Brukere online: 2607
Brukere i dag: 31078
Brukere siste 7 dager: 200168
Annonse: Bakeren og kokken
Dette er superpopulære karameller som får en myk og deilig konsistens.
Jeg har her bruk hjerteformede silikonformer, som gjør at karamellene blir ekstra fine å se på.
Karamellene har herlig smak pepperkaker og gir skikkelig god julestemning!
Oppskriften gir ca. 30 karameller.
Ingredienser:
♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 1 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
♥ 1 ts kardemomme
Fremgangsmåte:
Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en kjele med litt høye kanter (se link til kjelen jeg bruker i nettbutikken til Bakeren og kokken HER).
Tilsett vaniljepasta og krydder.
Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring med en tresleiv.
La karamellen småkoke i 10-15 minutter mens du rører hele tiden.
Det er praktisk å bruke termometer med slange når man koker karamell (se link til den type termometer jeg har brukt i nettbutikken til Bakeren og kokken HER).
Temperaturen skal nå 116 - 118°C (se tips).
Fordel den varme karamellen i hjerteformede silikonformer (jeg bruker konfektformer fra Silikomart, se link i nettbutikken til Bakeren og kokken HER).
Jeg bruker to teskjeer til å fylle karamellen i formene.
Det er ikke nødvendig å smøre formene på noen måte; karamellen vil løsne lett når den har stivnet.
Sett formene i kjøleskapet til karamellen har stivnet.
Når karamellene har stivnet, er det bare å klemme dem ut av silikonformen!
Så utrolig gode karameller med pepperkakesmak!
Mmmm....
Dette er julens favorittkarameller!
Tips:
♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk (som er usøtet). Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen.
♥ Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen.
♥ Bruk en kjele med litt høye kanter, for karamellen bobler når den er varm. Husk at karamellen er veldig varm når den koker, så ha gode grytekluter lett tilgjengelig!
♥ Karamellen må koke til den får riktig temperatur, ellers risikerer du at de ikke stivner ved avkjøling. Bruk derfor termometer når du koker karamellen. Det er også lurt å ha et termometer med slange ned i karamellen, som står stødig også mens du rører i karamellen.
♥ Hvis du ikke har termometer, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok.
♥ Når du bruker silikonformer, er det ikke nødvendig å spraye dem med fett. Karamellene vil uansett løsne lett fra formene når de er stivnet.
♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.
Oppskriften på Myke karameller er blant de mest populære her på Det søte liv. Jeg har brukt samme oppskrift her, i tillegg til at jeg har tilsatt pepperkakekrydder.
Se også Myke sjokoladekarameller, Myke karameller med maldonsalt og Myke karameller med appelsinsmak.
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 1 ts vaniljepasta
♥ 1 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
♥ 1 ts kardemomme
Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en kjele med litt høye kanter. Tilsett vaniljepasta og krydder.
Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring med en tresleiv. La karamellen småkoke i 10-15 minutter mens du rører hele tiden. Temperaturen skal nå 116 - 118°C (se tips).
Fordel den varme karamellen i hjerteformede silikonformer.
Sett disse i kjøleskapet til karamellen har stivnet.
♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk (som er usøtet). Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen.
♥ Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen.
♥ Bruk en kjele med litt høye kanter, for karamellen bobler når den er varm. Husk at karamellen er veldig varm når den koker, så ha gode grytekluter lett tilgjengelig!
♥ Karamellen må koke til den får riktig temperatur, ellers risikerer du at de ikke stivner ved avkjøling. Bruk derfor termometer når du koker karamellen. Det er også lurt å ha et termometer med slange ned i karamellen, som står stødig også mens du rører i karamellen.
♥ Hvis du ikke har termometer, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok.
♥ Når du bruker silikonformer, er det ikke nødvendig å spraye dem med fett. Karamellene vil uansett løsne lett fra formene når de er stivnet.
♥ Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.
1 kommentar
Hvilken type brunt sukker
Hvilken type brunt sukker bruker du i disse?
Skriv ny kommentar