Brukere online: 2173
Brukere i dag: 31403
Brukere siste 7 dager: 196225
Jeg synes denne tiden på året er den aller beste for å lage varm, duftende gjærbakst!
I dag vil jeg presentere dere for en "Dansk Smørkage" - og vi snakker her om en virkelig dansk klassiker!
"Dansk Smørkage" er en kake som ligner litt på vår norske "Prinsessekake", som du også finner her på Det søte liv. "Dansk Smørkage" er imidlertid noen hakk mektigere og inneholder som navnet tilsier en god del mer smør. Dette gjør den nystekte kaken ekstra myk og fristende. I tillegg er kaken fylt med alt du kan tenke deg av fristende fyll.
En ekte "Dansk Smørkage" kan lages enten med wienerbrøddeig eller gjærdeig. Wienerbrøddeig kjennetegnes av at den skal kjevles og brettes mange ganger med høvlet smør imellom lagene, slik at man får det karakteristiske, lagvise wienerbrødpreget på den stekte kaken. Varianten jeg har laget denne gangen er med vanlig gjærdeig, men når du leser deg nedover oppskriften ser du at kaken inneholder nok av smør likevel...
Jeg har hentet denne oppskriften fra en av mine håndskrevne oppskriftsbøker fra tenårene. Jeg husker faktisk godt første gangen jeg bakte denne kaken og hvor fornøyde familien min ble da. I høyre hjørnet på oppskriften hadde jeg skrevet "NB! Pappa liker denne" med en sirkel rundt.
Ingredienser:
Gjærdeig:
♥ 75 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 150 g sukker
♥ 150 g smør
♥ 1,5 ts kardemomme
♥ 11 dl hvetemel
Vaniljesmørkrem:
♥ 100 g smør
♥ 100 g melis
♥ 2 ss vaniljesukker
- -
♥ 1 dl rosiner
Nøttefyll:
♥ 100 g hasselnøtter
♥ 1 eggehvite
♥ 50 g sukker
♥ 50 g smør
- -
♥ 1 dl rosiner
Vaniljekrem:
♥ 5 dl vaniljekrem (se tips)
Pynt:
♥ 50 g hakkede mandler
♥ 3 dl melis
♥ 2 ss melk
Fremgangsmåte:
Gjærdeig:
Smuldre opp gjæren i en bolle. Varm opp melken til den er fingervarm. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sukkeret. La dette stå og gjære i 15 min. Bland i kardemomme og 10 dl hvetemel og elt til en jevn gjærdeig. Kna så inn mykt smør til slutt. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok til eltingen og lar maskinen gå i ca 10 min, så deigen blir skikkelig smidig. Hev deigen i 1 time.
Vaniljesmørkrem:
Pisk sammen romtemperert smør, melis og vaniljesukkeret.
Nøttefyll:
Mal hasselnøttene og bland med sukker, mykt smør og eggehvite til en jevn masse.
Sammensetting av kaken:
Smør en form (bruk enten rund form som er 28 cm i diameter eller en liten langpanne som er 20x30 cm, se tips). Ha bakepapir i bunnen av formen.
Del gjærdeigen i to deler. Bruk resten av hvetemelet til utbakingen. Kjevle ut den ene delen og kle bunn og kanter av formen med deig. Smør vaniljesmørkremen utover bunnen og dryss over rosiner.
Kjevle ut den andre halvparten av deigen til et stort avlangt rektangel. Smør over nøttefyllet og dryss over rosiner. Rull sammen deigen fra langsiden til en fast rull. Skjær rullen i tykke skiver som legges utover bunnen av kaken (det skal være god avstand mellom rullene, for de kommer til å heve godt under stekingen). Fyll vaniljekrem i alle hullene mellom rullene oppå kaken og ha også litt vaniljekrem oppå hver rull. Strø over hakkede mandler. La kake stå og etterheve i 30 min.
Steking og servering:
Stek den så midt i ovnen ved 210°C i ca 30-40 min, eller til den er gylden og gjennomstekt. Du bør dekke over kaken med et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie hvis du synes den begynner å bli mørk på toppen.
Avkjøl kaken helt i formen.
Løsne den så forsiktig fra formen og dra av bakepapiret fra undersiden. Sett kaken på et passende kakefat.
Rør sammen passe tykk melisglasur av melis og kald melk og glaser kaken før servering.
NAM! FOR EN SUPERDEILIG KAKE!
Tips:
♥ Det lønner seg å bruke en stor form til denne kaken - både for at den ikke skal bli altfor høy og for at den skal bli helt gjennomstekt i midten. Jeg brukte denne gangen en form som var 26 cm i diameter, og det synes jeg ble litt for lite. Jeg husker at jeg tidligere har laget kaken i liten langpanne, og at det har fungert veldig bra!
♥ Som vaniljekrem kan du enten bruke ferdigkjøpt eller hjemmelaget. Du finner oppskrift på hjemmelaget Vaniljekrem på Det søte liv.
♥ Som med all gjærbakst, smaker denne kaken aller best samme dag den er laget. Rester kan du sette i fryseren.
Dansk Smørkage som har alt:
♥ smørkremfyll, ♥ rosiner, ♥ nøttefyll, ♥ vaniljekremfyll, ♥ mandler og ♥ deilig melisglasur!
OM AT LEVE I NUET
At leve i nuet er livets teknik
og alle folk gør deres bedste,
men halvdelen vælger det nu, som gik,
og halvdelen vælger det næste.
Og det forrige nu og det kommende nu
bliver aldrig i livet presente,
og alle folks levetid går sågu
med bare at mindes og vente.
For det nu, som er gået, er altid forbi,
og det næste bliver aldrig det rette.
Næ, sørg for, at det nu, du lever i,
én gang for altid er DETTE.
(Piet Hein (Kumbel) - kjent dansk forfatter)
♥ ♥ ♥ ♥
Gjærdeig:
♥ 75 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 150 g sukker
♥ 150 g smør
♥ 1,5 ts kardemomme
♥ 11 dl hvetemel
Vaniljesmørkrem:
♥ 100 g smør
♥ 100 g melis
♥ 2 ss vaniljesukker
- -
♥ 1 dl rosiner
Nøttefyll:
♥ 100 g hasselnøtter
♥ 1 eggehvite
♥ 50 g sukker
♥ 50 g smør
- -
♥ 1 dl rosiner
Vaniljekrem:
♥ 5 dl vaniljekrem (se tips)
Pynt:
♥ 50 g hakkede mandler
♥ 3 dl melis
♥ 2 ss melk
Gjærdeig:
Smuldre opp gjæren i en bolle. Varm opp melken til den er fingervarm. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sukkeret. La dette stå og gjære i 15 min. Bland i kardemomme og 10 dl hvetemel og elt til en jevn gjærdeig. Kna så inn mykt smør til slutt. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok til eltingen og lar maskinen gå i ca 10 min, så deigen blir skikkelig smidig. Hev deigen i 1 time.
Vaniljesmørkrem:
Pisk sammen romtemperert smør, melis og vaniljesukkeret.
Nøttefyll:
Mal hasselnøttene og bland med sukker, mykt smør og eggehvite til en jevn masse.
Sammensetting av kaken:
Smør en form (bruk enten rund form som er 28 cm i diameter eller en liten langpanne som er 20x30 cm, se tips). Ha bakepapir i bunnen av formen.
Del gjærdeigen i to deler. Bruk resten av hvetemelet til utbakingen. Kjevle ut den ene delen og kle bunn og kanter av formen med deig. Smør vaniljesmørkremen utover bunnen og dryss over rosiner.
Kjevle ut den andre halvparten av deigen til et stort avlangt rektangel. Smør over nøttefyllet og dryss over rosiner. Rull sammen deigen fra langsiden til en fast rull. Skjær rullen i tykke skiver som legges utover bunnen av kaken (det skal være god avstand mellom rullene, for de kommer til å heve godt under stekingen). Fyll vaniljekrem i alle hullene mellom rullene oppå kaken og ha også litt vaniljekrem oppå hver rull. Strø over hakkede mandler. La kake stå og etterheve i 30 min.
Steking og servering:
Stek den så midt i ovnen ved 210°C i ca 30-40 min, eller til den er gylden og gjennomstekt. Du bør dekke over kaken med et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie hvis du synes den begynner å bli mørk på toppen. Avkjøl kaken helt i formen.Løsne den så forsiktig fra formen og dra av bakepapiret fra undersiden. Sett kaken på et passende kakefat. Rør sammen passe tykk melisglasur av melis og kald melk og glaser kaken før servering.
♥ Det lønner seg å bruke en stor form til denne kaken - både for at den ikke skal bli altfor høy og for at den skal bli helt gjennomstekt i midten. Jeg brukte denne gangen en form som var 26 cm i diameter, og det synes jeg ble litt for lite. Jeg husker at jeg tidligere har laget kaken i liten langpanne, og at det har fungert veldig bra!
♥ Som vaniljekrem kan du enten bruke ferdigkjøpt eller hjemmelaget. Du finner oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem på Det søte liv.
♥ Som med all gjærbakst, smaker denne kaken aller best samme dag den er laget. Rester kan du sette i fryseren.
Skriv ny kommentar