Tranebærgelé (Cranberry Jelly)

Amerikansk Tranebærgelé (Cranberry Jelly) er populært å servere til Thanksgiving og jul, og kan brukes som tilbehør til middag på samme måte som vi er vant til å bruke Tyttebærsyltetøy. Tranebærgelé er også deilig å servere sammen med gode oster. 

Se også oppskrift på nydelig Tranebærsyltetøy (Cranberry Jam).

 

 


Ingredienser:

♥ 500 g tranebær
♥ 2 dl vann
♥ 1 appelsin (revet skall og presset saft)
♥ 400 g sukker (se tips)


Fremgangsmåte: 

Ha tranebærene i en kjele sammen med vann. Tilsett revet skall og presset saft fra 1 appelsin.

Gi blandingen et oppkok og la den så småkoke i ca. 15 minutter, mens du rører innimellom. Tranebærene vil etter hvert "poppe opp" og sprekke, og så bli helt myke. Når alle bærene har gått i oppløsning, presses hele blandingen gjennom en sil og over i en ny kjele, slik at du sitter igjen med ren tranebærsaft (se tips). 

Tilsett sukkeret og småkok videre under omrøring i ca. 10 minutter. Ta "gelétesten" for å sjekke at blandingen har kokt lenge nok (se tips). 

Hell den ferdigkokte, flytende geléen på små, varme, steriliserte syltetøyglass (se tips). Lukk igjen og la glassene avkjøles. 

Oppbevares mørkt og kjølig. 

 

 

Trangebærgelé passer spesielt godt å servere til middager med kalkun og viltkjøtt.

 

 

Tranebærgeléen er søt, men får likevel en litt syrlig smak på samme tid! 

 

 

Tips: 

♥ Tranebær inneholder naturlig nokså mye pektin, så jeg bruker her vanlig sukker og ikke syltesukker. 

♥ Ikke press for hardt når du siler av tyttebærene, ellers vil du få en veldig grumsete gelé.

♥ Gelétesten gjør du vet å ha litt kokt, flytende gelé på en tallerken, som settes i kjøleskapet i 10 minutter. Dra en finger gjennom geléen, og hvis den ikke renner sammen igjen, er geléen ferdig kokt. Ta da kjelen av platen, for koker geléen for lenge, blir den seig. 

 

 

♥ Syltetøyglass steriliseres ved å ha dem i minst 10 minutter på en stekeplate midt i ovnen ved 100°C. Syltetøylokkene kan has i kokende vann i 10 minutter. Ha den flytende geléen varm på varme syltetøyglass, og lukk straks igjen lokket. Da dannes det vakum inni glassene, og holdbarheten blir lang!  Jeg foretrekker likevel å oppbevare tranebærgeléen i kjøleskapet.

Flere oppskrifter med både ferske og tørkede tranebær finner du HER

 

 

ENJOY!  ♥

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Tranebærgelé (Cranberry Jelly)
Ingredienser

♥ 500 g tranebær
♥ 2 dl vann
♥ 1 appelsin (revet skall og presset saft)
♥ 400 g sukker (se tips)

Fremgangsmåte

Ha tranebærene i en kjele sammen med vann. Tilsett revet skall og presset saft fra 1 appelsin.

Gi blandingen et oppkok og la den så småkoke i ca. 15 minutter, mens du rører innimellom. Tranebærene vil etter hvert "poppe opp" og sprekke, og så bli helt myke. Når alle bærene har gått i oppløsning, presses hele blandingen gjennom en sil og over i en ny kjele, slik at du sitter igjen med ren tranebærsaft (se tips). 

Tilsett sukkeret og småkok videre under omrøring i ca. 10 minutter. Ta "gelétesten" for å sjekke at blandingen har kokt lenge nok (se tips). 

Hell den ferdigkokte, flytende geléen på små, varme, steriliserte syltetøyglass (se tips). Lukk igjen og la glassene avkjøles. 

Oppbevares mørkt og kjølig. 

Tips

♥ Tranebær inneholder naturlig nokså mye pektin, så jeg bruker her vanlig sukker og ikke syltesukker. 

♥ Ikke press for hardt når du siler av tyttebærene, ellers vil du få en veldig grumsete gelé.

♥ Gelétesten gjør du vet å ha litt kokt, flytende gelé på en tallerken, som settes i kjøleskapet i 10 minutter. Dra en finger gjennom geléen, og hvis den ikke renner sammen igjen, er geléen ferdig kokt. Ta da kjelen av platen, for koker geléen for lenge, blir den seig. 

♥ Syltetøyglass steriliseres ved å ha dem i minst 10 minutter på en stekeplate midt i ovnen ved 100°C. Syltetøylokkene kan has i kokende vann i 10 minutter. Ha den flytende geléen varm på varme syltetøyglass, og lukk straks igjen lokket. Da dannes det vakum inni glassene, og holdbarheten blir lang!  Jeg foretrekker likevel å oppbevare tranebærgeléen i kjøleskapet.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift