Myntegelé

Hjemmelaget myntegelé er en liten matskatt som jeg liker å ha i kjøleskapet mitt!

 

 

Spesielt godt å servere som tilbehør til lam! 

Også nydelig til svinekjøtt, og ikke minst til indisk mat! 😍

 

 

Ingredienser: 

5 dl friske mynteblader (se tips)
5 dl vann
1,5 dl eplejuice
0,5 dl presset sitronsaft
2 ss eplecidereddik
4 dl sukker
70 g Jam fruktpektin (se tips)
litt grønn konditorfarge (kan sløyfes)

 

Fremgangsmåte: 

Rens mynten slik at du får 5 dl pene, grønne mynteblader uten stilk. 

 

 

Ha bladene i en food processor sammen med 5 dl vann. Kjør dette sammen så bladene blir finhakkede. 

 

 

Prosessen tar bare noen få sekunder. 

 

 

Ha blandingen i en kjele og gi det et oppkok.

 

 

Senk varmen på platen og la myntevannet småkoke og trekke i 1 time. 

Sil myntevannet. Du skal nå sitte igjen med ca. 1,5 dl myntevann. 

Ikke særlig grønn farge foreløpig... 😉

 

 

Ha myntevannet i en kjele sammen med eplejuice, presset sitronsaft, eplecidereddik, sukker og pektinpulver. Gi det hele et oppkok og småkok i ca. 1 minutt, slik at sukkeret smelter helt. 

Tilsett litt grønn konditorfarge for å få grønnere farge på myntegeléen (valgfritt).

 

 

Hell den varme, flytende myntegeléen på små, steriliserte syltetøyglass. 

 

 

 

Sett kjølig i et par timer slik at geléen stivner. 

 

 

 

Hjemmelaget myntegelé er virkelig stas å sette frem på bordet, og høyner smaken på flere type middager! 

 

 

Tips:

For å få 5 dl mynteblader bør du beregne minst 3 små planter mynte av typen som fås kjøpt i vanlige norske matbutikker. Personlig foretrekker jeg å kjøpe frisk mynte i internasjonale matbutikker der mynte (og andre urter) selges i store bunter. 

 

 

0,5 dl sitronsaft tilsvarer presset saft fra 1 sitron. 

Jam fruktpektin sørger for at myntegeléen stivner (70 gram tilsvarer 1 pk). Fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. Du kan bytte ut 400 g sukker og 70 g fruktpektin med 400 g syltesukker (som er sukker blandet med fruktpektin). Syltesukker fås kjøpt i de store, velassorterte matbutikkene. 

 

 

Det er ikke nødvendig å tilsette grønn konditorfarge, men jeg synes myntegeléen blir mye mer delikat om man gjør det. Selv verdens minste lille dråpe konditorfarge gjør underverker! 😄  

 

 

Hvis du vil ha noen blader i myntegeléen, kan du finhakke et par mynteblader og røre inn i myntegeléen før du heller den på glass. 

Myntegeléen har lang holdbarhet så lenge du passer på å sterilisere syltetøyglassene (ha dem i 10 minutter i stekeovnen på 100°C). Åpnet glass må oppbevares i kjøleskapet. 

Se også oppskrift på hjemmelaget Ripsgelé, Tranebærgelé og Portvinsgelé

 

Etter at du først har fått smaken på hjemmelaget myntegelé kommer du ikke til å ville klare deg uten. 😋

 

 

Anbefaler deg å teste ut dette! 

 

 

      

Myntegelé
Ingredienser

5 dl friske mynteblader (se tips)
5 dl vann
1,5 dl eplejuice
0,5 dl presset sitronsaft
2 ss eplecidereddik
4 dl sukker
70 g Jam fruktpektin (se tips)
litt grønn konditorfarge (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Rens mynten slik at du får 5 dl pene, grønne mynteblader uten stilk. 

Ha bladene i en food processor sammen med 5 dl vann. Kjør dette sammen så bladene blir finhakkede. Ha blandingen i en kjele og gi det et oppkok. Senk varmen på platen og la myntevannet småkoke og trekke i 1 time. 

Sil myntevannet. Du skal nå sitte igjen med ca. 1,5 dl myntevann. 

Ha myntevannet i en kjele sammen med eplejuice, presset sitronsaft, eplecidereddik, sukker og pektinpulver. Gi det hele et oppkok og småkok i ca. 1 minutt, slik at sukkeret smelter helt. 

Tilsett litt grønn konditorfarge for å få litt grønnere farge på myntegeléen (valgfritt).

Hell den varme, flytende myntegeléen på små, steriliserte syltetøyglass. 

Sett kjølig i et par timer slik at geléen stivner. 

Tips

For å få 5 dl mynteblader bør du beregne minst 3 små planter mynte av typen som fås kjøpt i vanlige norske matbutikker. Personlig foretrekker jeg å kjøpe frisk mynte i internasjonale matbutikker der mynte (og andre urter) selges i store bunter. 

0,5 dl sitronsaft tilsvarer presset saft fra 1 sitron. 

Jam fruktpektin sørger for at myntegeléen stivner (70 gram tilsvarer 1 pk). Fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene. Du kan bytte ut 400 g sukker og 70 g fruktpektin med 400 g syltesukker (som er sukker blandet med fruktpektin). Syltesukker fås kjøpt i de store, velassorterte matbutikkene. 

Det er ikke nødvendig å tilsette grønn konditorfarge, men jeg synes myntegeléen blir mye mer delikat om man gjør det. Selv verdens minste lille dråpe konditorfarge gjør underverker! 😄 

Hvis du vil ha noen blader i myntegeléen, kan du finhakke et par mynteblader og røre inn i myntegeléen før du heller den på glass. 

Myntegeléen har lang holdbarhet så lenge du passer på å sterilisere syltetøyglassene (ha dem i 10 minutter i stekeovnen på 100°C). Åpnet glass må oppbevares i kjøleskapet. 

Se også oppskrift på hjemmelaget Ripsgelé, Tranebærgelé og Portvinsgelé

Sesong
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift