Bidos (Samisk reinsdyrsgryte)

Den 6. februar markeres Samefolkets dag, og hva passer vel da bedre enn å servere Bidos, som er samenes smakfulle nasjonalrett!

Bidos er en festgryte basert på rent reinsdyrkjøtt som skjæres i terninger. Bidos er enkelt å lage, men like fullt regnet som selskapsmat, som gjerne kan serveres i bryllup og ved andre festlige anledninger. I tillegg til reinsdyrkjøtt er god kraft (helst reinsdyrkraft hvis du får tak i), poteter, løk og gulrøtter klassiske ingredienser.

 

 

Konsistensen skal være som en fyldig suppe, så Bidos bør serveres i store suppeskåler, og gjerne med tyttebær og brødet Gáhkku som tilbehør. 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 

 

Ingredienser: 

1 kg reinsdyrkjøtt (se tips)
3 ss smør
10 dl kjøttkraft (helst viltkraft, se tips)
4 ss hvetemel
3 dl vann
5 poteter
3 gulrøtter
1 løk
kvernet salt og pepper

Servering:
tyttebærsyltetøy
flatbrød eller Gáhkku (Samiske småbrød)

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 

Skjær opp kjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm). 

 

 

Smelt smør i en stekepanne. Brun kjøttbitene i stekepannen slik at de får god stekeskorpe (stek i flere omganger så det ikke blir for fullt i stekepannen).

 

 

 

Ha de stekte kjøttbitene i en gryte (husk også å koke ut pannen med litt vann og få med alt fettet og sjyen i pannen).

Tilsett kjøttkraft. 

 

 

Visp melet sammen med vann (pass på at alle melklumper fjernes).

 

 

Ha jevningen i gryten. 

 

 

Sett lokk på gryten og gi den et oppkok. Slå ned varmen på ovnen og la kjøttet småputre under lokk i ca. 40 minutter. 

 

 

Skrell poteter, gulrøtter og løk. Skjær i tykke skiver. 

 

 

Ha dette i gryten.

 

 

Gi det hele et nytt oppkok og la småkoke under lokk i ca. 15 minutter til, så gulrot-, potet og løkbitene blir møre. 

 

 

Smak til godt med kvernet salt og pepper. 

 

 

Deilig, mettende Bidos med kjempegod smak av reinsdyrkjøtt, poteter, gulrøtter og løk! 

 

 

Server Bidos i store suppeskåler.

Tradisjonelt tilbehør er tyttebærsyltetøy og flatbrød eller nybakte, samiske brød (se oppskrift på Gáhkku) med smør på.

 

 

Gøy å lage en rett med så fine, lange tradisjoner! 

 

 

Tips: 

Bruk helst rent reinsdyrkjøtt. Jeg brukte reinsdyrstek som jeg skjærte i terninger.

 

 

Dersom du ikke får tak i slike kjøttstykker av reinsdyr, går det også an å bruke reinsdyrskav, som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. 
 

Ideelt skal man bruke reinsdyrkraft som er kokt på kjøtt og bein av reinsdyr. Jeg brukte viltkraft, som fås kjøpt i enkelte matbutikker. Får du ikke tak i noen av delen, går det greit å bruke annen kjøttkraft, eller bruk kjøttfond eller 3 - 4 terninger kjøttbuljong rørt ut i 1 liter varmt vann

Jeg bruker her litt fersk timian til pynt. Alternativt kan du bruke litt fint hakket gressløk eller vårløk.  

 

 

Varm og deilig gryte med masse smak! 

Velbekomme! 

 

 

      

Bidos (Samisk reinsdyrsgryte)
Ingredienser

1 kg reinsdyrkjøtt (se tips)
3 ss smør
10 dl kjøttkraft (helst viltkraft, se tips)
4 ss hvetemel
3 dl vann
5 poteter
3 gulrøtter
1 løk
kvernet salt og pepper

Servering:
tyttebærsyltetøy
flatbrød eller Gáhkku (Samiske småbrød)

Fremgangsmåte

Skjær opp kjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm). Smelt smør i en stekepanne. Brun kjøttbitene i stekepannen slik at de får god stekeskorpe (stek i flere omganger så det ikke blir for fullt i stekepannen). Ha de stekte kjøttbitene i en gryte (husk også å koke ut pannen med litt vann og få med alt fettet og sjyen i pannen). Tilsett kjøttkraft. 

Visp melet sammen med vann (pass på at alle melklumper fjernes). Ha jevningen i gryten. Sett lokk på gryten og gi den et oppkok. Slå ned varmen på ovnen og la kjøttet småputre under lokk i ca. 40 minutter. 

Skrell poteter, gulrøtter og løk. Skjær i tykke skiver. Ha dette i gryten. Gi det hele et nytt oppkok og la småkoke under lokk i ca. 15 minutter til, så gulrot-, potet og løkbitene blir møre. 

Smak til godt med kvernet salt og pepper. 

Server Bidos i store suppeskåler. Tradisjonelt tilbehør er tyttebærsyltetøy og flatbrød eller nybakte, samiske brød (se oppskrift på Gáhkku) med smør på.

Tips

Bruk helst rent reinsdyrkjøtt. Jeg brukte reinsdyrstek som jeg skjærte i terninger. Dersom du ikke får tak i slike kjøttstykker av reinsdyr, går det også an å bruke reinsdyrskav, som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. 

Ideelt skal man bruke reinsdyrkraft som er kokt på kjøtt og bein av reinsdyr. Jeg brukte viltkraft, som fås kjøpt i enkelte matbutikker. Får du ikke tak i noen av delen, går det greit å bruke annen kjøttkraft, eller bruk kjøttfond eller 3 - 4 terninger kjøttbuljong rørt ut i 1 liter varmt vann.

Jeg bruker her litt fersk timian til pynt. Alternativt kan du bruke litt fint hakket gressløk eller vårløk.  

Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift