

 

 

Vend eplebitene inn i rømmekremen med en slikkepott. 

 

 



Montering: 

Fordel eplekremen over den ene marengsbunnen i et tykt, jevnt lag.

 


 

 

Legg på den andre marengsbunnen, og trykk den litt ned i eplekremen.

 

 

Øs karamellsausen over toppen av kaken. 

 

 

 

Altså så herlig med denne karamellsausen!  😍

 

 

Tips: 

♥ Det er viktig at du bruker seterrømme i kremen og ikke lettrømme. Dette fordi lettrømme vil gjøre kremen for flytende i konsistensen. Alternativt til seterrømme kan du bruke crème fraîche, men heller ikke da bør det være noen fettredusert variant.  

 

 

♥ For at denne kaken skal få den rette smaken, er det meningen at det skal brukes grønne, syrlig epler i eplekremen (Granny Smith). Det skal være masse rå eplebiter i kremen, så bruk 4 store, eventuelt 5 middels store epler. Dersom du finner syrlige, norske epler, kan de selvfølgelig også brukes. 

♥ Kakebunnen vil være tørr når den er ferdigstekt, så vær forsiktig når du skal dele den på midten slik at den ikke sprekker opp. Jeg synes det er lettest å skjære over kakebunnen med en taggete brødkniv som jeg sakte sager meg gjennom marengsen med. 

♥ Du kan alternativt lage Færøysk eplekake som en rund kake. Del da mandelmarengsen i to deler og stek hver del for seg i hver sin runde form (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen, så du får 2 runde marengsbunner. 

♥ Følg med når du koker karamellsausen. Den må ikke koke så kort at den blir for rennende. På den annen side må den ikke kokes så hardt og så lenge at den blir hard ved avkjøling. Koketiden vil kunne varierer med vidden på kjelene du bruker og hvor sterk varme du har på platen osv., så 30 minutters koketid er veiledende og må tilpasses. 

♥ Jeg har ikke gjort det her, men du kan eventuelt drysse mandelflak eller kokos over karamellsausen til pynt. 

 

Færøysk eplekake kan virkelig anbefales! 

 

 

Nydelig kake! 

 

 

God fornøyelse!  😋

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Færøysk eplekake
Ingredienser

Mandelmarengsbunner:
♥ 4 eggehviter
♥ 175 g sukker
♥ 125 g mandler

Syrlig eplekrem:
♥ 3 dl kremfløte
♥ 3 dl seterrømme (se tips)
♥ 1 ss ekte vaniljesukker
♥ 4 store, grønne epler (se tips)

Karamellsaus: 
♥ 3 dl kremfløte
♥ 3 ss mørk sirup
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 75 g melis

Fremgangsmåte

Mandelmarengsbunner: 
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til du får en tykk marengs. Hakk mandlene grovt og vend dem forsiktig inn i marengsen. 

Ha mandelmarengsmassen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm). Bre marengsen jevnt utover i et tynt lag. 

Stek kaken midt i ovnen ved 150°C i ca. 40 - 45 minutter. Kaken skal da kjennes fast og tørr ut. La kaken avkjøles i langpannen til den er helt kald.

Løft kaken ut av langpannen ved å ta tak i bakepapiret. Skjær kaken forsiktig over på midten med en brødkniv (se tips). Legg den ene bunnen på et avlangt kakefat. 

Karamellsaus: 
Mens marengskaken steker, kan du starte på karamellsausen:

Ha alle ingrediensene i en kjele. Varm opp under omrøring til kokepunktet. Skru ned varmen på platen og la karamellsausen småkoke på lav varme i ca. 30 minutter. Rør rundt i sausen av og til og følg med konsistensen. Sausen skal småkoke til den blir tyktflytende. Du kan sjekke om den er ferdig kokt ved å stikke en spiseskje ned i kjelen. Karamellsausen skal legge seg i et lag på baksiden av skjeen når du løfter den ut igjen. 

Merk at karamellsausen tykner ytterligere ved avkjøling (se tips). 

Syrlig eplekrem: 
Til eplekremen piskes først kremfløten til tykk fløtekrem. Tilsett seterrømmen og vaniljesukker. Pisk i et par minutter til, helt til du ser at kremen tykner på nytt. 

Skrell og rens eplene og skjær dem i mindre biter. Vend eplebitene inn i rømmekremen med en slikkepott. 

Montering: 
Fordel eplekremen over den ene marengsbunnen i et tykt, jevnt lag.

Legg på den andre marengsbunnen, og trykk den litt ned i eplekremen.

Øs karamellsausen over toppen av kaken. 

Tips

♥ Det er viktig at du bruker seterrømme i kremen og ikke lettrømme. Dette fordi lettrømme vil gjøre kremen for flytende i konsistensen. Alternativt til seterrømme kan du bruke crème fraîche, men heller ikke da bør det være noen fettredusert variant.  

♥ For at denne kaken skal få den rette smaken, er det meningen at det skal brukes grønne, syrlig epler i eplekremen (Granny Smith). Det skal være masse rå eplebiter i kremen, så bruk 4 store, eventuelt 5 middels store epler. Dersom du finner syrlige, norske epler, kan de selvfølgelig også brukes. 

♥ Kakebunnen vil være tørr når den er ferdigstekt, så vær forsiktig når du skal dele den på midten slik at den ikke sprekker opp. Jeg synes det er lettest å skjære over kakebunnen med en taggete brødkniv som jeg sakte sager meg gjennom marengsen med. 

♥ Du kan alternativt lage Færøysk eplekake som en rund kake. Del da mandelmarengsen i to deler og stek hver del for seg i hver sin runde form (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen, så du får 2 runde marengsbunner. 

♥ Følg med når du koker karamellsausen. Den må ikke koke så kort at den blir for rennende. På den annen side må den ikke kokes så hardt og så lenge at den blir hard ved avkjøling. Koketiden vil kunne varierer med vidden på kjelene du bruker og hvor sterk varme du har på platen osv., så 30 minutters koketid er veiledende og må tilpasses. 

♥ Jeg har ikke gjort det her, men du kan eventuelt drysse mandelflak eller kokos over karamellsausen til pynt. 

Kakekategori
Allergier og preferanser

10 kommentarer

Hei
Kaken ser og høres kjempegod ut 😊 men synes ikke du bør komme med denne kaken til den norske epledagen, der du begrunner at "det er kjempeviktig å bruke granny smith epler på grunn av syrligheten i eplene. Granny smith er ikke norsk ! Utfordrer deg heller til å foreslå et norsk eple som kan brukes og som du kan anbefale 🍎🍎🍎 mange gode norske epler 🍎 både syrlige og søte ❤️

Fikk denne servert og er i gang med å lage den selv. Dette er en av mine nye favoritt kaker. Jeg vil anbefale å kjøre mandlene i food prosessor isteden for grovt hakket. Det var brukt røde epler i den jeg fikk servert og komme til å bruke det nå også. Synes det var syrlig nok.
Kan ikke beskrive nok hvor god jeg synes denne kaken var ❤️ prøv den du også.

Hei, jeg lurer også på om denne kan fryses. Planlegger kaker til bryllup og da er det kjekt å kunne lage opp på forhånd.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift