Brukere online: 1951
Brukere i dag: 49326
Brukere siste 7 dager: 200659
Gáhkku er samiske brød, som det finnes mange oppskrifter på. Noen lager dem som flate tynnbrød, mens andre lager dem tykke, nokså like som Polarbrød. Her har jeg laget en halvgrov variant av den litt tykke sorten. Melk og smør gjør at brødene blir myke og gode.
Det er vanlig å smaksette brødet med litt sirup og anis.
Gáhkku serveres gjerne som tilbehør til reinsdyrsgryten Bidos eller til populær Finnbiffgryte som lages med reinsdyrskav.
Ellers er de også kjempegode å servere med smør og brunost eller hvitost.
Oppskriften gir 15 stk.
Ingredienser:
♥ 50 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 1 ss mørk sirup
♥ 25 g gjær
♥ 1 ts malt anis
♥ 0,5 ts salt
♥ 300 g grovt, sammalt hvetemel
♥ 350 g hvetemel
Fremgangsmåte:
Smelt smøret. Tilsett sirup og rør til sirupen løser seg opp.
Varm opp melken i en kjele til den er fingervarm. Ha i smør- og sirupblandingen.
Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett væsken og rør så gjæren løser seg opp.
Bland det grove hvetemelet med anis og salt. Ha dette i bollen og rør det sammen med væsken.
Elt deretter inn 300 g av hvetemelet (spar 50 g til utbakingen). Deigen skal være litt løs i konsistensen.
La deigen heve lunt i ca. 1 time.
Del deigen i 15 jevnstore emner. Ha godt med mel på bakebordet. Klapp hvert emne utover med hendene til flate rundinger (ca. 0,5 cm tykke). Rist av overflødig mel.
Legg rundingene på bakepapirdekkede stekeplater.
Etterhev i ca. 30 minutter.
Pikk dem lett med en gaffel.
Stek brødene midt i ovnen ved 200°C i 10 - 12 minutter.
Server brødene varme og nystekte.
Gáhkku er kjempegode brød!
Bak dem til Samefolkets dag den 6. februar, men også gjerne ellers i løpet av året.
Den litt søte smaken av sirup og anis gjør at brødene blir kjempegode med ost på!
Tips:
♥ Det er meningen at deigen skal være litt løs, det gjør at brødene blir myke og luftige. Bruk heller litt ekstra mel på bakebordet når du klapper kakene flate med hendene i stedet for å kna mer mel inn i deigen.
♥ Brødene smaker best samme dag. De du får til overs er fine å oppbevare i fryseren.
♥ Gáhkku lages som nevnt innledningsvis også som tynnbrød. Jeg skal teste ut det en annen dag. Du kan imidlertid også lage tynnere brød av denne deigen ved å kjevle dem utover til større sirkler. Stek dem i så fall gjerne på takke, eller legg dem på bakepapirdekket stekeplate og stek dem i ovnen som i denne oppskriften, men reduser da steketiden til ca. 8 minutter.
Anbefaler deg å lage hjemmebakte Gáhkku! 😍
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 50 g smør
♥ 5 dl melk
♥ 1 ss mørk sirup
♥ 25 g gjær
♥ 1 ts malt anis
♥ 0,5 ts salt
♥ 300 g grovt, sammalt hvetemel
♥ 350 g hvetemel
Smelt smøret. Tilsett sirup og rør til sirupen løser seg opp. Varm opp melken i en kjele til den er fingervarm. Ha i smør- og sirupblandingen.
Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett væsken og rør så gjæren løser seg opp.
Bland det grove hvetemelet med anis og salt. Ha dette i bollen og rør det sammen med væsken. Elt deretter inn 300 g av hvetemelet (spar 50 g til utbakingen). Deigen skal være litt løs i konsistensen.
La deigen heve lunt i ca. 1 time.
Del deigen i 15 jevnstore emner. Ha godt med mel på bakebordet. Klapp hvert emne utover med hendene til flate rundinger (ca. 0,5 cm tykke). Rist av overflødig mel.
Legg rundingene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i ca. 30 minutter. Pikk dem lett med en gaffel.
Stek brødene midt i ovnen ved 200°C i 10 - 12 minutter.
Server brødene varme og nystekte.
♥ Det er meningen at deigen skal være litt løs, det gjør at brødene blir myke og luftige. Bruk heller litt ekstra mel på bakebordet når du klapper kakene flate med hendene i stedet for å kna mer mel inn i deigen.
♥ Brødene smaker best samme dag. De du får til overs er fine å oppbevare i fryseren.
♥ Gáhkku lages som nevnt innledningsvis også som tynnbrød. Jeg skal teste ut det en annen dag. Du kan imidlertid også lage tynnere brød av denne deigen ved å kjevle dem utover til større sirkler. Stek dem i så fall gjerne på takke, eller legg dem på bakepapirdekket stekeplate og stek dem i ovnen som i denne oppskriften, men reduser da steketiden til ca. 8 minutter.
Skriv ny kommentar